Mali kurs disanja za početnike

Problemi sa disanjem su česti kod početnika. Noge obično ne prave problem, ali nakon kraće distance se počinjete boriti za dah, što može biti vrlo frustrirajuće.

3731
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Disanje postaje lakše što ste u boljoj kondiciji, ali ima nekih stvari koje možete probati kako biste poboljšali disanje, a za početak najviše će vam pomoći da se fokusirate na svoje disanje.

To može zvučati kao čudan savjet, ali jednostavna stvar kao što je koncentrisanje na to kako dišete pomoći će da bude bolje. Imajte na umu da treba da udišete sporo i duboko.

Što dublje udišete, uzimate više kiseonika, pa će ga biti više za transport do krvi koja ga dalje vodi do mišića.

Možete probati i neke jednostavne vježbe koje će popraviti disanje:

1. Hodajte minut

Hodajte jedan minut. Tokom tog minuta duboko udahnite i obratite pažnju na držanje tijela i način hoda. Primjetićete da napravite određeni broj koraka tokom udisanja, nastavite da koračate u istom ritmu i to će polako postati vaš ritam disanja.

2. Ubrzajte

Ubrzajte hod, ali zadržite isti ritam disanja. Vodite računa da se disanje ne ubrzava kao rezultat bržeg hoda. Ovo zahtjeva malo koncentracije.

3. Lagani džoging

Krenite sa laganim džogingom. Trudite se da zadržite isti ritam disanja. Dok lagano trčite, izbrojte broj koraka između udaha.

4. Trčite

Sada je vrijeme za jednominutno trčanje. Zadržite fokus na ritmu disanja koji ste imali tokom hodanja. Zapamtite broj koraka koji ste imali tokom svakog udaha i izdaha.

Ako ovo uradite nekoliko puta sedmično, ubrzo ćete osjetiti lakše disanje tokom trčanja, a lagano duboko uzimanje kiseonika postaće vam prirodno.

Vaši komentari

Banner