STONe Wall Marathon 2017: Čarolija u kamenu

Prošle nedjelje (24. 9. 2017.) istrčao sam svoj prvi maraton (nakon nekoliko polumaratona). U ovom članku neću se obazirati na svoj rezultat već ću vam pokušati dočarati samu stazu i sve što priroda Pelješca nudi.

2103
Foto: Ston Wall Marathon
Banner
Banner

Piše: Vedran Markotić

Sve počinje dosta rano ujutro. Zajednički start utrka na 4 km, 15 km i 42.2 km je u 7:30 h.

Staza vodi prvi kilometar glavnom cestom, zatim skreće na stonsku tvrđavu gdje vas čekaju stepenice i neravna kamena podloga. Nagib pri spustu niz zidine je doista impresivan i maksimalno napreže prednji dio stopala, prste i koljena. Ali zato je pogled impresivan (onima koji se boje visine neće biti baš ugodno). Nakon spusta utrka se nastavlja uz more pa preko brda kroz šumu, a onda brdovitim stazama ponovno uz more. Na ovom dijelu staze prolazite uz more i možete vidjeti kako se ribe bacaju iz vode, stada koza, lovce koji su raspoređeni uz stazu (pretpostavljam zbog opasnosti od divljih svinja), zabačene kućice i vinograde na strmim kamenitim brežuljcima uz more. Okretište je na 15km od starta nakon čega se vraćate natrag u Ston, prelazite glavnu cestu i krećete prema Dubi Stonskoj.

Vedran Markotić

Prvi dio prolazi kroz polje, zatim idete kroz šumu nakon čega slijedi uspon pa nizbrdica, a onda valovitom i brdovitom cestom ravno prema Dubi Stonskoj. Pogled se mijenja svakih kilometar ili dva, na trenutke ste u šumi, a na trenutke vidite more na kojem se presijavaju zrake sunca. Posljednje okretište je u Dubi Stonskoj na 35 kilometara od starta. Tada ste sigurni da utrku završavate, ali i svjesni kako se istom brdovitom cestom ima za trčati još 7.2 km. Pred kraj utrke dočekuju vas nasmiješeni volonteri (Ruđo Bošković, uvijek nasmijan i raspoložen za motivaciju u pravom trenutku) i motiviraju da istrčite posljednjih 500 – 600 metara. Cilj utrke je u starom gradu. Tu vas čeka okrijepa u vidu tjestenine sa školjkama i hladnog piva. Organizatori se doista potrude oko organizacije. Okrijepne stanice su na svakih 4 – 5 kilometara (voda, sok, keks, limun i banane).  Jedini razlog zašto se jako malo trkača odluči trčati ovaj maraton jeste upravo težina staze (profil  staze možete pogledati na službenoj web stranici). Bez obzira na težinu staze, zbog pogleda i svega što nudi priroda kojom trčite ova utrka zaista se može opisati kao čarolija u kamenu. Kao zanimljivost ovogodišnje utrke izdvaja se gospodin Alan Young koji je Ston izabrao za svoj 100. jubilarni službeni maraton. Pobjednik utrke bio je Španjolac Antoni Puig Izquierdo s vremenom 3:21:02 i vjerujte da je letio i bio nasmijan svaki put kad sam ga sreo.

Organizatorima želim  još mnogo maratonskih utrka i trkača u Stonu te obećavam da ću utrku istrčati još koji put u godinama koje dolaze. Za mene je prethodna bila posebna jer me je cijela obitelj podržala i pratila taj dan.

Vaši komentari

Banner