Kako postati bolji, brži i dugotrajniji trkač

Sigurno ne postoji trkač koji nije bar nekad pomislio: „Volio bih da trčim brzo, nemam povreda i ne preskačem treninge“.

5748

Pripremila: Ljilja Lukić

Osjećaj koji imamo nakon konstatnih dobrih treninga je vrlo moćan.

Svaki trener će vam reći da je konstatnost tajni začin dobrog treninga. Omogućava nam bolje vrijeme na trkama, manje povreda i više motivacije.

Kornjača uvijek pobjeđuje

Ukoliko se želite oprobati u trčanju ili unaprijediti svoj trkački trening, učinite to kroz naš MT trening klub.

Svi smo čuli priču o kornjači i zecu: iako je zec očigledno brži, kornjača pobjeđuje jer nikad ne odustaje i uporna je do cilja.

Isto je sa trčanjem. Rezultati stižu nakon mjeseci i godina teškog i konstantnog treninga. Tu nema nikakvih prečica niti tajnih sastojaka koje će vas dovesti do odličnih rezultata nakon nekoliko sedmica.

Dobar trening je obično dosadan i jednoličan: velika sedmična kilometraža, dužina, jedan do dva treninga brzine, a tajna uspjeha je u ponavljanju iz sedmice u sedmicu.

Nema odmora, samo trčanje, skoro svaki dan.

Jednom kada vam trčanje postane navika, morate priznati da ide malo lakše. Tempo na 5K može postati vaš tempo na 10K, vrijeme maratona možete spustiti i za pola sata… Jedino što je bitno jeste jaka motivacija.

Tri ključna stastojka dugoročnog plana

1. Osigurajte se od povreda treninzima snage

Koristi od treninga snage za trkače su nemjerljive: povećavaju snagu i jačaju mišiće koji su bitni, ali se ne aktiviraju trčanjem.

Prevencija povreda je osnovna za dobar razvoj trkača. Ne možete postići ništa značajno ako ste stalno povrijeđeni ili vas nešto boli.

Odvojite 20 minuta dnevno za vježbe snage i za nekoliko sedmica ćete primjetiti razliku.

2. Povežite se sa drugim trkačima

Ni jedan trkač ne bi trebao baš uvijek da trenira sam. Savjet i ohrabrenje drugog trkača može da vam pomogne da ostanete motivisani.

Ljudi su društvena bića, a trkačke zajednice su velike, bile one online ili u vašem gradu.

Još jedna od koristi može biti i pritisak da idete u korak sa drugima, ako ne i budete bolji.

3. Razmišljajte o mjesecima, ne sedmicama ili danima

Uspješan trkač zna da su bile potrebne godine da stigne tamo gdje je danas. Ne postoji jedna određena vježba ili sedmična kilometraža koja je dovela do sjajnih rezultata. To je proces koji se gradio, i kondicija koja se akumulirala mjesecima i godinama.

Zato treba da planirate dugoročno. Nije dobro da date sebi premalo vremena za pripremu maratona ili polumaratona, čak i najsavršeniji plan može pretrpiti izmjene, tako da vam ostane dovoljno vremena da se pripremite.

Takođe ne bi bilo loše da planirate kilometražu mjesečno, a ne sedmično. Tako ćete izbjeći zamke prevelikog povećanja sedmične kilometraže.

Kada niste sigurni, odmorite

Dugogodišnji trkači znaju da su strpljenje  i konstatni treninzi mjesec za mjesecom nešto što će raditi decenijama. To je postalo svakodnevni dio njihovog života, kao pranje zuba npr.

Ukoliko sumnjate na povredu, niste sigurni da možete odraditi neki trening ili istrčati planiranu dužinu, odmorite taj dan. Dobri trkači slušaju svoje tijelo i ne žuri im se.

Ukoliko se forsirate i stalno se tjerate preko mogućnosti, krug povreda se zatvara i teško je izaći iz njih.

To su samo neki od principa koji će od vas napraviti zdravijeg i bržeg trkača koji će trajati.

I ne zaboravite – motivacija se rađa iz konstatnog napredovanja.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članak1. ZENIČKI NOĆNI CENER: Isplanirajte dan trke
Sljedeći članakProgresivnim oporavkom do boljih performansi
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.