NISU SAMO ZA TRČANJE BITNI: Četiri razloga zašto trebate jesti više ugljikohidrata

Bez obzira na vaš trenutni način prehrane jedno je sigurno, ne jedete dovoljno ugljikohidrata.

933

Pripremio: Dražen Filipović

Zamijeniti bijeli kruh za onaj od cijelog pšeničnog zrna ili sa dodatkom sjemenki, možda je jedna od prvih stvari koju trebate uraditi kao trkač početnik.

Blagodati ugljikohidrata su mnogo veće od samih potreba konzumiranja zbog treninga trčanja.

1. Ugljikohidrati su ključni za dobru probavu

Naše tijelo je dom milijunima korisnih mikroorganizama. Veliki broj njih živi u našem probavnom sistemu. Osim što pomažu u probavi, regulaciji metabolizma, oni utječu i na kvalitetu sna, regulaciju hormona i čak mentalno zdravlje. Istraživanja su pokazala kako dovoljan unos ugljikohidrata pomaže u raznolikosti mikrosvijeta u našem tijelu, što može pozitivno utjecati na imunitet, zaštitu od patogena te bolju iskoristivost energije.

2. Stabiliziraju šećer u krvi

Drugo istraživanje je napravilo poveznicu između unosa ugljikohidrata i stabilne razine šećera u krvi. Ugljikohidrati također mogu spriječiti pojavu kroničnih oboljenja, poput dijabetesa tipa 2.

3. Osiguravaju bolje zdravlje krvožilnog sistema

Unos ugljikohidrata također snižava krvni pritisak i umanjuje rizik od kronične hipertenzije. Pronađena je veza pozitivnog utjecaja unosa ugljikohidrata i regulacije nivoa kolesterola.

4. Poboljšavaju imunitet

Dostatan unos ugljikohidrata poboljšat će imunitet organizma kroz smanjenje upalnih procesa koji pospješuju brojne bolesti i stanja, poput artritisa. Također štite stanice od toksina koji utječu na razvoj kognitivnih oboljenja poput Alzheimer-a.

Zaključak je da sa unosom ugljikohidrata rijetko možemo pretjerati, osobito ako vodimo računa da unosimo upravo najhranjivije oblike istih.

(Izvor: trainingpeaks.com)

Vaši komentari

Banner