ZIMSKI KILOGRAMI: Mit ili stvarnost?

Kada vrijeme postane hladnije, a noći duže - raspoloženje opada, a težina raste. Zimsko debljanje i te kako zna da bude problem, a da li se može izbjeći?

3418

Pripremila: Ljilja Lukić

Zimsko debljanje nije gomila od 2 kg sala o kojoj čitamo u časopisima.

Zapravo, prosječno debljanje tokom zimske sezone je samo 0,48 kg. Problem je u tome što se ovi kilogrami viška zadržavaju. Ne nestaju tokom ljetnjih mjeseci i vremenom mogu dovesti do gojaznosti.

Kada se govori o uzroku debljanja tokom zime dokazi ukazuju na dva ključna faktora: životni stil i biologija. Nije iznenađenje što se u zimskim mesecima radije ušuškamo ispod ćebeta i odlažemo patike za trčanje. Kada se tome dodaju teški obroci, čokolada i alkohol koje konzumiramo tokom praznika, eto dobitne kombinacije za debljanje.

Biološko porijeklo

Biološko porijeklo kilograma u hladnoj sezoni je mnogo dublje: ljudi posjeduju urođenu težnju za debljanjem kao načinom preživljavanja nedostatka hrane. Istorijski gledano, ovo je bio veći problem u zimskim mjesecima. U to vrijeme rizik od prejedanja nije zabrinjavao. Sada moramo da biramo između trostruke čokoladne torte od sira i profiterola. Naučnici sa Univerziteta u Eketeru sugerišu da je Nova godina možda najgori dan za započinjanje nove dijete. Dakle, dok ne pobjegnemo od biologije, treba nam adekvatno rješenje za zimske kilograme. Treninzi na otvorenom su savršeni za to.

Hladno vrijeme i trošenje kalorija

Trening je nesumnjivo jedan od najefikasnijih načina sprečavanja neželjenog debljanja. Međutim, za značajan gubitak kilograma trenutne preporuke za fizičku aktivnost prelaze četiri sata nedeljno. Fitnes na otvorenom zimi je tajna maksimiziranja sagorijevanja kalorija u hladnijim mjesecima. Evo zašto:

Aktiviranje smeđeg masnog tkiva

Većina naše tjelesne masti skladišti se kao neaktivno bijelo masno tkivo (VAT), koje nudi izolaciju, ali ne može da generiše toplotu. Tokom hladnoće, drhtanje može povećati potrošnju energije (tj. sagorijevanje kalorija) pet puta iznad nivoa kada niste aktivni. Međutim, drhtanje je vrlo neprijatno i ne preporučuje se kao strategija za povećanje sagorijevanja kalorija.

Smeđe masno tkivo (BAT) je metabolički aktivno masno tkivo uključeno u proizvodnju i distribuciju toplote po tijelu. BAT pomaže sisarima koji hiberniraju zimi da ostanu topli, a otkriveno je i kod ljudi.

Smeđe masno tkivo se aktivira na niskim temperaturama i stvara toplotu koja nam je potrebna za normalno funkcionisanje. Proizvodnja toplote na niskim temperaturama, osim drhtanja, može činiti 11,8% potrošnje energije u mirovanju. BAT se prilagođava spoljnim temperaturama, generišući više toplote i sagorijevajući više kalorija, kako vrijeme postaje hladnije.

Zimi provodimo 90% vremena u zatvorenom, gdje se temperatura okoline često kontroliše. Smatra se da je porast gojaznosti povezan sa našim stalnim toplim okruženjem. Aktivacija BAT-a izlaganjem hladnoći povećava osjetljivost na insulin, regulišući šećer u krvi i smanjujući rizik od debljanja.

Sezonski afektivni poremećaj

Sezonski afektivni poremećaj (SAD) je poremećaj raspoloženja koji se javlja u isto vrijeme svake godine, obično zimi. Simptomi uključuju depresiju, umor, beznađe i povlačenje. Manji oblik sezonske promjene raspoloženja poznat je i kao zimski bluz.

Sezonski afektivni poremećaj (SAD) može pogoditi bilo koga i javlja se kod 6-14% populacije, u zavisnosti od toga gdje živite. Pored toga što se osjećate užasno, SAD može doprinijeti i povećanju tjelesne težine jer se najčešće utjeha traži u hrani.

Još jednom, trening na otvorenom može biti najbolje rešenje ovog ozbiljnog problema. Svjetlosna terapija je tradicionalni tretman protiv SAD-a. To uključuje izlaganje lampi dizajniranoj da oponaša prirodnu sunčevu svjetlost.

Naučni dokazi sugerišu da trening na otvorenom takođe može ublažiti simptome SAD-a hemijskim oslobađanjem serotonina, jednog od srećnih hormona.

(Izvor: runtastic.com)

Vaši komentari

Banner