MT REFLEKTOR: Nijaz Ćehaja

MT REFLEKTOR (58): Predstavljamo Nijaza Ćehaju.

613
Foto: Stolački cener

  1. Ime, prezime i mjesto boravka?

 –  Nijaz Ćehaja, Sarajevo.

  1. Kad i kako ste se počeli baviti trčanjem?

 –  Od srednje škole, neredovno, ali u zadnje 3 godine ozbiljnije i redovnije.

  1. Koliko često trčite?

 – Ranije sam trčao 2 do 3 treninga, a sada gledam da bude barem 3.

  1. Koja je vaša omiljena trkačka disciplina?

 – 5 i 10k.

  1. Koliko trka trčite godišnje?

 – Oko 20.

  1. Koliko pari patika za trčanje koristite i koje su vam omiljene?

 – Za treninge 2 para, Adidas Questar 1, a sad i 2-ca. Za trke Nike neki ozbiljan, a odnedavno i Adidas sa debljim đonom.

  1. Ako vam je to važno, podijelite sa nama lične rekorde (npr. na 5K, 10K, 21.1K, 42.2K…).

 – 10k – 47:37 Podgorica (2023), 5k 21:58 Kakanj (2024), i 1:50:08 Sarajevo polumaraton 2023 (NGO Marathon/SRC).

  1. Šta vam se sviđa i ne sviđa u trčanju?

 – Sviđa mi se onaj osjećaj pred kraj i nakon treninga kada se psihički resetujem, kao da sam se nagradio za raniji umor ili dobar dan na poslu. Ne sviđa mi se trčati zimi, jer sam zimoziv i znojim se po zimari pa onda svake godine ispadam iz forme i kao vraćam se u martovima, aprilima itd…

  1. Najdraži i najteži dio trkačkog treninga?

 – Najdraži kad trener Jasmin zada intervale za ciknut na prvom odmah, kad svi ginemo ono, ali znamo za šta. Najteže su mi možda dužine koje me podsjećaju na polumaraton kojeg ne trčim više, pa ih nerado trčim.

  1. Preferirate li trčati sami/u grupi/sa partnerom?

 – Sve mi odgovara, mada intervale mi je draže trčati u grupi, jer nekako kad si u belaju bolje podneseš kad je još neko s tobom.

Foto: Millennium Run Podgorica
  1. Omiljena trkačka trening ruta?

 – Sa grupom Vils – Dariva, a individualno moja jedna ruta od RTV doma pa do Vilsonovog i nazad.

  1. Kojih se svojih trkačkih rezultata/postignuća najradije sjetite?

 – Najradije se sjetim Podgorice, jer sam se jako dobro osjećao i spreman bio za rezultat iako sam se heftu prije spucao u veliki prst na nozi pa mi je otpadao nokat i ključalo sve. Ali srećom super sam trku iznio, PB fala Bogu.

  1. Preferirane trke na kojima ste učestvovali u BiH i inostranstvu, i zašto?

 – Pa Stolac mi je izuzetno draga trka radi kompletnog ambijenta i putovanja sa Trčanje i to ekipom, zatim Kakanj i Konjic da mogu izdvojiti. Od inostranih Podgorica jer je sve super i staza je prilično ravna. Zatim Ljubljana jer je fina organizacija i ambijent, međutim ono brdo na 14-om km im nisam halalio.

  1. Trke koje su vas razočarale, i zašto?

 – Definitivno Ljubljana, ne radi trke nego radi sebe koji nisam uspio istrčati prema planu i to mi je ujedno i bila okosnica da prestanem trčati polumaratone ikad. Putovanje je lijepo, i manifestacija je divna i jako dobro organizovana – da se razumijemo. Možda još i Vogošća 5k, jer imam osjećaj da su organizatori strpali kakobilo 5k samo da bude trka, neka kombinacija brda pa onda atletske staze. Uglavnom moglo je to bolje, npr niz Kobilju glavu da trčimo.

  1. Najdraži benefit koji vam donosi trčanje/takmičenja/trke?

 – Pozitivan utjecaj na psiho – fizičko zdravlje i socijalizacija sa dragim ljudima iz trkačke zajednice, naročito iz Trčanje i to tima. Takmičenja mi se dopadaju uglavnom u trejl sekciji, jer ko me zna, zna i da se svakakve nepredviđene situacije i ćorotinje (čitaj: peripetije) dešavaju pa zato su mi dragi trejlovi.

  1. Kako se motivirate za trčanje?

 – Iskreno nemam na to najprecizniji odgovor. Nekad mi je zonfaš u zdravom mršanju, nekad u postizanju nekih rezultata – kako kad. Trudim se da se ne opterećujem i radim kako mi se u tom momentu radi trening, nisam Kipčoge.

  1. Pratite li atletiku i imate li trkačkog uzora?

 – Aktivno ne pratim atletiku, a trkačkih uzora imam dvojicu: Od stranaca Jan Frodeno (inače ‘penzionisani’ triatlonac) i Jasmin Harbinja od domaćih.

  1. Da li biste, i zašto, drugima preporučili trčanje?

 – Samo 6% svjetske populacije trči. Ako uspijete istrčati 5km, spadate u top 10%. Prosječno vrijeme za žene na 5k je 36:24, a za muškarce 31:18. A ako uspijete istrčati 10k onda ste u top 2-3% na svijetu i samo 0.01% ljudi globalno uspije istrčati maraton svake godine. Ne znam koliko su ove brojke tačne, ali trčanje mogu preporučiti svakome da se okuša i proba pronaći u tome.

  1. Trkački cilj za budućnost?

 – Popraviti vremena na 5 i 10k, istrčati što više trejlova i ovo sad u Budimpešti pocijepati na 10+5k, da vidim i to šta je.

  1. Možda imate neku ideju/misao/detalj/poruku koje biste dodali, a nismo vas pitali?

 – “U zdravom duhu zdravo tijelo” N/A rekao.

Vaši komentari

Banner