Pribičević: Kiša, hladno, kližeš, blato, padaš – to je gušt!

Ranija nastojanja organiziranja i uspostavljanja brdskog (trail) trčanja kroz domaća natjecanja i utrke su u Bosni i Hercegovini prolazila uglavnom uz početničke pokušaje bez očuvanja navike i produžetka tradicije samih događaja.

1395

Trči i piše: Ersan Bijedić

Ove godine BiH ima takve četiri utrke. Uz onu najveću koja se održava 30./31. srpnja ove godine po drugi puta, Jahorina Ultra Trail te Novi Grad Trail (rujan), sezonu su bh. trail trkači na domaćim utrkama mogli započeti u Mostaru na 4. Mostar Challengeu, potom i na prvom službenom izdanju utrke Vučko Trail na planinama Bjelašnici i Visočici. Ovaj događaj s olimpijskim karakterom i nazivom, održan minule subote, je imao dvije discipline, Trail umoljanske aždahe (50km sa 2.400m uspona) i Olimpijski trail (15km sa 1.100m uspona).

U težoj disciplini je pobijedio Hrvat Roko Pribičević nakon 7 sati, 6 minuta i 59 sekundu borbe s dvije planine i uvjetima koje one same po sebi nose. Unatoč svim mukama Pribičević je u cilj ušao sav oduševljen i pun entuzijazma.

Utrku bih klasificirao kao divlju, trekking, trail… Ona ima sve i to volim… da se čovjek snalazi, da je panika, da ne znam na svakom sljedećem metru jesam li promašio, hoću li lijevo ili desno, ne vide se zastavice, visoka trava, pada kiša, hladno, kližeš, blato, padaš – to je gušt, pričao je Pribičević za Dnevni list. Meni je utrka bila vrhunska, ja sam izvadio mobitel i uslikao 30 slika, bio sam prvi, ali sam mislio: “ma briga me, nek me prestigne, ja ću slikati, meni je ovo lijepo i tako sam opušteno to završio”, dodao je.

Fotografije:  Roko Pribičević

Posebno je bio zadovoljan organizacijom, a valja spomenuti da je ovo ipak tek prvo izdanje utrke.

Dojmovi su odlični, stvarno sam prezadovoljan, ovo je organizirala zaista dobra i uigrana ekipa koja je mislila na puno detalja i svaka im čast. Uložili su u zastavice na stazi što nije lako. I mi u Omišu organiziramo Imbertrek trail utrku gdje još nismo bili u stanju staviti zastavice. Staza je prekrasna i odmah me privuklo to što se ide preko dvije planine, istaknuo je Pribičević.

Bila je ovo njegova prva pobjeda na jednom ovakvom događaju.

Nisam očekivao da ću pobijediti, ne mislim o tome. Više volim velike izazove koji djeluju nesavladivo. Tako sam trčao dva puta 100 milja Istre, ove godine sam to napravio za 26 sati i bio 6. od Hrvata, a što nije loš plasman za amatera, izjavio je Roko Pribičević.

Olimpijac Plakalović slavio na 15km

U utrci nazvanoj Olimpijski trail (15km sa 1.100m uspona) je slavio Mladen Plakalović, dvostruki bh. olimpijac u skijaškom trčanju iz Vancouvera 2010. godine i Sočija 2014. te sudionik četiri Svjetska prvenstva u nordijskom skijanju.

– Stalno sam u treningu, dosta trčim i treniram sa štapovima uz velika brda i razmišljao sam da se oprobam. Prošle godine sam prvi put sudjelovao na Jahorina ultra trailu, ali sam pogriješio s dionicom od preko 50km. Bilo mi je previše, hvatali su me grčevi. Ove godine sam se odlučio na kraću dionicu, nisam očekivao pobjedu, došao sam odraditi trening, ali je ispalo odlično, govori Plakalović

– Staza je odlična, jedino mi je malo spust s vrha Bjelašnice bio nezgodan, nabio sam velike žuljeve na nogama. Bilo mi je doslovno teže spustiti se, nego popeti. Organizatoru svaka čast, staza je bila odlično markirana i sve ostalo na razini, dodao je olimpijac koji već ima A normu i za sljedeću ZOI u Pjongčangu (Južna Koreja) 2018. godine.

– Sljedeća zima mi je najvažnija za potvrdu norme. Pripremam se odlično ove godine, samo da me posluži zdravlje i da ne bude ozljeda, zaključio je Plakalović.

Alibašić: Želimo privući ljude u prirodu

Član organizacijskog odbora i direktor utrke, Velid Alibašić, nam je pojasnio kako je ekipa iz Planinarskog društva Željezničar još 2012. godine organizirala probnu utrku s 10 sudionika gdje su testirali organizacijske mogućnosti.

Nakon toga smo imali period praćenja drugih utrka te skupljanja iskustva i znanja od kolega koji niz godina organiziraju takve događaje. Sad smo se usudili samostalno organizirati utrku, kaže Alibašić. Cilj PD Željezničar je da okuplja ljude u planini i prirodi. To je osnova društva i utrke. Imamo kao i sva druga društva problem s osiguranjem osnovnih sredstava za rad, ali želimo da ovo preraste u događaj koji će okupljati sve više ljudi. Pokušali smo ispratiti sve standarde koje su postavile trke u Sloveniji, Austriji, Hrvatskoj i slično, a gdje se radi na impozantan način, istaknuo je.

U organizaciji su ponosni zbog pozitivnih komentara svih trkača.

Imamo i iskustvo za narednu godinu koje ćemo iskoristiti za sve male primjedbe koje smo imali jer toga uvijek ima. Zahvaljujem se svim sponzorima i ljudima koji su nam pomogli, kao i armiji volontera, njih 30 – 40 koji su danonoćno radili posljednjih mjeseci kako bi ovo rezultiralo uspješnom trkom, zaključio je Alibašić.

Klesarstvo Budim sponzor moje utrke Odlazak, aktivno sudjelovanje na ovoj sportskoj priredbi s 80 natjecatelja i podjela dojmova u Dnevnom listu za mene ne bi bila moguća bez sponzora “Klesarstvo Budim”. Osobno sam na vrlo uzbudljivoj stazi olimpijske Bjelašnice, uspona na njen najviši vrh, Opservatorija (2067m), a u okviru utrke na 15km, zauzeo 7. mjesto s vremenom 2:03:41.

REZULTATI

Trail umoljanske aždahe

(50km, 2.400m uspona)

ŽENE

 1. Marina Maslek 8:36:27
 2. Sanja Kavaz 8:53:18
 3. Emira Hukić 11:56:25

MUŠKARCI

 1. Roko Pribičević 7:06:59
 2. Igor Yovanovitch 7:36:31
 3. Kornej Arkoš 7:40:03

Olimpijski trail

(15k, 1.100m uspona)

ŽENE

 1. Neira Odobašić 2:16:56
 2. Anita Pašagić Kapetanović 3:05:51
 3. Tamara Petronić 3:20:50

MUŠKARCI

 1. Mladen Plakalović 1:36:21
 2. Miloš Čolić 1:46:22
 3. Bastian Hasslinger 1:47:12

 

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakNajava 10. Šujičkog polumaratona
Sljedeći članakPlitvički polumaraton – trka koja se ne smije preskočiti
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.