GOTOVA HRANA IZ MARKETA: Koliko konzumacija nosi opasnosti po vaše zdravlje?

Čak i vrhunski atletičari, koji strogo vode računa o prehrani, neće uvijek moći odoliti povremenom zalogaju već gotovih jela, savršenih reklamnih pakovanja iz supermarketa.

2049

Pripremio: Dražen Filipović

Vjerojatno njihov nastanak možemo zahvaliti američkog načinu života i TV večerama koje su postale instant hit početkom pedesetih godina prošlog stoljeća.

Njihova je raznovrsnost danas velika, od gotovih supa, smrznutih pizza, salata i tjestenina te mesnih obroka. Najveća im je prednost brzina pripreme i izostanak bilo kakvog talenta u kuhanju od strane konzumenta.

Sam pojam gotovih jela je toliko širok da se kreće od gotove hrane za novorođenčad, obroka za mršavljenje, prilagođenih obroka za bolesnike do konvencionalnih smrznutih pizza. Prema standardima zajedničko svima njima jest da moraju zadovoljiti sve potrebne nutrijente iz klasičnih obroka.

Postavlja se logično pitanje: Koliko su gotova jela uopće zdrava i dobra zamjena za klasičnu kuhinju?

Ovdje je nemoguće napraviti generalnu procjenu pošto kvaliteta gotovih jela ne zavisi samo od sastojaka koji se koriste nego i od načina industrijske obrade. Što je proces obrade blaži i kraći, te sadržaj sastojaka kvalitetniji, to je gotovo jelo nazovimo zdravije za konzumaciju.

Konzumacija gotovih jela ne smije biti stalna alternativa normalnih obrocima, nego samo kao privremena opcija u nužnim situacijama.

U nastavku donosimo kratke preporuke za izbor gotovih jela:

  • Najprije pogledajte sastav gotovog jela, što je manje aditiva, a više prirodnih sastojaka, to je jelo prihvatljivije.
  • Pogledajte način pripreme. Neka gotova jela je potrebno dodatno termički obraditi prije konzumacije.
  • Vodite računa o roku upotrebe. Po mogućnosti koristite ih što prije, bez obzira na krajnji datum upotrebe.
  • Poznatiji brendovi su vjerojatno i skuplji pri kupovini. To nije samo po sebi garancija kvalitete, ali svakako je dobar početak da provjerite njihov sastav.

Izvor: datasport

Vaši komentari

Banner