VODIČ ZA TRKAČE: Zašto je važna analiza krvi?

Sportovi izdržljivosti zbog svoje prirode zahtijevaju veću i pažljiviju brigu o svome zdravlju.

1618
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Jedna od praksi koja još nije u potpunosti zaživjela u našoj trkačkoj zajednici jest redovita i detaljna analizakrvi.

U nastavku su parametri o kojima treba voditi računa kod sportova izdržljivosti.

Hemoglobin

Nivo hemoglobina u krvi pokazuje da li patimo od anemije ili manjka crvenih krvnih zrnaca. Kod trkača je normalno da razina hemoglobina bude nešto niža zbog veće hidracije i znojenja, čime se i razrijede crvena krvna zrnca. Međutim, anemija kod trkača zbog manjka željeza u krvi je prilično česta, osobito kod žena, što može dovesti do osjećaja premorenosti. Ukoliko je razina hemoglobina niska ili visoka, potrebno je testirati i feritin.

Feritin

Feritin je protein koji pohranjuje željezo u krvne stanice. Ukoliko ste imali osjećaje umora, slabosti ili ste patili od glavobolja, napravite test. U kombinaciji sa osjećajem umora i manjkom hemoglobina indicija je da vam nedostaje željeza, te je potrebno početi sa suplementacijom feritina.

Analiza urina

Analiza urina je također poželjna. Pojava krvi ili proteina u urinu govori o mogućim upalama mokraćnih kanala, bolesti bubrega, a u rijetkim slučajevima čak i naznaci raka. Preporuka je napraviti analizu urina poslije par dana odmora od trčanja.

Kreatin kinaza

Kreatin kinaza (CK) je enzim koji pokazuje pretrpljeni srčani udar ili drugi oblik raspada mišića. Intenzivni treninzi stvaraju mikro pukotine u mišićima trkača što može povećati nivo CK, dok se tijelo ne oporavi za koji dan. Upotreba nekih lijekova također može povećati nivo ovog enzima. Zbog toga je teško utvrditi stvarni razlog povišenog CK u krvi, pa se stoga test često ponavlja. Normalne granice CK su od 22 do 198 u/l.

Kreatinin i EGFR

Kreatinin sa EGFR pokazuje koliko dobro vaši bubrezi funkcioniraju. Tablete protiv bolova mogu utjecati na rezultate ovog testa. Sa druge strane, upotreba istih šteti normalnom radu bubrega.

Elektroliti

Test elektrolita pokazuje udio natrija, kalija i ostalih elektrolita u krvi. Česte glavobolje nakon trčanja mogu biti simptom manjka elektrolita, a kao uzrok moguća je i prevelika hidracija.

Vitamin D

Manjak sna i energije može biti razlog nedostatka vitamina D. Nedostatak izloženosti sunčevim zrakama je glavni razlog manjka ovog vitamina.

Vitamin B12

Vitamin B12 prirodno unosimo kroz konzumaciju mesa, ribe, mliječnih proizvoda i jaja. Ovaj vitamin je krucijalan za izgradnju crvenih krvnih zrnaca. Vegetarijanci i vegani posebno trebaju pripaziti na suplementaciju istog, pošto se u prirodnom obliku jedino nalazi u životinjskim proizvodima.

Preporuka je da trkači rade analizu krvi barem dva puta godišnje, kako bi provjerili svoje sveopće zdravlje i maksimizirali rezultate treninga.

(Izvor: urbanwellnessclinic.com)

Vaši komentari

Banner