OPORAVAK: Najčešći mitovi

Adekvatno vrijeme oporavka u trenažnom procesu osobito je bitno za rekreativce. Kako i na koji način pravimo pogreške, saznajte u nastavku.

2360

Pripremio: Dražen Filipović                               

Kada ste u procesu priprema za važnu utrku odmor i relaksacija često mogu izgledati kao nepotrebni gubitak vremena na putu do boljih rezultata.

Dani odmora su za lijene ljude

Iako prethodna izjava budi osjećaj predanosti zacrtanom cilju, u biti je potpuno pogrešna. Naprotiv, dovoljno odmora garantira bolji uspjeh na sljedećoj utrci.

Tipično trkači trebaju dva dana odmora sedmično, a što svakako zavisi od intenziteta vašeg treniranja. Što je intenzitet i napor veći, odmor treba biti duži.

Obratite pažnju na znakove koje vam tijelo daje poput bola u mišićima, promjene raspoloženja, gubitak apetita, nemirnih snova te manjka performansi u treningu. To su sve indikatori da trebate uzeti dan odmora.

Možete i manje spavati

San nije samo važan za pravilan oporavak, nego je u biti najvažniji. Tokom vježbanja pojavljuju se mikrorupture u mišićima koje se zacjeljuju tokom sna i time mišići postaju jači i spremniji te manje skloni ozljedama.

Manjak sna smanjuje i razinu hormona rasta (HGH) koji igra važnu ulogu u oporavku nakon treninga i povećanju mišićne mase.

Nažalost mnogi rekreativci su skloni samosabotaži time što ne spavaju dovoljno, umanjuju učinke treniranja i povećavaju mogućnost ozljeda. Preporučeno vrijeme sna je od sedam do devet sati.

Oporavak mora biti na visokoj razini

Korištenje visoko sofisticirane opreme i metoda oporavka nikada ne može zamijeniti onu prirodnu, a to je dovoljna količina sna. Ukoliko već dovoljno spavate, upotreba dodatnih metoda i opreme može povećati razinu oporavka do pet posto.

Vaši komentari

Banner