1. Mostarski polumaraton: Uvodna utrka potvrdila veliki potencijal manifestacije

Prvi polumaraton u Mostaru je istrčalo oko 400 finišera koji su došli iz 16 različitih zemalja svijeta. Tako je Mostar dobio novu dimenziju u sportskoj i turističkoj sferi. Grad koji je i inače mamac za turiste od sada će posjećivati i brojni trkači dugoprugaši. Već dogodine se očekuje još masovnija posjeta i stotine novih učesnika.

918
Foto: Ante Budimir

Piše: Nicolae Golea

Prvo izdanje Mostarskog polumaratona je obilježila, za većinu učesnika, nesnosna vrućina što se odrazilo i na rezultate. Unatoč tome vidljivo je zadovoljstvo učesnika i oduševljenje trkom u gradu na Neretvi.

Od prve službene najave za Mostarski polumaraton zavladalo je veliko zanimanje javnosti što je kasnije i potvrđeno sa preko 400 prijavljenih učesnika. Za prvi put to je odličan odziv i potvrda da utrka ima veliki potencijal izrasti u jednu od najvećih u našoj zemlji, uz bok Sarajevu i Banjaluci.

– Oduševljena sam 1. Mostarskim polumaratonom zato što je Mostar jedan od ljepših gradova u BiH i ima se dosta toga za vidjeti. Staza je jako atraktivna, pogotovo jer smo trčali uz samu rijeku Neretvu. Sve pohvale organizatoru, volonterima, policiji i veselim navijačima koji su odgovorni za ovako lijepu manifestaciju. Drago mi je da sam i ja bila dio toga, govori Dijana Manđeralo iz Livna, trećeplasirana u konkurenciji žena sa novim ličnim rekordom na polumaratonu 1:34:30.

Velikih propusta u organizaciji nije bilo, a poneki sitniji propust je sastavni dio gotovo svake organizacije.

– Hvala volonterima koji su sudjelovali u organizaciji, policiji. Vidjeli ste da Mostar može organizirati polumaraton i jako smo zadovoljni kako je to izgledalo. Oko 500 trkača na ulicama Mostara po prvi put u povijesti. Hvala svim sponzorima, natjecateljima i vidimo se dogodine u još većem broju. Ako smo nešto propustili za prvi put ispričavamo se i nadamo se da ćemo dogodine napraviti još bolju trku, rekao je Franjo Lovrić, predsjednik Organizacijskog odbora utrke.

Zbog radova na nekim dijelovima prometnica u gradu ruta utrke je bila promijenjena, ali i ovakva je bila zadovoljavajuća. Zanimljiv dio uz Neretvu od starta sa Vojnog prema gradu, zatim ostatak dionice po gradu do finiša ispred tržnog centra Mepas. Vjerujemo da će dogodine ruta biti i još bogatija te da će se trčati preko pet mostova kako je prvobitno bilo najavljeno. Duž staze je bilo jako puno okrijepnih stanica i to uz raznovrsne napitke. Na finišu je, također, bila jako bogata i obilna ponuda osvježenja i voća.

– Solidna organizacija obzirom da je prvi put. Start trke je bio van grada što mi je u jednu ruku bilo fino, jer mi je bio dobar osjećaj da se utrči u grad. Najviše mi je smetalo što se ni u jednom trenutku nije vidio ili što se nije trčalo preko Starog mosta, glavnog simbola grada iako i to razumijem da je malo teže za organizovati, podijelio je svoje dojmove za trcanje.net Denis Ruvić, član Trail running Sarajevo.

Prvobitno i jeste bilo u planu da trasa polumaratona ide preko pet mostova i tako bi se vidio te bio dio manifestacije i biser Mostara – Stari most, što će dogodine zasigurno i biti. Ove godine su spomenuti radovi na kolektorima to onemogućili.

Jedna jako bitna stvar jeste start utrke. Učesnici su prevezeni autobusima od spomenutog tržnog centra na start utrke koji je bio na Vojnom što je proteklo bez problema. Ipak, već dogodine bi se mogao, i za očekivati je, broj učesnika uduplati i tu dolazimo do složenosti organizacije i izvedbe. Ako pretpostavimo da će dogodine trčati 800 polumaratonaca to potražuje najmanje 16 autobusa i dodatnu gužvu u gradu. Još ako se uzme u obzir dodatna utrka na 5 kilometara koja bi dogodine trebala biti dio programa, nezamislivo je da budu razdvojene. Puno je atraktivnije, ukoliko je moguće, da start i cilj budu na istom mjestu iako tu dolazimo do drugačije problematike, ponavljanja rute. Teško je da se u Mostaru može organizirati 21 kilometar bez da se ponovi neki dio staze. Ali vjerujem da će organizator ponuditi najbolje moguće riješenje.

Uz to treba spomenuti i mjerenje vremena koje jeste bilo pomoću čipova, ali je očitavanje bilo samo u finišu, bez startnog prag-skenera na Vojnom i eventualnih prolaznih vremena u toku utrke na određenom kilometru.

Organizatori imaju u rukama veliki potencijal koji će, ne sumnjivo, iskoristiti i u budućnosti napraviti prepoznatljiv događaj. Osim polumaratona, već dogodine se očekuje i jedna manja utrka kao dopuna  za one koji još nisu spremni istrčati polumaraton. U trkačkoj ponudi jedan prelijep turistički vikend u Mostaru koji završava istrčanim polumaratonom i novom medaljom, zasigurno će biti neodoljiv svim rekreativcima u regionu, ali i u svijetu.

Vaši komentari

Banner