Stipić: Ovo je bio najteži Šujički polumaraton, razmišljamo o redefeniranju utrke

Prošle subote završeni 11. Šujički polumaraton su obilježile najveće vrućine dosad na trasi kroz Kupreško polje između Kupresa i Šujice, pobjede Vinka Sliška i Tunde Szabo, rekordan broj prijava, ali i odustajanja, te na kraju ipak još jedna uspješno organizovana manifestacija u ovom kraju.

1297
Foto: Luka Krešimir Stipić

Piše: Ersan Bijedić

Najstariji polumaraton u BiH na kraju je završilo 146 trkača, a pobjednik je bio domaći takmičar Vinko Sliško sa 1:17:14, dok je u ženskoj konkurenciji slavila Tunde Szabo iz Mađarske sa 1:18:35.

– Ukupni dojmovi se još uvijek nisu slegli do kraja, no zasigurno mogu konstatirati da je ovo bio najteži Šujički polumaraton, kako trkačima tako i nama organizatorima. Neuobičajene visoke temperature za ovo podneblje prisilili su nas na dodatne organizacijske poteze. Dan, dva prije polumaratona bilo je promišljanja da odgodimo utrku, da ju skratimo na 10 km, no ipak smo odlučili održati utrku uz dodatne radnje usmjerene na sigurnost trkača, priča organizator trke, Boro Stipić i dodaje:

 – Uveli smo dodatne okrepne stanice kao i početnu okrepu na startu. Na okrepnim stanicama smo postavili energetske napitke, bočice vode, lubenice, posude sa vodom, spužve namočene vodom, kekse, kriške naranči i sl. Isto tako smo uveli mobilne ekipe u automobilima sa bočicama vode koje su dijelili trkačima na stazi.

Boro Stipić najavljuje start trke na Kupresu

Prethodnih godina se broj prijava za Šujički polumaraton kretao do oko 200 trkača, ovoga ljeta je i ova trka u tom smislu zabilježila progres. Druge okolnosti su učinile da ipak na samoj stazi ne upiše novi pomak masovnosti.

– Ove godine smo imali rekordan broj prijava (preko 300) i sve je upućivalo da će biti rekordan broj sudionika, no već spomenute ekstremne temperature i uvjeti su prisilili dio prijavljenih na odustajanje od utrke, pojasnio je Stipić.

Staza Kupres – Šujica postala je za trkače u BiH jedna od “obaveznih” za proći barem jednom, zbog svoje atmosfere, tradicije i posebnosti. Poslije 11 godina organizatori razmišljaju o promjenama

– Šujički polumaraton je u svom progresivnom razvoju došao do točke kada mi organizatori moramo odlučiti u kojem smjeru će biti budućnost ove utrke. Sve veći broj sudionika, sve zahtjevnija organizacija, sve ekstremniji vremenski uvjeti, sve veće financijske obveze nalažu nam obvezu redefeniranja utrke, a to ćemo učiniti u periodu koji je pred nama, zaključio je Boro Stipić.

Dvojica trkača žrtve nesnosne vrućine

Visoke temperature su učinile svoje iako se Šujički polumaraton trči na prosječnih oko 1100m nadmorske visine.
– Kao iskusni organizatori, znali smo da će se pri ovakvim temperaturama dešavati dehidracije i kolabracije trkača. Stoga smo pojačali medicinsku ekipu na način da je jedan medicinski tim u vozilu hitne pomoći bio na trasi maratona, a drugi medicinski tim (doktorica i medicinska sestra)  je bio u cilju. Dvojica maratonaca su imala velike poteškoće, no pravodobnom intervencijom medicinske ekipe zbrinuti su i medicinski obrađeni, te nakon infuzije su se oporavili, kazao je Stipić.

Vaši komentari

Banner