Prednosti i mane trčanja na različitim podlogama

Svaki trkač ima preferiranu podlogu za trčanje. Jedni se drže traila, drugi isključivo ceste, dok lične rekorde većina ostvaruje na atletskoj stazi.

4903

Pripremio: Dražen Filipović

Ovdje pišemo o prednostima i manama svake od podloga za trčanje, te zašto je kombiniranje različitih podloga poželjno za svakog trkača.

1. Asfalt

Za ovu podlogu se veže dosta kontradikcija. Mnogi je smatraju ubojicom zglobova. Međutim, ukoliko nosite kvalitetne patike većina udara se apsorbira. Asfalt ima svoje prednosti poput toga što je ravan teren idealan za tempo trčanje i intervale, smanjuje mogućnost povreda koje nastaju uslijed nenadanih pokreta mišića (kao kod trail trčanja). Međutim zbog velikih sila udara na podlogu trkači koji trče na asfaltu često imaju bolne mišiće nakon treninga.
Ukoliko niste početnik u trčanju, nemate problema sa koljenima i zglobovima ili patite od Ahilove tetive, asfalt je vaša idealna podloga. Preferiraju se patike koje imaju dobru apsorpciju udara kod rekreativnih trkača, dok napredni trkači i profesionalci često nose nešto lakše patike za trčanje po asfaltu.

2. Makadamski put

Ova podloga je vrlo zastupljena kod trkača diljem svijeta. Prednosti su očite prije svega u manjoj sili udara na zglobove i koljena. Trkači koji imaju problema sa tetivama i ligamentima neće biti oduševljeni zbog toga što neravna podloga nije idealna za ove vrste povreda. Kod izbora patika svakako obratite pažnju da imaju dobro prianjanje uz podlogu.

3. Travnate površine

Preferirane kod bosonogih trkača. Travnata površina nudi sasvim novo iskustvo trčanja, ali svakako pripazite na neravne površine koje mogu predstavljati opasnost od ozljeda. Jedna od idealnih travnatih površina je svakako nogometni stadion. Ova podloga je idealna za trkače koji imaju problema sa zglobovima i koljenima jer povratna sila podloge gotovo ne postoji.
Kao sigurnija opcija kod trčanja po travi neki trkači koriste minimalističke patike kao zaštitu od mogućih ozljeda.

4. Plastične površine za trčanje

Doživljaj je sličan kao kod trčanja po cesti sa nešto boljom apsorpcijom udara. Ova savršeno ravna površina je idealna za jake sprinterske treninge i takmičenja. Možete koristiti obične patike za trčanje na ovakvih podlogama ili čak nešto laganije verzije zbog manjih povratnih sila udara podloge.

5. Stazice u prirodi

Iako nisu idealne za brze treninge ovakve stazice često nam otkrivaju sve ljepote prirode. Neravan i grbav teren traži posebno pažnju i koncentraciju kod trkača, ali isto tako nudi sasvim novu avanturu za sve koji nisu ranije trčali trail.
Ovakve vrste treninga su idealne jer aktiviraju nove grupe mišića te daju bolju koordinaciju trkaču. Sa druge strane povećava se mogućnost ozljeda, osobito ako niste navikli na ovu vrstu podloge te trčite prebrzo ili u neodgovarajućim patikama. Kod izbora patika svakako obratite pažnju njihove namjene te nivoa udobnosti koji vam je potreban.

Vaši komentari

Banner