SPORTSKA SENZACIJA ILI NEŠTO DRUGO: Nevjerovatni svjetski rekord u maratonu (2:11:53) Tigst Assefe

Na Berlinskom maratonu 24. septembra je Etiopljanka Tigst Assefa (rođena 3. decembra 1996. godine) postigla svjetski rekord u maratonu koji je ne samo zasjenio nastup legende ove discipline, Eliuda Kipchogea, već i potpuno zadivio atletski svijet.

1243
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Assefa je sa nevjerovatnih 2:11:53 postala prva maratonka svih vremena koja je istrčala rezultat ispod 2:14, ispod 2:13 i ispod 2:12.

To je vrijeme za preko 2 minute bolje od ranijeg svjetskog rekorda Brigid Kosgei iz Chicaga 2019. godine (2:14:04). Do prije desetak godina njen drugi dio trke na maratonu u Berlinu bi bio svjetski rekord u polumaratonu jer je u drugom dijelu trčala brže (prvi polumaraton: 1:06:20 / drugi: 1:05:33). Također to je i njen lični rekord na polumaratonu.

Nedozvoljena sredstva?

Kako je moguće da je napravila toliki iskorak – pitanje je kojim se bavi atletski svijet u danima poslije ove senzacionalne trke.

Neki od atletičara idu toliko daleko, kao britanska rekorderka Eilish McColgan, da prozivaju Assefu na platformi X (bivši Twitter) insinuirajući da se možda radi o nečem drugom, a ne samo nevjerovatnom napretku. Pretpostavka je da misli na doping jer su duge pruge prethodnih godina jako uprljane ovim problemom, gdje su se posebno „istakli“ kenijski atletičari, čiji je ogroman broj trkača pao na doping testovima. Kenijska vlada se morala obavezati Svjetskoj atletici (bivši IAAF) da će uložiti 5 miliona dolara godišnje u sljedećih pet godina za borbu protiv korištenja nedozvoljenih sredstava da ne bi bili suspendirani. Ovdje se međutim radi o etiopskoj atletičarki. Skeptika je puno, posebno među onima koji su joj rivali (radi li se i o ljubomori?), ali u međuvremenu, ili dok se ne dokaže suprotno, atletsko – trkači svijet slavi nevjerovatno postignuće Tigst Assefe.

– Treniram puno dama (među njima i pobjednicu Valencia Marathona, Amane Beriso). Ali nikad nisam trenirao atletičarku poput nje. Tigst je najjača, kaže etiopski trener Gemedu Dedefo koji radi sa Assefom, jedinom Etiopljankom koja drži svjetski rekord i trenira u domovini.

Jednokratne patike od 500 eura

Prethodnih šest – sedam godina su revoluciju u uličnom trčanju donijele i patike sa posebnim, karbonskim đonovima koji omogućuju veći povrat energije, bolju formu i efikasnost trčanja. Revoluciju je pokrenuo Nike, a kasnije su svoje modele napravili i svi drugi brendovi. Do ovogodišnjeg Berlinskog maratona je Nike držao primat, a poslije trke Tigst Assefe se čini da je Adidas napravio novi iskorak. Assefa je trčala u modelu Adizero Adios Pro Evo 1. One su teške samo 138g, što znači da predstavljaju najlaganiju patiku za utrke na tržištu, odnosno 40% lakšu od svih ostalih. Tehnologija (posebno karbonske šipke duž cijelog stopala) i korišteni materijali nam u konačnici, i na osnovu spomenutih unaprijeđenih karakteristika, daju brže rezultate. Međutim one vrijede i mogu se koristiti jednu maratonsku trku plus nekoliko treninga za osjetiti/upoznati patiku, a cijena im je 500 eura.

Nisam zamišljala trku ispod 2:12

Assefa je objasnila da se suzdržavala u prvoj polovici trke “kako ne bi bila umorna u drugoj polovici“.

– U drugom dijelu sam tako mogla trčati sa više snage, kazala je nakon što je prvi dio istrčala za 1:06:20, a drugi za 1:05:33.

– Htjela sam oboriti svjetski rekord u maratonu, ali nisam mogla zamisliti da će to rezultirati vremenom ispod 2:12. Jako sam sretna, izjavila je.

Rekla je da se nada da će njezina pobjeda “motivirati mnoge talentirane žene, ne samo one na visokom nivou, već i one koje su možda niže da se uzdignu”.

Brža od Bikile

Assefa je u Berlinu bila brža od muškog svjetskog rekorda od prije 59 godina koji je postavio legenda sporta i njen sunarodnjak Abebe Bikila na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. sa 2:12:11. To je ostao njegov najbolji rezultat u karijeri, danas slabiji od ženskog rekorda.

16

Šesnaest godina se činilo da je svjetski rekord Paule Radcliffe nedodirljiv, a onda je ona u kratkom roku pala na peto mjesto najbržih maratonki svih vremena.

TOP 5 MARATONKI SVIH VREMENA

2023. BERLIN Tigst Assefa (Etiopija) 2:11:53

2019. CHICAGO Brigid Kosgei (Kenija) 2:14:04

2022. CHICAGO Ruth Chepngetich (Kenija) 2:14:18

2022. VALENCIA Amane Beriso (Etiopija) 2:14:58

2003. LONDON Paula Radcliffe (Engleska) 2:15:25

Duga pauza

Ono što također privlači pažnju kod nje je činjenica da je sa srednjih na duge pruge prešla tek 2017. godine. Dotad je njena disciplina bila 800 metara, a imala je lični rekord od 1:59.24. Vrhunski rezultat, ali ni blizu razine onoga što je u prethodne dvije godine postigla na maratonu. Ovom disciplinom se prestala baviti zbog povrede Ahilove tetive, a karijera joj je onda patila i tokom 2020. i 2021. kad nije mogla na takmičenja radi Covida. Vratila se u martu 2022. godine te u Rijadu u slaboj formi istrčala debitantski maraton za 2:34:01. Potom je već na jesen pobijedila u Berlinu sa 2:15:37, da bi ove godine odbranila titulu sa velikim svjetskim rekordom (2:11:53).

Tigst Assefa je ovih dana apsolutni hit maratonskog trčanja i biće jako zanimljivo kako će se dalje odvijati njena karijera s obzirom da će tek u decembru napuniti 27 godina, a ta dob za maraton podrazumijeva jako mladu takmičarku.

Zasjenila Kipchogea

Assefin nastup je u medijima kasnije dobrim dijelom zasjenio Eliuda Kipchogea (Kenija) koji je uoči trke puno više najavljivan. Razumljivo, s obzirom na njegovu besprijekornu karijeru bez ikakve mrlje. Kipchoge je sa 2:02:42 po peti put pobijedio u Berlinu (2015., 2017., 2018., 2022., 2023.) i prestigao Hailea Gebrselassiea (2006., 2007., 2008., 2009.). Postao je prvi čovjek u istoriji sa pet pobjeda u Berlinu.

Vaši komentari

Banner