Može li pivo ubrzati oporavak?

Ako ste trčali polumaraton ili maraton, poznato vam je da vas često nakon ulaska u cilj čeka točilica za pivo. To nije nimalo iznenađujuće, niti neuobičajeno, obzirom da su mnogi trkači ljubitelji piva, ali može li pivo da pomogne oporavak?

2865

Pripremila: Ljilja Lukić

Studije su pokazale da neki od sastojaka bezalkoholnog i alkoholnog piva igraju značajnu ulogu u oporavku i prevenciji bolesti kod trkača.

Istraživanje je provedeno na Technische Universitat u Minhenu i obuhvatilo je 277 učesnika Minhnenskog maratona 2009. godine. Fokusirali su se na količinu i varijacije polifenola pronađenih u pivu i njihov uticaj na trkače.

Učesnici su podijeljeni u dvije grupe – “pivopije” i apstinente. “Pivopije” su pile po litar i po bezalkoholnog piva svaki dan, a apstinenti istu količinu placebo pića koje je izgledalo, mirisalo i imalo ukus kao pivo, ali nije imalo polifenole.

Istraživanje je pokazalo da su maratonci uključeni u istraživanje imali upalu mišića nakon trke, uzrokovanu povećanim stresom na tijelo.

Upala je dovela do pada imunološkog sistema koji je vodio prehladi i drugim bolestima. Istraživači su otkrili da su “pivopije” imale manje problema sa imunološkim sistemom, pa su manje bili podložni infekcijama i bolestima.

Ako trenirate intenzivno i redovno izlažete tijelo naporima, nemojte osjećati krivicu ukoliko se počastite sa nekoliko piva. Budite umjereni i smatrajte pivo pomoći na treningu. Ako niste ljubitelj piva (vjerovali ili ne, ima i takvih) poslužiće i vino ili sok od grožđa. Ova pića takođe sadrže zdrave polifenole.

Vaši komentari

Banner