(VIDEO) 7. DUVANJSKA DESETKA: Specifičnosti i atmosfera sa događaja u režiji trkačke zajednice za primjer

Prvi put sam učestvovao na jednoj trci u Tomislavgradu, iako Duvnjaci osim Duvanjske desetke koju smo trčali prošle subote, imaju još i trke Duvanjski pingvin te Hajdučki Trail.

1222

Piše: Ersan Bijedić

Među njima je najstarija upravo Duvanjska desetka, cestovna trka na 10 kilometara, koja je u subotu održana po sedmi put iako su prošlu godinu propustili radi pandemije.

Za naš nivo razvoja ulično – trkačkih prilika vrlo solidno, jer malo koja trka u BiH postoji tako dugo da se održava preko pet puta.

Najjači u BiH

A to je samo jedan segment zbog kojeg Duvnjake odavno cijenim kao jednu od najjačih trkačkih sredina u BiH. Ako se gleda statistički, po broju stanovnika i razvijenosti trčanja u gradu sa manje od 6.000 stanovnika i opštinom sa oko 32.000, onda je Tomislavgrad sigurno broj 1. Nositelj zajednice je AK Puls, a Duvnjaci koji vode ovaj klub prosto imaju sve. Tamo se održava najstarija lokalna trkačka liga u BiH (Duvanjska trkačka liga), klub na godišnjoj bazi organizuje tri trke, njihovi predstavnici su jako redovni na velikom broju uličnih i trail trka, imaju trkačku masovnost, ali i kvalitet jer otamo su Vinko Sliško, Džon Jurić, Krešimir Parlov (sub-3 maratonci), zatim Krešimir Tabak, Krešimir Sliško, triatlonci Igor Mandušić, Kristijan Ivan Jurič i drugi. Imaju čak i tradiciju iz nekih drugih vremena pošto su iz ovih krajeva i državni rekorder Vinko Pokrajčić, te olimpijci Simo Važić i Islam Đugum.

Duvanjska desetka

Na oko 900m nadmorske visine ipak smo imali prilično vrelu trku u subotu sa startom u 18 sati. Duvanjska desetka predstavlja kružnu trku sa tri kruga po gradu od po cca 3,3km sa blago valovitim terenom. Ona je protekla besprijekorno, dok se greška desila na Trci građana (3,3km ili jedan krug, koja je startala 5 minuta poslije glavne trke) gdje je policija pogrešno odvela trkače. O tome je nešto više u našem video prilogu iz Tomislavgrada rekao predsjednik AK Puls, Krešimir Sliško. Specifičnost manifestacije je i večera za sve poslije trke, što me podsjetilo na ugašeni Šujički polumaraton, koji se održavao nekih 15-tak kilometara dalje i također imao neku posebnu domaćinsku atmosferu. Šujica je također u opštini Tomislavgrad.

Više o rezultatima sa ove trke saznajte na OVOM LINK-u, a u našem video prilogu provjerite reakcije trkača, kao i generalno atmosferu sa trke.

Vaši komentari

Banner