Kako da pomognete nekome da počne trčati?

Imate prijatelja koji bi trčao? Evo kako da mu pomognete da počne.

1646

Pripremila: Ljilja Lukić

Ako trčite već neko vrijeme, vjerovatno vas ljudi pitaju i neka od ovih pitanja (a možda i oba):

1. Zašto trčiš?

2. Kako da ja počnem?

Dok je odgovor na prvo pitanje različit, od trkača do trkača, odgovor na drugo pitanje nije. Nekoliko savjeta u nastavku ovog teksta, bitni su za svakog početnika:

1. Prelazak sa hodanja na trčanje, tj. iz neaktivnog u aktivno stanje, ne treba da bude težak. Za početak, najbolje je kombinovati trčanje i hodanje.

2. Osnovna razlika između hodanja i trčanja je u načinu podizanja i spuštanja sa tla, što znači da je bitno šta imate na nogama, tj. pravilan izbor patika. Vaša stopala nisu jedinstvena kao otisci prsta, ali jesu specifična. Potrebno je pronaći pravi par i naravno,   patike namijenjene za trčanje.

3. Šta obući? U većini slučajeva počinjemo sa trčanjem u proljeće ili ljeto i trčimo napolju. Uglavnom u ormaru imate ono što vam je potrebno za trčanje. Najbitnije je da vam je odjeća udobna. Bitno je i da vam koža diše, jer se tako tijelo rashlađuje. Mnogi na početku žele da sakriju ruke i noge, ali su najbolji izbor šorc i majica kratkih rukava.

4. Pronaći vremena da provedete plan trčanja može biti teško, ali odvojiti 30 do 45 minuta za sebe tri puta sedmično i te kako će se isplatiti u godinama koje dolaze. Najbolje je da rezervišete vrijeme za trčanje. Uvrstite ga u kalendar obaveza i tretirajte ga kao npr. termin zakazan kod zubara. Jednom kada steknete naviku, biće lakše. Ukoliko neko želi da vas vidi baš u vrijeme kada ste planirali da trčite, pozovite ga da vam se pridruži.

5. Poštujte okolinu. To znači da upoznate vremenske prilike i teren i kako će uticati na vas. Proučite stazu na kojoj planirate da trčite i iskombinujte koje dijelove ćete hodati, a koje trčati. Najtopliji dio dana je od 10:00 do 15:00h, što znači da kada je hladno, treba trčati u tom periodu, a u toplim danima, taj period izbjegavati. Zbog poslovnih obaveza, najbolje je da birate rane jutarnje ili kasne večernje termine za trening.

6. Ishrana prije i poslije treninga nije previše bitna ukoliko ne jedete previše. Trebalo bi da ne jedete ništa dva sata prije trčanja, samo da pijete vodu. Ukoliko trčite čim ustanete ujutru, onda nije loše uzeti bar bananu ili parče tosta.

7. Hodajte polako i trčite polako. Napravite plan hodanja /trčanja bez distance i tempa. Trčanje bi trebalo da bude brzinom kojom možete normalno da razgovarate i tempom koji biste imali i ako brzo hodate. Ukoliko nije tako, trčite prebrzo. Ako hodate prebrzo između trčanja, nećete dozvoliti tijelu da se oporavi, pa će vam svaki sljedeći segment trčanja biti sve teži. Ako trčite/hodate polako na početku, to će spriječiti povrede i dovesti do toga da ste vremenom sve brži.

8. Kada smo već kod povreda, poštujte dane odmora. Nova aktivnost će umoriti vaše noge pa ih pustite da se odmore. Ukoliko vježbate danima kada ne trčite, onda radite vježbe koje neće mnogo opteretiti noge.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakMAPA Ljubuška desetka
Sljedeći članakMAPA Igman 10k
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.