DJEVOJKE NA TRČANJU: Zrnić, Hrnjić i Kimani obilježile 6. izdanje

Startom u 10 sati ispred tržnog centra SCC na Marijinom Dvoru danas je startalo 6. izdanje trke Djevojke na trčanju, jedne od nekoliko trka iz bogatog opusa Udruženja Marathon Sarajevo.

3744

Pripremio: Nicolae Golea / Foto: Dražen Filipović

Šesto izdanje ove trke, kojoj je cilj osnaživanje uloge žene u sportu i bh. društvu, posebno je posvećeno ove godine borbi protiv karcinoma dojke.

Ovo je ujedno i najstarija trka ove vrste u BiH, koju je pokrenulo Udruženje Marathon Sarajevo, a ovogodišnji slogan glasio je: „Trčimo zajedno za zdraviji život žena“.

Oko 450 pripadnica ljepšeg spola i ove godine je pohodilo popularnu trku čija je trasa i dalje ostala većim dijelom kroz prelijepo Vilsonovo šetalište uz izmjenu starta i cilja koji su bili, kao što smo već spomenuli, ove godine ispred SCC-a. Također, ove godine je dužina trase iznosila 4 kilometra.

Selma Zrnić

Današnja pobjednica ove trkačke manifestacije je Selma Zrnić iz AK Sarajevo koja je ostvarila vrijeme 13:17,08. Kao druga najbrža djevojka na trčanju danas je završila Alma Hrnjić iz AK Novi Grad Sarajevo sa vremenom 13:37,08. Treće mjesto pripalo je našoj višestrukoj olimpijki Luciji Kimani iz AK Borac Banja Luka koja je danas finiširala za 13:47,00. Na četvrtoj poziciji našla se Džejla Turković, AK Novi Grad Sarajevo sa vremenom 14:46,10, dok je petu poziciju zauzela Evelina Marić iz AK Maraton Brčko – 14:58,00.

Alma Hrnjić, Selma Zrnić i Lucia Kimani

Udruženje Marathon će i u ovoj godini od uplaćenih kotizacija za trku izdvojiti donaciju koja će biti uručena Udruženju „Novi Pogled“ iz Mostara.

Vrijedi spomenuti kako je poslije ove glavne trke održana i Kids run sa startom u 11 sati na kojoj je učešće uzelo oko 400 djevojčica i dječaka. Ova trka je također imala start i cilj ispred spomenutog tržnog centra, a trasa je bila dužine 800 metara i vodila je dijelom Vilsonovog šetališta.

Da je cjelokupni događaj prošao u najboljem redu svjedoči i direktor Udruženja Marathon Sarajevo koji je bio vidno zadovoljan nakon obiju trka:

– Veoma smo zadovoljni odzivom bh. trkačica, kao i najmlađih trkača koji je nadmašio naša ovogodišnja očekivanja. U narednoj godini očekujemo i preko 1000 učesnika. Posebno se zahvaljujemo svim vrijednim partnerima projekta, ali i svim građankama i mladih trkačima koji su svojim učešćem pokazali kako žive misiju Udruženja Marathon Sarajevo, a to je promocija zdravog načina života i zdravih navika, i to od najranije dobi, kazao je Erol Mujanović.

Uskoro na našoj Facebook stranici donosimo bogatu fotogaleriju sa događaja.

Vaši komentari

Banner