Noćne utrke i njihove specifičnosti

Noćne, tj. večernje utrke nisu tako česte, ali su prisutne, posebno u ljetnim mjesecima.

1077
Tuzla 2019. godine (Foto: Dražen Filipović)
Banner
Banner

Pripremio: Đani Kosović

Primjeri kod nas je npr. nedavno održana utrka u Zenici na 10k, a i Tuzla je jedno vrijeme bila domaćin noćnog polumaratona.

Pored očitih prednosti koje u ljetnim mjesecima noćne trke imaju po pitanju temperatura na kojima se trči, posebne su i po atmosferi koja trkače stavlja u „prime time“ poziciju, slično kao i npr. sve velike fudbalske utakmice. Atmosfera je često posebna, dosta ljudi naveče nema obaveza pa dođe da podrže utrku i trkače, tako da sve to daje jedan poseban osjećaj samim trkačima koji nemaju nužno na dnevnoj utrci.

Jedna od prednosti večernje utrke leži u činjenici da ne morate ustati u cik zore radi priprema za samu utrku. Ipak, na sam dan utrke, potrebno je obratiti pažnju na neke stvari, posebno na ishranu i aktivnosti koje obavljate u toku dana kako biste svome tijelu osigurali optimalnu količinu energije potrebne za kvalitetan nastup. Pripreme za večernju utrku na sam dan utrke mogu biti izazovne, ako npr. unesemo pretjeranu i/ili neodgovarajuću količinu hrane prije samog početka, ili ako je večernja utrka nakon dugog iscrpljujućeg i stresnog radnog dana – stvari mogu vrlo lako da se zakomplikuju. Ipak, postoje neke opšte smjernice i globalni savjeti kako optimalno dočekati početak utrke u noćnom terminu.

Zenica 2019. godine (Foto: Dražen FIlipović)

Samo opušteno

Pokušajte se dobro naspavati noć prije, također pokušajte (ako možete i imate mogućnost!) spavati i ujutro. Ukoliko radite i dan ćete provesti na poslu, pokušajte (opet ako možete!) da imate „lakše“ radne aktivnosti (fizički i mentalno) te izbjegavajte duže stajanje na nogama u toku radnog dana.

Vježbajte noćne treninge

Najbolji način za pripremu i aklimatizaciju na noćnu utrku je treniranje u noćnim uslovima, kako biste simulirali uslove same utrke. Nekoliko sedmica prije same utrke, pokušajte treninge odraditi u isto vrijeme kada je i sama utrka. Ovime ćete postići to da ćete shvatiti koja vrsta hrane i kakav režim ishrane/punjenja energijom tijela vam najbolje odgovara, a također ćete saznati i to šta vam ne odgovara. Najvažnije od svega, dobićete realan osjećaj kako je to trčati po noći.

Energetska i hidracijska dopuna

Budući da je utrka kasnije u toku dana, tj. navečer, bitno je da vaše tijelo ima dovoljno energije koju će koristiti tokom utrke. Preporučuje se solidan doručak i ručak te neki manji unos sat dva prije same utrke, nešto što biste inače uzeli u rano jutro u slučaju jutarnje utrke. Ukoliko je vrijeme toplo (a obično jeste u ljetnom periodu kada je i najveći broj noćnih utrka!) osigurajte unos od barem jedne litre vode u toku dana. Također, neće škoditi da uzmete i dozu elektrolita, naročito ako se radi o nekoj dužoj utrci (10k i više).

Bez značajnijih naprezanja

Osim lagane šetnje ili malo svježeg zraka, nema potrebe za trkačkim treningom ili upražnjavanjem nekog drugog sporta (termin na fudbalu i sl.) na sam dan utrke. Umjesto toga, opustite se, pogledajte neki film i sačuvajte snagu za samu utrku.

(Izvor: runningmagazine.ca)

Vaši komentari

Banner