Teslić: manje sredine se bude

Trčanje u Bosni i Hercegovini u zadnje dvije godine doživljava procvat, pogotovo ove godine je vidljiv porast broja novih rekreativnih trkača ali i broja novih utrka. Posebno nas raduje da se, osim velikih gradova, bude i manje sredine, manji gradovi i započinju sa određenim vrstama organizacije kao što su zajednički treninzi, osnivanje udruženja, pokretanje novih utrka.

1684

Piše: Nicolae Golea

Posljednja takva radosna vijest nam dolazi iz Teslića. To je općina od preko 40 000 stanovnika i rodno mjesto zaboravljene atletičarke Marice Mršić koja je još uvijek vlasnica rekorda naše zemlje na 1500m i 3000m. Teslić je dao još neke jako poznate fudbalere ali oni su tema nekih drugih interesa, ovdje je riječ o trčanju. Teslić ima atletski klub i ima jednu gradsku utrku. Ono što do sada nije imao jest neki vid rekreativnog pokreta trčanja. No, i to se promijenilo u zadnje vrijeme i Jasmin Aličehajić, teslićki rekreativac, nam se javlja s puno entuzijazma i želje za dodatnim impulsom da se još masovnije i organiziranije pokrene rekreativno trčanje u tom kraju.

„Trčanje u posljednje vrijeme  u našoj zemlji postaje sve popularniji vid rekreacije, dok su kratke discipline od 100 do 10000 m više takmičarskog karaktera, a maraton ipak dosta veliki izazov, nekako se između njih našla disciplina polumaraton, koji je idealan za trkače rekreativce. Ova dužina  predstavlja izazov za istrčati, ali ujedno je i nešto za šta se svaki trkač rekreativac može spremiti“, govori nam Jasmin koji želi da u budućnosti pokrene organizaciju neke utrke u svom gradu i dodaje:  „Na  polumaratonima održanim u okruženju učestvovalo je nekoliko rekreativaca iz Teslića. Najviše Teslićana nastupilo je na 1. i 2. Banjalučkom polumaratonu, koji je i najbliži ,,polumaratonski grad”, ali su Teslićani istrčali i trke u Hrvatskoj i Srbiji. Sanja Pozderović nakon svog debitantskog nastupa u Banja Luci učestvovala je i na noćnom polumaratonu u Zagrebu. Vladimir Rosuljaš zajedno sa rekreativcima iz Bijeljine sa kojima sada trči obišao je Osijek, Beograd, Banja Luku, Novi Sad, polumaraton Etno selo Stanišići. Dragiša Borić je nakon Banja Luke istrčao jedan od dva najstarija polumaratona u BIH, od Kupresa do Šujice i popravio vrijeme sa 2h i 5min na 1h i 46min. Ja sam istrčao prvi polumaraton u svom studentskom gradu Sarajevu, a nakon toga trčao i Split, Banja Luku i Šujicu“.

Kao i većini rekreativaca glavna motivacija im je druženje i zdraviji način života kroz tjelesnu aktivnost. U teslićkom kraju im ne nedostaje ni lijepih staza za treninge. Tako se izdvaja turističko-zdravstveni centar Banja Vrućica do kojega i oko kojega postoje jako lijepe staze i putevi za treninge raznih dužina.

Iskreno se nadamo da će ustrajati u ideji i želji da organiziraju u svom gradu utrku za rekreativce. Do tada jako je dobro vidjeti da su pokrenuli zajedničke treninge i trkačka druženja.

Vaši komentari

Banner