POKRENI SE ZA ZDRAVLJE: Trčanjem protiv stresa

Većina ljudi se svaki dan susreće sa stresnim situacijama. Možemo često pročitati i čuti kako nam je stres postao suputnik u životu i kako je jednostavno neizbježan. Nije lako uravnotežiti posao, obitelj, svakodnevne obaveze ili potrebe.

5254
Banner

Piše: Ivana Jezildžić

Iako stres većinom doživljavamo kao negativan i kao veliki izvor problema, on je jedan od odgovora ljudskog sustava.

Umjerene količine stresa mogu biti i korisne ako nam služe kao svojevrsni pokretači. Svatko se može nositi sa stresom određeno vrijeme, i to zavisi od osobe do osobe. Veliki problem nastaje kada nema duge faze oporavka i odmora.

Stres kao uzrok bolesti

Sve više se govori kako je stres uzročnik i mnogih bolesti, od onih najlakših pa do najtežih. Ako stres zaista potiče aktiviranje bolesti, kao što su srčana aritmija, poremećaj imunološkog sustava, nerijetko i depresija, smanjenje hormona stresa stoga mora biti redovno, da bi se tijelo, a i psiha, vratili u određenu normalu.

Preporučeni lijek je trčanje – kao aerobna, ritmička i predvidljiva aktivnost koja pomaže pri isključenju iz depresivnih i stresnih razmišljanja. Trčanje pri tome pozitivno djeluje na samu osobnost jer pojedinac lakše dolazi do samoprihvaćanja i veće doze samopouzdanja, što je posljedica poboljšanja tjelesnog, ali i zdravstvenog statusa.

Prednosti ovakve aktivnosti su pristupačnost svima, realizacija u bilo koje doba dana kada nama odgovara, samostalno ili uz prisustvo drugih i sl. Naravno, znamo da pozitivni apsekti trčanja tu ne prestaju. Pomaže pri snu, koji često zna biti poremećen zbog stresa. Trčanje smanjuje krvni tlak, te su i srčani otkucaji niži sa redovnim treniranjem. Redovni trkači su u prednosti što stresne situacije mogu podnijeti opuštenije i smirenije.

Pronađite par sati za sebe

Osjećaj izbacivanja stresa moguće je osjetiti odmah u toku treninga, posebno nakon. Ljutnja, uznemirenost značajno se smanjuju, a unutarnji mir se povećava. Dokazano je da prilikom tjelovježbe tijelo izlučuje endorfine, vrstu enzima koji djeluju poput opijata. Nije ni čudno što se poslije osjećamo tako dobro. Bilo da trčimo intervale ili dužinu možemo biti sigurni u djelotvornost. Pri jačem intenzitetu trčanja određene dionice, i sa predasima hodanja između, endorfini se izlučuju puno brže i brže kolaju tijelom, kao i krv. Stoga nam je potrebno više kisika, a što dovodi da se brzo osjećamo dobro. Trčanje dužine ima također značajan učinak, iako je tijelu potrebno nešto više vremena da se pokrenu svi mehanizmi, no efekat je dugotrajniji. Posebno ako trčimo u prirodi.

Stoga, valja se samo odvažiti i krenuti. Pronađite par sati za sebe kako bi poboljšali zdravlje, oslobodili se stresa ili pak depresije.

Vaši komentari

Banner