ZA TOP IZVEDBU: Koja je najbolja temperatura za maratonsku trku?

Dosta materijala smo na Moje trčanje objavili o trčanju na različitim temperaturama, po vrućini, hladnoći, načinu kako se obući za koje vremenske uslove…

931
Foto: Tuzlanski maraton Facebook
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Neki od tih tekstova su na sljedećim linkovima: Vrućina, Ljetne trke, Je li teže trčati po hladnoći, trčanje po vrućini, hladno vrijeme i trčanje, vodič za oblačenje prema temperaturi.

Uvod

Ipak nismo imali specifično izdvojenu temu o tome koje temperature najbolje pogoduju za trčanje maratona, a često možemo vidjeti da čak i trkači komentarišu kako je negdje bilo “idealno za trčati”, iako je temperatura bila npr. 25 stepeni C.

Možda to i nije bilo loše za laganih, konverzacijskih 5K. Ali ovdje se ne bavimo time koja je najbolja temperatura za ugodno, lagano trčanje i zabavu, već najpovoljnijom temperaturom za postizanje ličnog maksimuma na maratonu.

Efekti toplog i hladnog

Znamo svi da visoke temperature nisu ugodne za trčanje, da opterećuju organizam i traže više energije zbog hlađenja tijela. Broj otkucaja srca je puno viši u odnosu na trčanje na optimalnim temperaturama. Na oko 30 stepeni C se isti tempo trči sa 10 do 20 otkucaja više u odnosu na trčanje na oko 20 stepeni C. To je ogromna razlika.

Ako tome dodate vlažnost, stvari se još komplikuju. Najbolje je da sami sebi probate predstaviti stvari kroz ovaj kalkulator, ali npr. ako je temperatura 28 stepeni C sa 50 posto vlažnosti, osjećaj je kao da je 28.5 stepeni C. Ali ako je vlažnost pri istoj temperaturi (28 stepeni C) 80 posto, onda je osjećaj kao da je 32.1 stepeni C, odnosno puno teži uslovi za aktivnost.

U suprotnom smjeru, odnosno na velikim hladnoćama, je slično jer tijelo se mora adaptirati i trošiti dodatnu energiju kako bi se zagrijalo. Da bi dobili potpuno relevantan podatak o izračunu uslova na konkretnom takmičenju trebali bi imati WBGT informaciju (Wet Bulb Globe Temperature), o čemu možete više saznati OVDJE. Podatak nam pruža zajednički efekat temperature, vlage, brzine vjetra i sunčevog zračenja. Ipak najvažniji podatak u svemu je sama temperatura koja od svih ovih parametara ima najveći uticaj na izvedbu.

Optimalni raspon

Koji je onda optimalni temperaturni raspon za najbolju izvedbu na maratonu?

Studija (LINK) koja je analizirala podatke sa šest velikih maratona je došla do rezultata kako su najbolje temperature za maraton između 3,8° C i 9,9° C, u zavisnosti o nivou performansi, ali i polu. Zanimljivo je da muškim elitnim trkačima odgovara minimum u ovom rasponu (odnosno 3,8), a ženskim elitnim trkačicama drugi kraj (9,9).

Rezultati su dobiveni za trkače različitih nivoa pa te razlike prema brzini trkač(ic)a možete vidjeti u tabeli ispod.

Jedna druga studija (LINK), koja je ispitivala odnos rezultata Bostonskog maratona i vremena na dan trke (između 1972. i 2018. godine), je otkrila da je optimalna temperatura za trčanje između 7 i 15° C, iako se najbolji rezultati postižu na temperaturi od malo ispod ili na 7,8° C.

Ovo istraživanje pokazuje i pad prosječnih vremena završetka maratona za svaki dodatni porast temperature od 1° C. Prema tome trkači koji prosječno trče 3:35 min/km ili brže – usporavaju oko 1 sekundu po kilometru za svaki porast temperature od 1° C iznad 15° C, dok trkači koji prosječno trče 4:35-6:10 min/km tempo – uspore 4 do 4,5 sekunde po kilometru uz isto povećanje temperature.

Prema ovoj studiji to bi značilo da – ukoliko je temperatura 30°C, ova grupa trkača će usporiti i oko minute po kilometru!

Zaključak

Ukupno, temperature najbolje za izvedbu na samom maratonu zavise od pola i brzine trkača, ali u svakom slučaju nauka kaže da oscilacije ne mogu biti takve da vašem tijelu bolje odgovara trčanje na iznad 15°C ili ispod 0°C. Naravno, uz napomene da se radi o maratonu (jer kraće distance imaju drukčija pravila), kao i o trci u kojoj se traži rezultat, a ne trkačkom druženju uz lagani ritam i na lijep, ugodan i sunčan dan.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakPOČECI: Put ka navici, a ne brzom odustajanju
Sljedeći članakMT REFLEKTOR: Miralem Rešidović
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.