OPORAVLJAJ SE KAO KIPCHOGE: Tri jednostavne navike za usvojiti

Eliud Kipchoge ne bi mogao biti najbrži maratonac svih vremena bez adekvatnog treninga, ali isto tako i bez pravog oporavka.

1911
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Kenijac je svakako atletičar koji zna kako se na najbolji način brinuti za svoje tijelo da bi usvojilo trening i proizvelo sve vrhunske rezultate koje je Kipchoge pravio godinama unazad.

Kipchoge živi i trenira u NN Running Campu u Kaptagatu (Kenija), a uz sve pozive koje dobiva ipak ne skida fokus sa treninga ističući da je potrebno znati kako koristiti “Vitamin N”, odnosno reći “Ne”.

Ukoliko vas zanimaju Kipchogeove lekcije koje možete primijeniti u vlastitom treningu, posjetite LINK.

To je posebno važno kako bi se adekvatno rekuperirao, odnosno da bi od treninga izvukao maksimum. Uz sve različite obaveze koje amateri imaju, odnosno činjenicu da se trčanjem ne bave profesionalno, tri navike o oporavku ipak mogu usvojiti u svojim prilagođenim okvirima, kako bi onda dobili što više od svog treninga.

Spavanje

Ciljajte na minimalno 8 sati sna noću. Istraživanja sve više pokazuju koliko je san bitan za sve aspekte života i koliko štetno može biti provođenje mjeseci ili godina sa manjkom sna. Kipchoge dnevno spava oko 10 sati. Ovo je, logično, za amatere sa poslovima dosta teže postići, ali svakako mogu više pažnje posvetiti važnosti ovog aspekta.

Kipchoge slijedi strogi raspored spavanja, odlazi u krevet do 21 sat navečer i ustaje u 5:45 ujutro. Također uklapa i dnevno spavanje. Sportski novinar i komentator, Cathal Dennehy, je proveo tri dana 2021. u Kipchogeovom trening kampu i napisao: “Uprkos brojnim pozivima i zahtjevima za njegovo vrijeme, on je vrlo, vrlo dobar u nečinjenju ništa.”

Hidrirajte se i jedite kvalitetno

Često se raspravlja o tačnoj količini vode koju trebamo popiti, ali u svakom slučaju većina ne pije dovoljno. Kipchoge se dobro hidrira, a njegova se prehrana uglavnom sastoji od jednostavne, cjelovite hrane. On je radio sa nutricionistom kako bi prilagodio svoju prehranu za optimalnu izvedbu, uključujući dodavanje više proteina. Mnogi trkači imaju tendenciju jesti manje u danima oporavka, misleći da tijelo ne treba toliko kalorija – ali mi zapravo trebamo kvalitetno jesti u danima oporavka kako bismo pomogli tijelu da sanira oštećena tkiva i da mišići tako postanu jači. Protein je neophodan.

Dennehy je primijetio da Kipchoge jede jednostavnu, uglavnom lokalnu hranu: “domaći hljeb, lokalno voće i povrće, puno kenijskog čaja, malo mesa i veliku dnevnu porciju svog omiljenog ugalija, guste kaše od kukuruznog brašna.”

Idite na masažu

Kipchoge dvaput sedmično posjećuje svog dugogodišnjeg fizioterapeuta Petera Nduhiua na masaži. Eliud dugo nije prijavio nikakve veće povrede, a Nduhiu kaže da za to postoji razlog.

– Nije imao povreda, ali on mi olakšava jer prati upute trenera. Ako mu kažete da uspori, on radi upravo to”, objašnjava Nduhiu.

Masaža je odličan alat ako vam je dostupan. Ako ne, samomasaža (valjkom) i vježbe mobilnosti mogu pomoći. Što je najvažnije, slušajte svoje tijelo: ako Kipchoge uspori da bi pomogao svom tijelu da se dobro oporavi, možete i vi.

(Izvor: runningmagazine.ca)

Vaši komentari

Banner