Kako ući u novu godinu motivisan i spremati se za nove trke?

Završena je jesenja sezona trka i sada imamo jedno mirno razdoblje zimske pauze do početka nove sezone trka. Gledamo godinu iza sebe, sabiremo utiske, zadovoljni smo više ili manje, možda je moglo biti bolje, a možda i ne.

1803

Piše: Amela Trožić

Završile su trke i šta sad? Već u glavi imate neku proljetnu trku, pitanje je šta i kako dalje, kiša, hladno, snijeg, klizavo, smrzlo, mrak ujutro – mrak uvečer, treniati ili ne trenirati, teretana ili ne, a ako teretana šta tamo raditi osim šetati se od sprave do sprave?

Naravno, imate na umu neku trku u proljeće, ali kako ostati u treningu, kako zadržati motivaciju tokom zime i biti spreman za osvajanje proljetnih trka?

Po meni tu je ključno poraditi na nekoliko bitinih stvari kojima ja posvećujem pažnju:

  • poraditi na imunitetu organizma
  • održati potreban nivo fizičke aktivnosti
  • održati motivaciju

Ove tri stvari su po meni toliko povezane, da ukoliko imate problem sa jednom od njih nećete doći do željenog rezultata. Ako vam je imunitet slab, bićete podložni prehladama i gripama, što vas dovodi do nemogućnosti treniranja. Ukoliko ne trenirate ili ne trenirate na adekvatan način, nećete biti spremni za neku od planiranih trka. Ali bez obzira, iako ste zdravi, želite da trenirate, ali nemate motivaciju, šta onda?2

U ovom članku ćemo malo pisati o ove tri stvari, a u narednih nekoliko ćemo se potruditi da vam prezentiramo nekoliko vježbica koje će vam pomoći da i preko zime aktivirate one mišiće koji su vam bitni za redovan nastavak treninga trčanja u proljeće.

Kao trener pokušaću vam prenijeti svoja iskustva i kako uspijevam izbalansirati ove tri stvari.

Ja sam cijeli život voljela trčati, ali nikad posebnu pažnju nisam posvećivala nikakvim trkama. Dok jednog dana nisam probala polumaraton u Dubrovniku (2015. godine), kad sam zavoljela taj cjelokupan proces od priprema za trku pa do samog završetka trke, i od tada aktivno trčim trke na duge staze. Tada sam došla do sljedećeg izazova, kažem sebi : „OK, Amela, ali kako ćeš sada pomiriti trčanje, koje, zahtijeva nekoliko treninga trčanja sedmično, i vježbe snage u teretani? O Bože, da li ću sada da izgubim sve ono što sam gradila godinama i biću premršava, što nikako ne želim?“. Hiljadu pitanja i komešanja u glavi. Kako god bilo znala sam da mogu oboje, ali da bi to uspjela morala sam poraditi na sve tri gore navedene stavke, posebno na imunitetu i održati motivaciju.

Imunitet –  Bez obzira da li je zima ili ne tokom cijele godine trebate raditi na jačanju imuniteta posebno u periodu priprema za trku i u periodu oporavka od trke. Zašto? 3U periodu pred trku forsirate organizam više nego ste svjesni toga, tražite od njega maksimum kako biste imali što bolji rezultat. To je sasvim normalno i to je u prirodi svakog čovjeka. Ali da bi od organizma i tijela tražili maksimum, moramo mu zauzvrat i nešto dati, a to je poraditi na njegovoj unutrašnjoj snazi. Stoga veoma je bitno da uzimate dodatnu suplementaciju u vidu svih mogućih vitamina i minerala, kao i kvalitetna ishrana. Nakon trke vaš organizam je iscrpljen i treba mu dodatna pažnja u vidu kvalitetne hrane i dodatnih vitamina i minerala. Organizam koji je iscrpljen podložan je mnogim upalnim procesima i infekcijama. Pod kvalitetnom ishranom podrazumijevam sve vrste povrća i voća, u neograničenim količinama, orašasto voće i kvalitetno bijelo (pureće ili pileće) i crveno (npr. biftek) meso ukoliko konzumirate meso. Bez obzira što trčite, nemojte misliti da možete jesti šta želite, stoga izbjegavajte brzu hranu i razne šećere, jer iz takve hrane nećete dobiti kvalitetnu energiju koja će zadovoljiti potrebe vašeg organizma. Naravno potrebno je ponekad opustiti se i uz takvu hranu, ali onaj ko misli da može trčati i jesti samo brzu hranu i slatkiše u velikoj je zaludi, a i rezultat će izostati. Zima po svojoj prirodi zahtjeva dodatnu brigu o imunitetu. Potrebno je nivo imuniteta održati tokom cijele zime. Sama ishrana nije dovoljna, posebno ako ste aktivni tokom cijele zime, već je potrebno uzimati i dodatnu suplementaciju u vidu vitamina i minerala.

Održati potreban nivo fizičke aktivnosti – je veoma bitan da biste mogli bez problema nastaviti sa svojim trkačkim izazovima u proljeće. 4Ako prespavate cijelu zimu na proljeće ćete morati sve ispočetka, i sve ono što ste postigli do tada bi bilo bačeno u vodu. A zašto to raditi kada možete cijelo vrijeme održavati taj nivo i biti koliko – toliko spremni. Pored treninga trčanja, za trkače veoma su važne i vježbe snage iz razloga što na taj način spriječavate povrede, imate napredak u trčanju, i ti snažni mišići čuvaju vaše tetive i zglobove. Kako i na koji način organizovati svoje treninge zimi ćemo vam pokazati u naredim člancima.

MotivacijaJedan od navažnijih faktora koji utiče na krajnji rezultat. Da biste se motivisali potrebno je da sebi postavite neki cilj. Bez konkretnog cilja sve ostalo pada u vodu. 5Eh sada, cilj može biti svakakav, ali bitno je takav da vas motiviše da ga ostvarite, ali i da je realan. Npr. želite istrčati svoj prvi polumaraton u aprilu i da on bude za 2 sata, ali ćete se vrijedno spremati nekoliko mjeseci. Nerealno bi bilo da kažete: želim istrčati svoj prvi polumaraton u aprilu za 1:20h, a pri tome ste potrčali 5 puta po 5 km. Onda se dešava da vas takvi ciljevi dovedu do pada motivacije. Ako ste već imali iskustva sa trkama (polumaratonu ili maratonu) i želite da sljedeći bude bolji, neka vaš cilj bude kraće vrijeme od prethodne trke, toliko kraće da vas dovoljno motiviše i da vam bude izazov za trening, ali da bude realno, a ne da ima suprotan učinak.

Stoga razmislite malo o tome šta želite postići u narednom periodu i stavite sebi to na papir ili memorišite u glavi, a o treninzima, suplementaciji i motivaciji tokom zime ćemo pričati i u narednim člancima.

Sretna vam Nova Godina, opustite se za praznike, odmorite i puni energije krećemo u nove pobjede od samog početka nove kalendarske godine.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakMAPA Livanjski polumaraton
Sljedeći članakNajbolji dugoprugaši u 2017. godini
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.