RECOVERY RUN: Benefiti treninga oporavka

Težak trening trčanja uzima danak od tijela i bez adekvatnog oporavka jako je teško adaptirati se na stres koji nosi, pa nas to ponekad vodi u pretreniranost ili do povrede, a onda automatski nećete dobiti ni ono što ste htjeli od treninga.

4166

Moje trčanje – trcanje.net

“Recovery run”, trening oporavka ili oporavljajuće trčanje, je relativno kratko i lagano trčanje u konverzacijskom tempu (30-tak minuta) koje ima svoje prednosti, ali možda ne onakve kakve bi pomislili zbog samog naziva treninga.

Uobičajeno se misli da se ovakvim treningom potiče uklanjanje mliiječne kiseline, ali su istraživanja pokazala da se ona i poslije najtežih treninga povuče u okviru sat vremena kasnije. Također nije se pokazalo da ovakav trening potiče oporavak oštećenih mišićnih tkiva, vraća rezerve glikogena u mišiće ili potiče bilo koji drugi proces oporavka.

Prednosti i benefiti koje nosi “recovery run” su sljedeće:

  1. Iako trčite sa smanjenom potrošnjom energije, srčani mišić i dalje radi jake kontrakcije. To znači da i na laganom tempu trenirate srčani mišić bez da previše umarate ostatak tijela.
  2. Trčanje na ovom tempu potiče stvaranje mitohondrija (organele koje služe kao izvor ćelijske energije), povećavanje kapaciteta kapilara, a samim tim i sposobnost isporuke kisika u mišiće.
  3. Tu su i neuromuskularne prednosti. Iako ponekad mislite o trčanju kao aktivnosti tokom koje ne morate puno misliti, vaš mozak i dalje kontroliše pokrete udova. Trčanje na manje zahtjevnom tempu je odlična prilika za razviti ispravnu trkačku tehniku. Kad trčimo teške treninge, nije realno fokusirati se na to ili bilo šta drugo osim trčanja. Ali bi dobru tehniku trebali na te treninge ponijeti sa trčanja laganim tempom.

Dakle termin “recovery run” ne treba shvatiti doslovno i on vas sigurno neće oporaviti. Ali ako će i ovakvo trčanje potaknuti vaš trkački napredak, a ujedno ne kompromitirati dodatno vaš oporavak, onda zašto ne?

Vaši komentari

Banner