Mentalni izazovi u pripremi maratona

Maraton zaista predstavlja poseban izazov.

2362
Banner

Piše: Jasmin Harbinja

Pripreme su zahtjevne i često usamljeničke, a sedmični obim kilometara jako veliki i igra ključnu ulogu u postizanju uspješnog maratona.

Jasmin Harbinja je trener sa certifikatom „World of triatlon coach“ i predsjednik udruženja „Trčanje i to“. Za dodatna pitanja ili trening vodstvo mu se možete obratiti preko Facebook Pagea.

Mnogi amateri često stavljaju naglasak na dužinu, ali zanemaruju redovno trčanje većih kilometraža tokom sedmice, što može dovesti do slabijih rezultata na trci. Njihov sedmični obim kilometara je u prosjeku sa sedmičnom kilometražom priprema za polumaraton. Održavanje visokog sedmičnog obima kilometara je od suštinskog značaja kako biste se pripremili za maraton.

Maraton zahtijeva veliku životnu disciplinu i često zahtijeva da mnoge stvari podredite trčanju. To može biti prevelik teret za prosječnog amatera. Međutim, unatoč tome, često se događa da prosječni amater ima želju trčati više od jednog maratona u toku godine.

Jedan od izazova s maratonom je što, ako podbacite na trci, ne možete ga odmah ponoviti naredni vikend kao što to možete s kraćim trkama poput 5 km ili 10 km. Nakon maratona slijedi faza oporavka koja može trajati i mjesec dana, djelomično radi oporavka tijela, ali i zbog mentalnog zamora koji se dogodi uslijed velikog obima kilometara.

Trčanje više od jednog maratona u godini ne garantira da ćete na svakom postići bolje rezultate od prethodnog. Često se događa upravo suprotno, da trkači postignu izvrstan rezultat na prvom maratonu u godini, ali na ostalim u toku godine jednostavno nisu ni blizu. Razlozi se kriju u mentalnom i fizičkom umoru. Kada izlazite iz jednih priprema i odmah ulazite u druge, a sezona postaje toliko duga da izgubite svaku volju za trčanjem. S dosta maratona nemate vremena da radite na svojim manama, pa tu dosta trpi i trening snage koji se često preskače u sedmici jer vas je stigao umor, a on je jedan o bitnijih stavki u vašim pripremama.

Naravno, ako želite biti ultramaratonac, onda je to sasvim druga priča. Filozofija ultramaratonaca je dosta drugačija od filozofije maratonaca, kao i njihovi ciljevi. Ultramaratonci su poznati po kontinuitetu i predanosti trčanju, kao i konstantnom velikom obimu kilometara.

Ako je vaš cilj postizanje brzine na maratonu, važno je raditi na brzini i kraćim udaljenostima poput 5 km, 10 km i polumaratona. To može biti teško postići sa dva ili više maratona u godini. Prema mom mišljenju, najbolje je imati samo jedan maraton u godini. Nakon toga slijedi mjesec dana odmora, trčanja lagano i bez intenziteta, bez postavljanja nekog cilja. Tu uvijek prija trčanje s prijateljima, jer ne treba zanemariti društveni aspekt trčanja. Onda možete raditi na trkama od 5 km i 10 km kako biste postigli bolje rezultate. Tek pred kraj odmora možete se okrenuti polumaratonu. Na taj način, kada krenete s pripremama za maraton, bit ćete spremni i fizički i psihički.

Važno je kontrolirati broj trka kada se pripremate za maraton. Nekima je moguće ukomponirati neke trke u plan, ali trebate se oduprijeti želji da trčite svaku dostupnu trku i trčati je maksimalno. Čak i profesionalci tijekom jakih priprema trče malo trka, a nakon glavne trke odu na zasluženi odmor. Nije rijetkost da čak dvije sedmice skoro i ne trče. Odu sa svojim obiteljima na odmor i pokušaju nadoknaditi propušteno vrijeme.

Ne zaboravite da ste amater i da trebate pronaći ravnotežu između trčanja, odmora i ostalih aspekata vašeg života. Također, budite svjesni da većini ljudi vaša trkačka postignuća mogu biti impresivna, ali za većinu će to biti prolazna zanimacija, dok vama to predstavlja veliki uspjeh i trud. Važno je da uživate u trčanju i postizanju svojih ciljeva bez obzira na to kako će to drugi percipirati.

Vaši komentari

Banner