6 savjeta za trening tokom godišnjeg odmora

Za dosta ljudi odlazak na godišnji odmor/ljetovanje znači i priliku za više treninga, ili barem mogućnost da trče na različitim lokacijama u svijetu.

2075
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

To može biti posebno privlačno zbog upoznavanja određene lokacije, lokalnih znamenitosti ili uslova određenog podneblja za trening, a što je sigurno lakše trčeći nego ako se krećete prevoznim sredstvom.

Trening pruža odmoru i drukčiji, korisni smisao, pa kreira i bolju atmosferu, a ovdje donosimo šest savjeta kako izvući maksimum.

  1. Najbolje je da unaprijed pronađete staze kojima bi mogli trčati. To možete putem neke od popularnih trkačkih aplikacija, poput Strava mape. Ili da jednostavno izguglate staze za trčanje na odabranoj destinaciji.
  2. Kao trkač znate da su i pješačke staze u stvari dobre za trening. Prednost je što vam je kao trkaču radijus kretanja veći nego pješaku, i sigurno ćete više vidjeti nego ukoliko se odlučite na šetnju.
  3. Moguće je da u vrijeme vašeg boravka u mjestu gdje se nalazite ima i neki trkački događaj. Istražite web i učestvujte.
  4. Iskoristite eventualno postojanje atletskog ili rekreativnog trkačkog kluba. Ili barem sportske prodavnice. Posjetite ih i saznajte gdje su najljepše staze za trčanje ili se priključite nekoj trkačkoj grupi.
  5. Iskoristite dodatno vrijeme ne samo da dosegnete veću kilometražu, već i da napredujete u snazi, fleksibilnosti i koordinaciji kako bi na taj način prevenirali povrede.
  6. Ukoliko ste godišnji odmor koristili za stvarno jak trening, poslije njega spustite kilometražu i intenzitet kako bi dozvolili tijelu da se odmori i tako naplati efekte podražaja.

Vaši komentari

Banner