DJEVOJKE NA TRČANJU: Zrnić, Hrnjić i Kimani obilježile 6. izdanje

Startom u 10 sati ispred tržnog centra SCC na Marijinom Dvoru danas je startalo 6. izdanje trke Djevojke na trčanju, jedne od nekoliko trka iz bogatog opusa Udruženja Marathon Sarajevo.

3690
Banner
Banner

Pripremio: Nicolae Golea / Foto: Dražen Filipović

Šesto izdanje ove trke, kojoj je cilj osnaživanje uloge žene u sportu i bh. društvu, posebno je posvećeno ove godine borbi protiv karcinoma dojke.

Ovo je ujedno i najstarija trka ove vrste u BiH, koju je pokrenulo Udruženje Marathon Sarajevo, a ovogodišnji slogan glasio je: „Trčimo zajedno za zdraviji život žena“.

Oko 450 pripadnica ljepšeg spola i ove godine je pohodilo popularnu trku čija je trasa i dalje ostala većim dijelom kroz prelijepo Vilsonovo šetalište uz izmjenu starta i cilja koji su bili, kao što smo već spomenuli, ove godine ispred SCC-a. Također, ove godine je dužina trase iznosila 4 kilometra.

Selma Zrnić

Današnja pobjednica ove trkačke manifestacije je Selma Zrnić iz AK Sarajevo koja je ostvarila vrijeme 13:17,08. Kao druga najbrža djevojka na trčanju danas je završila Alma Hrnjić iz AK Novi Grad Sarajevo sa vremenom 13:37,08. Treće mjesto pripalo je našoj višestrukoj olimpijki Luciji Kimani iz AK Borac Banja Luka koja je danas finiširala za 13:47,00. Na četvrtoj poziciji našla se Džejla Turković, AK Novi Grad Sarajevo sa vremenom 14:46,10, dok je petu poziciju zauzela Evelina Marić iz AK Maraton Brčko – 14:58,00.

Alma Hrnjić, Selma Zrnić i Lucia Kimani

Udruženje Marathon će i u ovoj godini od uplaćenih kotizacija za trku izdvojiti donaciju koja će biti uručena Udruženju „Novi Pogled“ iz Mostara.

Vrijedi spomenuti kako je poslije ove glavne trke održana i Kids run sa startom u 11 sati na kojoj je učešće uzelo oko 400 djevojčica i dječaka. Ova trka je također imala start i cilj ispred spomenutog tržnog centra, a trasa je bila dužine 800 metara i vodila je dijelom Vilsonovog šetališta.

Da je cjelokupni događaj prošao u najboljem redu svjedoči i direktor Udruženja Marathon Sarajevo koji je bio vidno zadovoljan nakon obiju trka:

– Veoma smo zadovoljni odzivom bh. trkačica, kao i najmlađih trkača koji je nadmašio naša ovogodišnja očekivanja. U narednoj godini očekujemo i preko 1000 učesnika. Posebno se zahvaljujemo svim vrijednim partnerima projekta, ali i svim građankama i mladih trkačima koji su svojim učešćem pokazali kako žive misiju Udruženja Marathon Sarajevo, a to je promocija zdravog načina života i zdravih navika, i to od najranije dobi, kazao je Erol Mujanović.

Uskoro na našoj Facebook stranici donosimo bogatu fotogaleriju sa događaja.

Vaši komentari

Banner