Koji je rok trajanja nenošenih patika za trčanje?

Patike za trčanje su kao gume automobila, pružaju vam podršku dok ih koristite, ali i imaju svoj vijek trajanja.

1385
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Baš kao i gume, patike za trčanje treba zamijeniti nakon određenog broja kilometara.

Ali šta je sa patikama koje još niste nosili?

Neki trkači kupuju više pari omiljenih patika za zalihe ili kada su patike na rasprodaji. Ali čak i ako ih ne nosite, vaše patike će na kraju početi da se raspadaju dok stoje u ormaru.

Kako propadaju nenošene patike?

Da bi dobili odgovor, važno je razumjeti kako se prave patike za trčanje. Većina patika je napravljena sa gumenim đonom koji se hvata za pločnik i dodaje izdržljivost, te pjenastim srednjim đonom koji apsorbira udar i pruža osjećaj elastičnosti. Nažalost, nijedna komponenta ne traje vječno; oba će na kraju dotrajati, čak i na nenošenim patikama. Ako vam jastučići đona izgledaju znatno manji nego kada ste ih prvi put kupili, vrijeme je za novi par.

Kada patike budu stajale neko vrijeme, stopa apsorpcije udara će se smanjiti, jer guma i pjena stare. Pjena se također može početi cijepati iznutra. Smanjena apsorpcija udara također može uzrokovati povrede kod nekih trkača. Umjesto da patika apsorbira udar, noge i tijelo sada preuzimaju veću količinu sile nego kada su patike bile nove. Doživljavanje nove boli bez ikakvog povećanja obima treninga je još jedan znak da su se patike istrošile. Guma i pjena nisu jedini materijali koji počinju propadati. Gornji dio također jer je obično pričvršćen za srednji đon ljepilom.

Kad nenošene patike počinju propadati?

Iako patike neće početi propadati odmah nakon kupovine, trebali biste ih početi koristiti šest do 12 mjeseci nakon kupovine. Tad počinju da se razgrađuju malo po malo. Većina proizvođača preporučuje korištenje svojih patika oko 600 do 800 kilometara. Sa starim, nenošenim patikama se ponekad može izvući samo 300 do 500km bez povećanja rizika od povrede.

Kako postići da vaše nenošene patike traju duže?

Ako znate kako produžiti vijek vaših patika koje koristite – možete produžiti i vrijeme između kupovine novih parova. Međutim, ako imate patike koje niste spremni nositi, najbolje je da ih držite u zatvorenom prostoru u okruženju sa kontroliranom klimom. Vrućina i vlaga štete patikama jer se ljepilo može početi brže razgrađivati, a pjena će postati mekša i istrošena. Ako se čuvaju na hladnom pjena će postati kruta, zbog čega neće moći da apsorbira udar na način na koji bi trebala. Dobro pravilo je da svoje patike držite u zatvorenom prostoru, bilo da su nove ili stare.

Ako ćete kupiti stariji model patika na rasprodaji, preporučuje se da to učinite u roku od dva do tri mjeseca otkad je izišao novi model. Duže od toga, nećete znati koliko dugo leže. U vašoj lokalnoj prodavnici za trčanje vam vjerovatno mogu reći koliko dugo imaju par patika na zalihama, ali ne mogu reći koliko dugo ih proizvođač ima.

Iako svi volimo velike popuste, možda neće biti isplativo kupovati patike na rasprodaji ako leže u skladištu šest mjeseci. Upitno je koliko će kilometara izdržati.

(Izvor: fleetfeet.com)

Vaši komentari

Banner