Prehrana u starijoj životnoj dobi

Smanjenje fizičkih sposobnosti u starijoj životnoj dobi moguće je usporiti uz dobru prehranu. Osobito je važno unošenje dovoljno proteina.

1817
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Svjetska populacija postaje sve starija. Tako će po statistici Svjetske zdravstvene organizacije broj osoba starijih od 60 godina do 2050. iznositi čak 22% u odnosu na sadašnjih 12%.

Međutim, pametan izbor onoga što jedemo uz sport i vježbanje može umanjiti negativne aspekte starenja.

Mediteranska prehrana i proteini

Istraživanja su pokazala da je upravo ovaj način prehrane optimalan u starijoj životnoj dobi. Za osobe koje se bave sportom osobito je važan dostatan unos proteina koji će umanjiti proces atrofije mišića karakterističan za starenje.

Proteini su vrlo važni za očuvanje mišićne mase i njihova se potreba povećava što smo stariji. Kod unosa proteina dobivenih biljnim putem doza se čak mora udvostručiti u odnosu na životinjske, zbog manje probavljivosti i postotka osnovnih amino kiselina.

Nakon dobi od 50 godina, kako bi zadržali optimalnu funkcionalnost mišića potrebno je unositi 1.5 grama visokokvalitetnog proteina na kilogram tjelesne mase na dan.

Zbog povećane mogućnosti gubitka mišićne mase nakon pedesete vrlo je bitna sedmična kontrola tjelesne mase. Osim mesnih proizvoda, mlijeko i mliječne prerađevine su odličan izvor proteina uz dodatak kalcija za zdravlje kostiju.

Vaši komentari

Banner