GORNJI DIO TIJELA: Uticaj na trčanje

Obično trkači ne razmišljaju mnogo o veličini svojih bicepsa. I zašto bi trebali? Na kraju, bitne su im noge. Ipak, da li su vježbe gornjeg dijela tijela bitne za trkače?

3902
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Ako pogledate sportiste u finalu na 100m na Olimpijskim igrama na ovo ćete drugačije gledati. Skoro da je pravilo da što su veće ruke, brže možete da trčite.

Kako snaga i veličina ruku doprinose vašem trčanju, zavisi od vrste trčanja.

Jake ruke i sprint

Sprint podrazumijeva generisanje maksimalnog pokretanja unaprijed u najkraćem vremenskom periodu. Ruke pružaju dodatni potisak, katapultirajući trkača naprijed. Za to su posebno važna snažna ramena. Iako snaga ruku igra malu ulogu u poređenju sa tehnikom ruku, u takmičarskim sportovima, gdje na trkama odlučuje stotina sekunde, ona može da napravi razliku između pobjede i poraza.

Jačina ruku i dužine

U slučaju trčanja dužina, glomazne ruke su zapravo nedostatak: pošto snaga ruku praktično nema uticaja na performanse, velike izbočene ruke samo su dodatna težina. Ono što je važno je ispravna tehnika. Zamah ruke utiče na svaki pokret sa bokova prema dole. Ako brže zamahnete rukama, to automatski povećava frekvenciju koraka. Spori i dugi zamah proizvodi suprotan efekat, zbog činjenice da naš mozak koordinira pokrete ruku i nogu.

Evo kako možete iskoristiti zamah ruke kako biste poboljšali trčanje:

Pravilan način držanja ruku

*Savijte laktove pod uglom od 90 stepeni ili manje

*Pustite da se ruke lagano ljuljaju u pravcu u kojem trčite (ruke ne bi trebalo da prelaze središnju liniju)

*Držite ruke opuštene s dlanovima okrenutim prema unutra. Palac i kažiprst bi trebali da vas lagano dodiruju

*Usredsredite se na guranje laktova unazad, a ne da ih povlačite prema naprijed

Koristi od treninga gornjeg dijela tijela

Naravno da su snažni mišići nogu presudni za brzo trčanje, ali mnogi trkači podcjenjuju važnost snage gornjeg dijela tijela za dobre performanse.

Trbušni i leđni mišići igraju važnu ulogu u stabilizaciji vašeg gornjeg dijela tijela. Slab trup dovodi do kompenzacijskih pokreta, smanjujući na taj način kretanje naprijed.

Snažan gornji dio tijela važan je za garantovanje efikasnog prenosa energije sa tijela na noge. Bez toga, pravilna tehnika ruku ne može pružiti optimalnu podršku vašim nogama. Efikasna forma za trčanje pomaže vam da brže trčite i trošite manje energije.

Dodatna korist: dobro razvijeni trbušnjaci i mišići leđa pomažu da zaštitite kičmu od uticaja trčanja. Stoga je snažan trup neophodan za minimiziranje rizika od povreda.

Izvor: Runtastic

Vaši komentari

Banner