Da li trčanje uništava noge?

Vrlo često možete vidjeti trkače početnike kako trče na traci za trčanje ili na travi, a razlog navode kako trčanje na asfaltu i(li) betonu i inače tvrda podloga loše utiče na noge (misleći na koljena, gležnjeve, stopala). Isto tako, mnoge osobe kao izgovor zbog kojeg ne trče navode kako trčanje uništava noge ili “moje noge nisu za trčanja”.

6478

trcanjeplus.fw

Odgovor je jednostavan: trčanje ne uništava noge!

Zapravo, trčanje je dobro (između ostalog) za noge. Tridesetogodišnja studija na Univerzitetu Stanford (SAD) objavljena 2008. godine utvrdila je ‘da je čak sedam puta manja vjerovatnoća da će trkači i trkačice imati problema sa nogama’.

U istraživanju iz 2013. godine, objavljenom u “Medicine & Science in Sports & Exercise” (www.acsm.org), uporedili su učestalost osteoartritisa (degenerativna bolest zglobova koja vodi do oštećenja i gubitka hrskavice u koljenima i kukovima) kod trkača i šetača. Od gotovo 75.000 trkača u istraživanju, njih 2.6% su razvili osteoartritis u toku sedmogodišnjeg istraživanja. Međutim, od 15.000 šetača, kod 4.7% je dijagnosticiran osteoartritis. Drugim riječima, trčanje smanjuje učestalost osteoartritisa u odnosu na hodanje. Isti autori smatraju da je trčanje usko povezano sa gubitkom težine (posebno na smanjenje masti), stoji iza rezultata istraživanja.

Sada se vjerovatno pitate “Kako je moguće da povećani i samim time snažniji udarci od tlo koje izaziva trčanje (u odnosu na hodanje) smanjuju povrede i ‘oštećenja’ nogu?” Postoji jednostavan razlog: Četrnaest učesnika istraživanja praćeni su tokom perioda hodanja i trčanja, na kraju je ustanovljeno da trčanje izaziva veću udarnu silu po koraku, međutim hodanje na jednakoj udaljenosti zahtijeva mnogo više koraka što akumulira više stresa nogama.

Dugotrajno oštećenje koljena obično je rezultat osteoartritisa ili oštećenja ligamenata. Budući da trčanje smanjuje rizik od nastanka osteoartritisa i istovremeno jača kosti i tetive, vi ćete poboljšati stanje nogu i nikako ih nećete uništiti.

Ako se sada pitate “šta je uzrok čestih povreda kod trkača i trkačica”? Na primjer, Tendinoza Ahilove tetive, Sindrom trkačke potkoljenice, Iliotibialni sindrom, Trkačko koljeno, Plantarni fascitis, povrede kuka, mišićne povrede itd.

Glavni razlog ovakvih povreda jeste nepoštivanje principa treninga, rekuperacije, ishrane i prevencije povreda, zatim pretreniranost i neadekvatna obuća.

Bonus savjet – 10 namirnica za “sretne kosti”:

Svi znamo da nam je potreban kalcijum i vitamin D za zdrave kosti, ali naš skelet zahtjeva konstantno i adekvatno snabdijavanje proteinima, magnezijem, kalijem, fosforom, fluoridom i vitaminom K.

Sljedeće namirnice obiluju gore navedenim potrebama skeleta:

vitamin-k-rich-foods-for-vegetarians

1. Bademi
2. Banane
3. Sardine
4. Cjeđena narandža
5. Grožđice
6. Sjemenke tikve
7. Soja
8. Špinat i brokula
9. Pšenične mekinje
10. Jogurt

Kako biste što duže bili zdravi, sposobni za trčanje i u dobroj formi – slušajte svoje tijelo, čitajte i učite, istražujte, pitajte. Život je bolji kada trčite.

O autoru rubrike Trčanje PLUS

velisa

Živim i radim u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Diplomirao na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru i stekao stručno zvanje Profesor sporta. Uži krug interesovanja: trčanje, biciklizam, kondicioning. Već duži niz godina rekreativno se bavim trčanjem i biciklizmom. Ciljevi u narednom periodu: Ironman i Boston marathon. Govorim španski i engleski jezik. Trenutno se nalazim u procesu stjecanja IAAF Coach Certicikata. Veliša Smoljić prof.

 

Vaši komentari

Banner