BLIDINJE POLUMARATON: Organizatori se pohvalili novinom – diskriminatorskim nagradnim fondom

JP Park prirode Blidinje, u okviru obilježavanja i proslave Evropske godine kulturne baštine, organizuje polumaratonsku trku sa bogatim nagradnim fondom, zakazanu za 7. jula.

6758
Banner
Banner

Piše: Ljilja Lukić

Glavna nagrada na ovom polumaratonu iznosi 1.000 KM, drugo mjesto 500 KM, dok treće mjesto donosi nagradu u iznosu od 300 KM.

Međutim, ovaj bogati nagradni fond, kažu organizatori, ne odnosi se na muške i ženske pobjednike, već je nagrada za prva tri mjesta ukupno, a kako kažu “ako nijedna žena ne dođe na prva tri mjesta dobit će 200 KM simbolično“.

Organizatori su se pohvalili velikim brojem prijavljenih u kratkom roku i naglasili da su obezbjeđene medalje, majice, zahvalnice i ručak za sve učesnike, i dodaju: „Novost je ta da ćemo prvu ženu koja dođe do starta nagraditi sa simboličnih 200 KM“, što i nije daleko od istine, jer ovo zaista jeste novina na trkama, obzirom da je običaj, pravilo i normalna pojava da su nagrade ravnopravne.

Lucia Kimani, trostruka bh. olimpijka

Ovakvom odlukom organizatora iznenađena je i bh. olimpijka Lucia Kimani:

– Ovako nešto nema nigdje u svijetu…  A najgore od svega je kada kažu “ako ni jedna žena ne bude između prva tri dobiće simboličnu nagradu”. Nije u pitanju vrijednost simbolične nagrade, samo hoću da ljudi poštuju žene isto kao muškarce. Trčala sam trke gdje nema nagrada, zbog promocije zdravog života, a kada neko uradi nešto ovakvo, onda ne znam za šta da se borim. Sutra će žene da kažu: “nećemo da trčimo, ionako samo muškarce vrednuju”. Mi ne možemo imati bolje rezultate od muškaraca,  ali možemo imati ista prava, bez diskriminacije, to je bilo prije 50 godina.

I tako malo više od pola vijeka od kako su se za jednaka prava na dugim prugama izborile Kathrine Switzer i Roberta Bobbi Gibb, vraćamo se unazad, i to baš na trci koja bi trebala da slavi Evropsku godinu kulturne baštine, pa će polumaraton koji prati srednjovjekovne nekropole stećaka, pratiti i društvene norme iz tog perioda.

Generalno u poplavi novih trka i organizatora bez iskustva u tom poslu, pa čak i uopšte izostanka susreta sa trkačkim sportom u bilo kojem obliku, uz olako prihvatanje ovakve obaveze, nastaje gomila grešaka u organizaciji. Po tome se u Blidinju ne ističu posebno jer manjkavosti stalno susrećemo, ali je novina to da prvi put pišemo o ovakvom slučaju, nečem osnovnom što bi trebalo biti jasno u začetku ideje o organizovanju jedne trke. Ipak iz organizacije su u prepisci sa zainteresovanim trkačicama zamolili “za razumijevanje te najavili da će za sljedeću godinu raditi klasifikaciju trka na muškarce i žene, ali da za ovu godinu izmjene nisu moguće”.

Vaši komentari

Banner