BIOLECTRA IMMUNE: Jak imunološki sistem je temelj za bavljenje sportom

Trkači u početnim fazama, statistika kaže otprilike u prve dvije godine od ulaska u ovu aktivnost, kroz ambiciozan trening vrlo često ulaze u probleme sa manjim povredama.

6166

Piše: Ersan Bijedić

Riječ je o fazi adaptacije zglobova, tetiva, ligamenata na dati stres i opterećenje, koje ponekad ne uspijevamo dozirati kako treba da bi prevenirali neugodnosti.

Kad se tijelo adaptira, trkači u kontinuiranom treningu manje pate od povreda, a više su u opasnosti kraha imuniteta.

Trening stres

Lično od početka 2016. godine nisam imao povredu koja bi me izbacila iz ritma na više od dva treninga pauze, ali sam zato dva puta dobio težu gripu i jednom herpes zoster. Sve to usred teških faza priprema koje sam začinio izlaskom, umjesto odmorom. Rezultat: krah imuniteta i aktivacija virusa.

U Medicine & Science in Sports & Exercise objavljeni su rezultati studije koja je promatrala učestalost pojave prehlade u tri skupine ispitanika u periodu od 5 mjeseci: profesionalnih sportista, rekreativaca i osoba koje žive sedentarnim načinom života. Kada su ispitanici pokazali prve znakove prehlade, poput curenja iz nosa ili grlobolje, ispitivači su im uzeli obrise nosa i grla kako bi napraviti testiranje na viruse. Rezultati studije su pokazali da su visoku stopu učestalosti prehlade imali profesionalni sportisti i oni sa sedentarnim načinom života, dok je kod rekreativnih sportista prehlada bila znatno rjeđa. Dakle, lagano do umjereno vježbanje najviše pomaže u jačanju imuniteta.

Ovo su razlozi zašto je uz dobru prehranu, odmor i oporavak u suplementaciji sportista jedna od najvažnijih stavki korištenje preparata za jačanje imuniteta.

Trčanje i imunitet

Generalno, istraživanja su pokazala da sportisti izdržljivosti sa velikim obimom treninga imaju vrlo malo prijavljenih dana bolovanja te da aerobni trening (poput trčanja) poboljšava imunološki sistem bolje od treninga snage. Trčanje podstiče imuni sistem i ćelije koje se trebaju boriti protiv bakterija i virusa.

Međutim, sugeriše se da naporni treninzi mogu imati suprotan efekat. Šta je za koga pretjerano opterećenje je često subjektivna stvar i vrlo često se dešavaju pretjerivanja koja nas u pojedinim trenucima čine ranjivim. Bilo bi dobro da postoje konkretne granice, ali vrlo često se sve svodi na “osluškivanje vlastitog organizma” kao najefikasnije metode. Sasvim sigurno je međutim da dužinski treninzi za maraton nose toliko stresa da svima narušavaju imunitet. Pretreniranost i premalo oporavka te prebrzo povećanje obima treninga, u svakom slučaju je povezano sa smanjenim funkcioniranjem imunološkog sistema.

U drugoj godini pandemije koronavirusa dodatna važnost jačanja imunološkog sistema je valjda već davno apsolviran nauk.

Imuno jačanje

Manje stresa, dobra prehrana, kvalitetan oporavak i san su temelj jakog imuniteta. Nekad je teže kazati, nego ostvariti. Dodatno jačanje svakako možemo postići uz unošenje potrebnih suplemenata koji pomažu snaženju imunološkog sistema. Jedan takav je Biolectra Immune, jedinstvena kombinacija cinka, selena i vitamina D3. Radi se o nutrijentima ključnim za jak imunitet.

Selen pozitivno utiče na mentalno stanje i raspoloženje – istraživanja pokazuju da su osobe s niskim nivoom selena u krvi sklonije depresiji. Poznata je i uloga selena u očuvanju reproduktivnog zdravlja muškaraca i žena. Cink je potreban za zdrav imunološki sistem, energiju, regulaciju metabolizma i proizvodnju inzulina. U našem organizmu cink igra odbrambenu ulogu u borbi protiv toksina i drugih štetnih supstanci. Cink reguliše imunološki odgovor organizma. Vitamin D je osim zaštite od virusa potreban da bi tijelo apsorbiralo kalcij te je tako važan za zdrave kosti i mišiće. Manjak vitamina D je povezan s depresijom, neplodnosti, boli u zglobovima i nesanicom.

Vaši komentari

Banner