KADA PREVIŠE MOTIVACIJE POSTANE PREPREKA: Kako pronaći ravnotežu za postizanje ciljeva u trčanju

Često se piše o važnosti motivacije za trčanje i postizanje boljih rezultata.

1500
Foto: Pexels
Banner
Banner
Banner

Piše: Jasmin Harbinja

Međutim, što raditi s osobama koje su previše motivirane i postaju sami sebi najveća prepreka u ostvarenju svojih ciljeva?

Nekada je prevelika želja za rezultatima jednako loša kao i nedostatak motivacije.

Jasmin Harbinja je trener sa certifikatom „World of triatlon coach“ i predsjednik udruženja „Trčanje i to“. Za dodatna pitanja ili trening vodstvo mu se možete obratiti preko Facebook Pagea.

Kao treneru, rad s osobama koje su motivirane rezultatima i strastvene u ostvarivanju svojih ciljeva može vam olakšati posao jer su spremne uložiti mnogo vremena i napora, puno više od drugih. Međutim, ponekad se susrećete s osobama koje žele sve odmah i sada, a njihova motivacija kontrolira njih, a ne oni nju.

Neke od prepreka s kojima se susretnete su:

Izostanak Zone 2

Jedan od najčešćih izgovora ili laži je: “Ako trčim u zoni 2, to je skoro kao hodanje, a ja na ovom tempu u kojem sam trčao se ne umorim, pa je meni to zona 2.” To je često izgovor zašto ne trče u zoni 2, a vaš sat koji vas vjerno prati ipak pokazuje drugačije. Zona 2 je  važna fluidna kategorija jer ovisi o načinu života svakog pojedinca. Nedostatak kontinuiteta trčanja u toj zoni jedan je od glavnih faktora zašto ne ostvarite svoj cilj. Nedostatak kontrole kod osoba koje su previše motivirane dovodi do toga da nemate “easy run” jer ste uvjereni da morate dati 110% na svakom treningu.

Naravno, na manjim kilometražama ovo se lako može prikriti, ali ako se pripremate za nešto više, kao što je maraton, i imate preko 100 km sedmično, nedostatak pripreme u toj zoni rezultira stagnacijom ili čak padom performansi.

Važno je razumjeti prednosti “easy runa” i uživati u njemu. O benefitima easy runa možete pročitati u OVOM ČLANKU.

Previše intenziteta na treninzima za brzinu

Intenzitet treninga mora biti u skladu s planom, a ne prekomjeran. Veći intenzitet u toku zadanih dužih intervala ili tempo treninga dovodi do većeg umora. Važno je zapamtiti da niste profesionalac i nemate luksuz da trčite ujutro i odmarate cijeli dan. Vaš oporavak traje duže, a prekomjerno naprezanje intervalima samo ga produžava. Osobe koje su previše motivirane to rade kroz cijeli plan, što dovodi do akumuliranog umora, a to je najčešće jedan od glavnih faktora zašto ne istrčite svoju trku kako ste željeli, bez obzira na motivaciju, ne možete postići ciljeve jer tijelo ne može pratiti vašu želju, a na kraju se dogodi i povreda koja vas udalji od trčanja na jedan duži period.

Dodatni samoincijativni trening

“Radit ću dodatne treninge jer će mi to pomoći da ostvarim svoje rezultate.” Ovo se posebno odnosi na osobe koje trče pet ili više puta sedmično. Nema potrebe da radite dodatne treninge na svoju ruku jer vam neće pomoći, već samo štete. Nepotrebna zbrka u sedmičnoj kilometraži ne čini vam nikakvu uslugu, već samo oduzima tijelu odmor, bez obzira na to koliko sporo trčali.

Trke

Prijavljivanje velikog broja trka u toku priprema također može biti pogubno za vaš konačni cilj. Važno je konzultirati se s trenerom pri prijavljivanju trka u toku priprema.

Još jedan faktor koji vas udaljava od postizanja ciljeva je trčanje svih trka u toku priprema kao da sutra ne postoji. Naravno da su kontrolne trke važne, ali ih treba trčati prema uputama. Vaš trener dobro zna koliko brzo možete trčati 5k, 10k ili polumaraton, ali ako vam je za tu trku odredio brzinu trčanja, trebali biste to tako trčati.

Na kraju dana, možete imati najboljeg trenera, najbolju opremu i idealne uvjete, ali ako ste sami sebi najveći neprijatelj, jednostavno nećete nikada postići svoje rezultate. Možda ćete biti zadovoljni objavljivanjem postova o svojim treninzima na društvenim mrežama i kako ste ih jako odradili, ali teško ćete to reflektirati na trku za koju se spremate.

Naravno, ako vas sve to čini sretnim, ovaj tekst nije napisan da vas osuđuje. Ako ste zadovoljni tim radom, nastavite, ali izostanak rezultata morate pripisati isključivo sebi. Ovo su samo neke prepreke koje morate preskočiti kako biste postigli svoje ciljeve.

Vaši komentari

Banner