TRČANJE I KILOGRAMI: Jesu li brojke na vagi zaista bitne?

Redovit ste trkač i osjećate se zdravo i na vrhuncu forme. Koliko su onda brojke na vagi uopće bitne?

2740
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Trčanje je sport gdje je tjelesna težina puno bitnija nego u nekim drugim sportovima.

Trkači su ujedno najefikasniji kada imaju, nazovimo, zdravu tjelesnu težinu i postotak masti. Ali te brojke su različite za svakog od nas.

Ukoliko se želite oprobati u trčanju ili unaprijediti svoj trkački trening, učinite to kroz naš MT trening klub.

Istraživanja su pokazala da što je distanca trke duža to je BMI (body-mass index ili indeks tjelesne težine) važniji. Tako idealni BMI za trkače na 800 metara je 20 i 21, dok za dugoprugaše na 10.000 metara i maratonce je nešto manji, od 19 do 20. Svakako ovo istraživanje je prilično generalno, pošto ne uzima u obzir količinu mišićne mase i masti koju ima pojedini trkač.

Provjerite svoj BMI pomoću našeg trkačkog kalkulatora.

Mršaviji trkači imaju bolju sposobnost rashlađivanja tijela, pošto imaju manje masti koja služi kao izolator tijela, te veći odnos površine tijela naprema težini istog.

Četiri su bitna faktora koja određujuću koliko brzo trčite, a to su: vaša genetika, forma, koliko jako i pametno trenirate te vaša tjelesna težina.

Iako nauka naglašava važnost tjelesne težine za efikasnije i brže trčanje, važno je naglasiti da ne postoji idealan tip tijela niti idealna tjelesna težina. To se odnosi i na elitne trkače, gdje možemo primijetiti da svi izgledaju drugačije.

Svakako treba voditi računa o načinu pravilne prehrane te prilagođavati istu prema životnoj dobi trkača. Sa godinama (poslije 30.) trkači postupno gube mišićnu masu te se metabolizam organizma također usporava. Ponekad je upravo starijim trkačima teže izgubiti kilograme pred važnu trku. Isto tako gubljenje kilograma nije dobra ideja za sve trkače, posebno ako su već mršavi i drže se već u nižim granicama tjelesne težine. Takva pothranjenost može dovesti do ozbiljnih povreda i zdravstvenih problema. Pad performansi prvi su znakovi da trebate stati sa mršavljenjem. Za trkačice to može biti i izostanak mjesečnog ciklusa. Ovdje treba spomenuti i brojne poremećaje u prehrani koji su baš uzrokovani naglim gubitkom kilograma pred važna takmičenja osobito kod elitnih trkača.

Kada treba stati?

  • Ako postajete sve mršaviji, a vaše performanse opadaju, to  je znak da ste dosegli tačku benefita gubitka kilograma.
  • Ako se stalno izgladnjujete, mrzovoljni ste i imate konstantno loše treninge.

Zato je važno poznavati i slušati svoje tijelo, paziti na zdravlje i pratiti svoje performanse bez obzira na to kakve brojke pokazuje vaga.  

(Izvor: Runners World)

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakPROBAVNE TEGOBE I TRČANJE: Možemo li istrenirati stomak?
Sljedeći članakKoliko može Amel Tuka u novim sprintericama?
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.