Koliko može Amel Tuka u novim sprintericama?

Amel Tuka je prošle srijede na svojim društvenim mrežama po prvi put prilično sigurno najavio državni dvoranski rekord na 800m, a zatim svoje obećanje ispunio sa rezultatom 1:45.95 na mitingu u Madridu.

1360
Amel Tuka u Torunu sa Nike Air Zoom Victory sprintericama
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Tuka je popravio lični državni rekord koji je ranije iznosio 1:46.33 i osvojio drugo mjesto u ovoj trci.

Zanimljivo je bilo vidjeti da je Kakanjac sedam dana prije u poljskom Torunu, a potom i Madridu, trčao u modelu sprinterica Nike Air Zoom Victory.

Rezultatska revolucija

Ukoliko se želite oprobati u trčanju ili unaprijediti svoj trkački trening, učinite to kroz naš MT trening klub.

Ovo ukazuje da je naš najbolji atletičar u novu sezonu ušao adekvatno opremljen i konkurentan jer trkačke discipline prethodnih godina prolaze kroz rezultatsku revoluciju upravo radi nove tehnologije u patikama/sprintericama, zbog kojih je Svjetska atletika (bivši IAAF) morala čak mijenjati tehnička pravila u dva navrata prošle godine.

Nove patike kojima je prvenstveno Nike napravio revoluciju, a potom ih nakon nekog vremena slijedili i ostali brendovi, imaju u svom sastavu kombinaciju pjene u srednjem đonu i karbonske pločice, koji pospješuju ukupnu efikasnost trčanja.

“Ovo je nova era”

Iako je statistika apsolutno neumoljiva kad je u pitanju pomoć koju pruža nova tehnologija u patikama, zanimljivo je da malo atletičara to i priznaje. Ipak, ima ih…

– Nema sumnje da nova tehnologija u patikama pruža veliku prednost. Ko ih ne koristi na takmičenju, automatski je u zaostatku. Ovo je nova era, poredim stare i nove patike kao razliku između zemljane i tartan atletske staze, izjavio je Britanac Jammie Webb koji je ove zime sa novom tehnologijom istrčao 1:44.54 na 800m.

“Tehnološki doping”

Krenulo je već 2016. godine i to na uličnim utrkama. A zbog činjenice da su samo pojedini maratonci imali priliku nositi ih na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016., naknadno se postavljalo pitanje regularnosti maratonske trke jer drugi nisu imali iste mogućnosti. Novi modeli kao Nike Vaporfy su reklamirani da pospješuju efikasnost za 4 posto, što se u početku široj javnosti činilo kao običan marketing trik. Međutim u sljedećim godinama su statistička istraživanja pokazala da nova tehnologija poboljšava rezultate za oko 2 posto, a potvrda je stigla i kroz pad niza ličnih, državnih, kontinentalnih i svjetskih rekorda u uličnoj atletici.

Ovdje su se posebno ugroženim osjetile legende atletike koje nisu imale priliku trčati u ovakvim patikama/sprintericama pa ih nazivaju “patikama na federe” i “tehnološkim dopingom”. Već dugo se vode rasprave o tome kako se postaviti prema rezultatskoj eksploziji koju su donijele. Morao se izjasniti i predsjednik Svjetske atletike, Sebastian Coe.

– Patike iz 60-tih godina prošlog vijeka su bile bolje od onih koje su nosili 40-tih, također i one koje su se nosile 90-tih u odnosu na one 80-tih ili 70-tih. Tehnologija će uvijek napredovati i biti uz nas, smatra legendarni 800-metraš Sebastian Coe.

Negiranje uticaja

Neki atletičari odbijaju priznati uticaj nove tehnologije jer osjećaju da postavljanjem patika u prvi red, nije dovoljno vrednovan njihov trud. Tu ne treba upadati u zamku i preuveličavati moć patika. Da bi dobili onu značajnu pomoć koja radi razliku, a npr. na 800m to može biti otprilike oko jednu sekundu (manje – više), atletičari moraju prvenstveno biti posebno nadareni, a onda i proći brutalan trening koji će ih dovesti do vrhunca njihove forme. Tek tad ona jedna sekunda nešto znači.

Na redu je staza

Ipak, ovaj put su razlike drastične. Prije nekoliko mjeseci na red je stigla i atletska staza na kojoj se tek očekuje erupcija rekorda, a u što se uklapa i ovaj posljednji Amela Tuke. Krenulo je sa svjetskim rekordima na 5.000m i 10.000m koje je prošle godine postavio Uganđanin Joshua Cheptegei, a tek ove sezone se očekuje hiper produkcija rezultata. Tako je nedavno u Torunu Britanac Elliot Giles istrčao drugi najbolji rezultat u dvorani na 800m svih vremena (1:43.63), što je za skoro 2 sekunde bolje od njegovog dotadašnjeg ličnog na otvorenom. To je samo jedan u moru primjera koji se nižu od početka ove godine.

Dakle od atletske sezone pred nama je očekivati velike rezultate jer najveća takmičenja (Europsko prvenstvo, sezona na otvorenom i Olimpijske igre) tek slijede. U tome je pozitivno vidjeti da će ravnopravan biti i Amel Tuka, jer danas više nije konkurentan atletičar koji ne trči u jednom od dostupnih modela sprinterica sa novom tehnologijom.

Konkretno, to znači da bi se Tuka uskoro mogao vratiti na nivo 1:42 – 1:43 osamstometraša, a ako pogodi formu iz 2015. godine kad je trčao svoj najbolji rezultat (1:42.51), onda i na bolje od toga. Sigurno je da će za medalje na velikim takmičenjima trebati barem ovakvi rezultati, jer će i mnogi drugi trčati bolje nego prije.

“Ne znam šta je ovo”

Amel Tuka je na jučerašnjoj online konferenciji za novinare rekao da nema posebna očekivanja na Europskom dvoranskom prvenstvu koje se od 5. do 7. marta održava u Torunu (Poljska).

– I u Škotskoj prije dvije godine sam imao vrijeme 1:46, ali sam bio tek četvrti. Moraju se poklopiti brojne stvari osim dobre trke. Konkurencija je žestoka ove sezone, ne znam šta je ovo. S druge strane, postoje atletičari koji uopće ne žele trčati u dvorani. Ja više nastupam na nagovor trenera jer on želi da se takmičim budući da je dug period do ljeta. Prošlo Europsko prvenstvo sam bio šesti i tu sam ostvario cilj da se plasiram u finale. Slična očekivanja imam i sad. Da istrčim ispod 1:45 u dvorani – to bi bilo fenomenalno. To bi bio rezultat među deset najboljih dvoranskih rezultata u svijetu, a pet u Europi, poručio je Tuka.

Glavno takmičenje u 2021. za njega su Olimpijske igre u Tokiju.

Vaši komentari

Banner