TRČANJE U VETERANSKIM GODINAMA: Šta uraditi ukoliko postajete sve sporiji?

Elitni i rekreativni trkači postaju svjesni problema: bez obzira na rigorozno treniranje, sa godinama postajemo sve sporiji.

7035
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Sa godinama iste dugoprugaške distance i dalje uspješno savlađujemo. Razlika je u dodatnom naporu i snazi volje koju je potrebno uložiti. Razlozi tome su razni: smanjenje stope VO2 max, debljanje te razni društveni faktori.

Dobra vijest je da nikada nije kasno vratiti se u pravu formu, jer sposobnost za trening sa godinama ne prestaje. Efekti treninga za trkača od 60 i 20 godina su identični. Jedino se vrijeme oporavka i maksimalne performanse sa godinama umanjuju.

Stoga je vrlo važno uskladiti plan treninga sa vremenom oporavka i načinom prehrane. Pomoću sljedećih preporuka možete usporiti ovaj proces ili ga čak preokrenuti u svoju korist.

  • Prihvatite trenutno stanje

Između dobi od 25 i 70 godina VO2 max postupno opada svakog desetljeća od 8 do 10 posto, ili 4 do 5 posto ukoliko ste u kontinuiranom treningu. Ne možemo utjecati na proces starenja, ali svakako možemo raditi dodatno na treninzima snage i drugim specifičnim vježbama.

  • Razuman plan treninga

Radite specifične treninge usmjerene prema povećanju maksimalnih performansi. Na taj način ostvarit ćete najveću dobit na osnovu vaših sposobnosti.

  • Više ne vodi uvijek napretku

Trening postaje efektivan jedino ako poslije njega slijedi dovoljno vremena za oporavak. Posebno vodite računa u vremenu oporavka.

  • Multisport aktivnosti

Srce ne pravi razliku između trčanja, vožnje bicikla ili plivanja. Posebno kod baznih treninga izdržljivosti vrlo je efektivna primjena alternativnih sportova, a sa ciljem zaštite lokomotornog sistema.

  • Mudro povećavajte volumen

Povećanje kilometraže treba biti postupno (ne više od 10 posto sedmično) kako bi izbjegli moguće kratkoročne i dugoročne povrede. Uvijek najprije povećajte broj treninga, zatim njihovo trajanje, a tek na kraju i intenzitet.

  • Vješto planirajte utrke

Kod takmičenja izaberite realan tempo trčanja od samog početka. Ukoliko krenete prebrzo, tada će vas i umor prije savladati.

Vaši komentari

Banner