KOJA KOLIČINA ZNAČAJNO ŠTETI: Uticaj alkohola na izgradnju mišića

Dobar dio trkača ima običaj svratiti na pivo nakon odrađenog treninga, naročito ako je neki zahtjevniji trening u pitanju te posebno u ljetnim večernjim danima kada pivo dođe kao zaslužena okrepa nakon uloženog napora.

2266
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Đani Kosović

I dok pretjerivanje u alkoholu, baš kao i u većini drugih stvari u životu, sigurno donosi samo nevolje i štetno djeluje na čovjekovo zdravlje, postavlja se pitanje kako i u kolikoj mjeri povremena i umjerena konzumacija alkohola utiče na trkačku formu.

Konkretno, kakav je uticaj alkohola na sposobnost našeg tijela kada je izgradnja mišića u pitanju.

U svjetlu ovih dilema, provedena je jedna studija u Australiji kako bi se procijenili ovi uticaji.

Grupa volontera je podvrgnuta aktivnom trenažnom procesu, kombinaciji treninga snage, bicikliranja, te sprintevima visokog intenziteta. Nakon toga, učesnici testiranja su dobili okrepu u vidu različitih kombinacija proteina i ugljikohidrata, te im je ponuđeno piće. Dio učesnika je dobio alkoholno piće koje je sadržavalo 1,5 grama alkohola po kilogramu tjelesne težine, dok su drugi učesnici dobili placebo.

Naučnici su zatim pratili dešavanja u samim mišićima učesnika (biopsijom i uzumanjem uzoraka krvi), a fokusirali su se na mišićnu proteinsku sintezu, odnosno koliko se mišićne mase izgradi u cilju popravke mišićnih oštećenja usljed treninga, tj. koliko su veći/jači novoizgrađeni mišići?

Ovaj proces se naziva FSR (Myofibrillar Fractional Synthetic Rate) a traje 2 – 8 sati nakon pojedinog treninga.

Beer Mile takmičenje

Logično, najniži stepen sinteze je zabilježen u tijelu prije samog treninga, odnosno u stanju mirovanja. Najveći stepen sinteze je zabilježen u slučaju kada kandidat nije konzumirao alkohol. Između ova dva granična slučaja smjestili su se kandidati sa konzumacijom alkohola, uz određene razlike obzirom na vrstu okrepe koju su unijeli u svoj organizam.

Tako je izmjereno da na kvalitet sinteze mišića bolji efekat ima kombinacija alkohola sa proteinima u odnosu na alkohol i ugljikohidrate. Naravno, i jedno i drugo su lošiji izbor od samih proteina (bez alkohola). Pojednostavljeno rečeno, ispijanje alkohola (u ovom slučaju 1,5g/kg) umanjuje signale koje tijelo dobija da se prilagodi i ojača.

Pitanje koje se postavlja je naravno količina samog alkohola. Koliko je u stvari 1,5g/kg? Američko „standardno piće“ se definiše kao 14 grama alkohola. Tako da, za osobu koja teži cca 68 kg, 1,5g/kg je 102 grama u totalu što prevedeno znači 7,3 „standardna“ pića. Ovo je poprilično velika količina pića i rijetko da je trkači ispijaju nakon samih treninga. Samo kao dodatni primjer, jedna studija iz Novog Zelanda je također potvrdila da se umor u mišićima duže osjeti ako se konzumira alkohol. Međutim, numeričke vrijednosti su takve da je isto zabilježeno kod količina od 1 g/kg konzumacije alkohola, dok kod količina od 0,5g/kg nije zabilježeno značajnije produljenje perioda umora u mišićima.

Naravno, sama činjenica da ispijemo sedam pića nakon treninga je nešto što logično dovodi do problema u procesu oporavka i sigurno ima negativan uticaj na organizam. Ovoga su vjerujem svjesni svi koji imaju takve običaje, na kraju krajeva, nije posebno teško, naročito u ljetnim mjesecima, sjesti s ekipom te malo duže se „zadržati“ na piću. Odluka je na nama samima.

(Izvor: runnersworld.com)

Vaši komentari

Banner