(VIDEO) IVONA DADIĆ: U atletiku sam ušla kroz trčanje

Ivona Dadić (rođena 29. 12. 1993. godine) je najbolja austrijska višebojka (takmiči se u petoboju i sedmoboju) porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a prošlog vikenda ste je mogli susresti u Mostaru gdje je došla na svadbu rođaka.

3703
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Njen sport nije potpuno u skladu s onim čime se bavimo na trcanje.net, međutim ova vrhunska sedmobojka je svoj sportski put počela ulaskom u atletiku, a što ju je kasnije odvelo do tada neslućenih rezultata.

Dadić je jako uspješna atletičarka u svjetskim razmjerima, sa svojih 25 godina je već dvostruka olimpijka (London 2012. i Rio de Janeiro 2016.), vlasnica po dvije srebrene i dvije bronzane medalje sa europskih prvenstava, višestruka državna rekorderka i najbolja sportistkinja Austrije za 2018. godinu.

– Dragi atletičari, dio sedmoboja je trka na 800m tako da i ja imam te jake treninge koje i vi radite. Bitno je da se uvijek borite jer svaki trud se na kraju isplati, a kad je najteže, trebate znati da to najviše pomaže, poručila je Ivona Dadić čitaocima Moje trčanje – trcanje.net.

Prije ulaska u druge atletske discipline Ivona se oprobala i na trkama od 2,5km do 5km. Posebno teško joj je pala trka na 5km. U višeboju se od trkačkih disciplina susreće sa trkama na 60m prepone, 110m prepone, 200m i 800m.

– Kao djetetu mi je najdraža disciplina bilo trčanje na 800m. I dalje rado trčim, ali više mi to nije najdraža disciplina.  Ako bih se morala odlučiti za jednu disciplinu, volila bih se takmičiti u skoku u dalj, kaže Ivona koja je u skoku u dalj kao juniorka (U-18) osvojila bronzanu medalju na Europskom prvenstvu u Moskvi.

Žestoka konkurencija

Ženski sedmoboj je posljednjih godina jako atraktivno takmičenje sa dosta kvalitetnih učesnica. Među njima je i Nafissatou Thiam (Belgija), treća najbolja sedmobojka svih vremena. Svjetski rekord ipak drži legendarna Jackie Joyner-Kersee (SAD) sa 7291 bodom, još iz 1988. godine.

– Mislim da će taj rekord još nekoliko godina ostati, ali trenutno je konkurencija stvarno jaka i ne sjećam se da je ikad ovako bilo. To je otprilike sve ista generacija atletičarki i mislim da je sedmoboj jedno od najjačih takmičenja trenutno u atletici.

Rođena je u gradu Welsu (Austrija) od roditelja koji su u ratu izbjegli iz BiH.

Roditelji su mi rođeni u Bugojnu, a baka mi tamo još uvijek živi tako da redovno i uvijek rado dolazim i posjećujem Bosnu i Hercegovinu. Imam dosta rodbine i u Hrvatskoj, tako da sam svugdje pomalo, govori Dadić.

– U Mostar sam došla na svadbu rođaka, tu mi je cijela porodica i svi smo se okupili malo ranije. U Mostaru sam bila i ljeta 2016. godine i u zimu 2018. tako da sam već vidila grad koji je jako lijep. Mislim da svakome ima smisla doći, a za mene sigurno nije zadnji put da ću tu doći, dodala je.

Na kraći odmor prije nastavka priprema za Svjetsko atletsko prvenstvo u Dohi (od 27. 9. do 6. 10.) Ivona je sa momkom Dariom Glavašom došla poslije rezultatskog rasterećenja u Ratingenu (Njemačka).

Ivona Dadić i Dario Glavaš u Mostaru

– Moj glavni sportski cilj za ovu godinu je medalja na Svjetskom prvenstvu. Krenula sam u pripreme, a najvažnije mi je bilo da prvo ispunim normu za Olimpijske igre u Tokiju 2020. tako da više nemam taj teret. To sam uspjela na prvom takmičenju, tako da sam s tim jako zadovoljna. Sad mi slijede jaki treninzi pa Svjetsko prvenstvo gdje želim oboriti svoj lični rekord i napraviti dovoljno bodova da se mogu boriti za medalju, ističe Ivona.

Kao reprezentativka predstavlja Austriju, ali je njeno srce dijelom i na našem području.

– Rodila sam se u Austriji i tu su mi uslovi jako dobri. Naravno, jedna moja strana je za Hrvatsku, a druga za BiH, kao i mojih roditelja, tako da me to sve uvijek veže, ali od malih nogu nastupam za Austriju i ne mogu previše misliti o drugim opcijama, kaže Dadić koja je svjesna i stanja u atletskom sportu na Balkanu.

– Čujem se često sa bacačem kugle Stipom Žunićem i mislim da se uslovi koje imaju atletičari na Balkanu nažalost ne mogu porediti sa onim što imamo u Austriji.

Ivona poznaje i naše vrhunske atletičare.

– Znam Amela Tuku i Mesuda Pezera koji je nedavno bio na takmičenju u Austriji, baš u gradu gdje ja treniram.

U najboljim je sportskim godinama i Ivona prema tome, kao i po dosad postignutim rezultatima, ambicije pred SP u Dohi (Katar) postavlja na najviši nivo.

– Dosad sam bila blizu medalje i nema razloga da za cilj postavim nešto manje. Biću sigurno spremna i sve ću učiniti da opet oborim austrijski državni rekord pa ćemo vidjeti. Ako budem u formi, i ne budem pravila neke velike greške, mislim da bi rekord trebao pasti, zaključila je Ivona Dadić.

Sedmoboj ili petoboj?

Sedmoboj se odvija u dva dana po sljedećem rasporedu (prvi dan): 100m prepone, skok u vis, bacanje kugle, trka na 200m, (drugi dan): skok u dalj, bacanje koplja, trka na 800m. Petoboj se održava u dvoranskim takmičenjima kroz jedan dan i u ovim disciplinama: 60m prepone, skok u vis, bacanje kugle, skok u dalj, 800m. Sedmoboj ili petoboj?

– Lakše je takmičiti se u pet disciplina i kroz jedan dan. Takmičenje bude kompaktno, ide disciplina za disciplinom. Sedmoboj već traje dva dana, ali ga ja ipak više volim jer mi koplje i 200m jako dobro leže, tako da tu mogu ostvariti dosta bodova.

Vaši komentari

Banner