JESTE LI SPREMNI: Kada započeti pripremu za jesenski maraton?

Bilo da se spremate za svoj prvi maraton ili ste već iskusni maratoac, jedno je uvijek sigurno, za pripremu maratona je potrebno dosta vremena.

1438
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Većina trening planova predlažu da je trkačima potrebno oko četiri mjeseca za dobru pripremu maratona.

Koliko su te pretpostavke zaista istinite?

Ukoliko ste sezonski maratonac ili se spremate za svoj prvi maraton jedno je sigurno, našem tijelu je potrebno vremena da se adaptira na veću kilometražu tokom trening perioda, a posebno same utrke.

Međutim, vrijeme potrebno za dobru pripremu maratona najprije zavisi od vašeg ranijeg trkačkog iskustva i trenutne fizičke spreme.

Ako krećete od nule, dajte sebi pet do šest mjeseci za treniranje prije samog maratona. Prva dva mjeseca se odnose na stjecanje dobre forme, kroz četiri do pet treninga sedmično. Dok ostala četiri mjeseca su za povećanje izdržljivosti, kilometraže i brzine trčanja.

Iskusniji trkači mogu proći bez prve faze jer već imaju određeni nivo forme kroz ranije treniranje. Vrijeme pripreme za njih iznosi od dva do četiri mjeseca, a glavni fokus je na kvaliteti treninga. Sedmična dužina i dva treninga brzine su obavezni, uz dosta lagane kilometraže između.

Uvijek treba početi realistično tj. od trenutne fizičke spreme i na osnovu toga graditi cilj. Dobar trening plan će vam pomoći da imate kontinuirani i siguran napredak. Da bi održali motivaciju tokom priprema trčite u paru ili grupi trkača, osobito kod dužinskih treninga, koji znaju biti često najizazovniji.

(Izvor: runningmagazine.ca)

Vaši komentari

Banner