SILVER ARROWS: Atletsko – rekreativni klub u Srebreniku, novi plus bh. trkačkoj zajednici

U današnjem, kako to ovdašnje lokal patriote vole reći; kraljevskom gradu Srebreniku trčanje kao bazni sport upražnjavalo se prije svega uz Nogometni klub Gradina koji je uz srednjovjekovnu tvrđavu brend ovog grada.

1323
Silver Arrows (Foto: Ajna Čekić)
Banner

Piše: Ernad Bajrektarević

Dugo je to bio jedini sportski kolektiv uz kojeg su rasle i mnoge generacije Srebreničana.

Kada je sportska porodica u pitanju fudbalskom klubu se pridružio i karate klub pa je za mnogu djecu jedini mogući izbor u smislu sportskog opredjeljenja bio karate ili fudbal. U ratnom periodu osnovan je Odbojkaški klub Gradina koji će postati prvak države. U modernije vrijeme osnovan je jedan pa drugi košarkaški klub zahvaljujući kojem je Srebrenik kao mala sredina dobio košarkaški rivalitet. Sve su to sportski kolektivi u kojima su u sportskom duhu odgajane mnoge generacije. Toj sportskoj porodici odnedavno se pridružio još jedan novoosnovani sportski klub; ARK Silver Arrows Srebrenik.

Zašto trkački klub

Može se zasigurno reći kako je trčanje prirodni proces urođen svakom ljudskom biću. Neupućeni pojedinac mogao bi zbog toga pomisliti kako je to sportska ili prirodna aktivnost za koju ne treba posebno znanje. Međutim, demantirat će nas profesionalni atletičari koji pored sebe imaju tim koji se brine o svakom segmentu života jednog profesionalca, a riječ je o sportskom psihologu, nutricionisti, kondicionom treneru, treneru i slično. Ako je nauka sistematizirano znanje, onda se za iole ozbiljnije bavljenje trčanjem zasigurno može reći kako je to svojevrsna nauka.

Mnogi trkači vole samostalne treninge, tipa vuk samotnjak, međutim, ko ima iskustva sa trčanjem mogao se uvjeriti u sve prednosti koje donosi zajednički trening. Neke od njih su brži protok vremena, teže odustajanje, bolji rezultati, lakša motivacija i slično. Sve su to razlozi koji, uz želju iskusnijih članova kluba da se uči na tuđim, a ne na vlastitim greškama, idu u prilog osnivanju ARK Silver Arrows.

Kako je došlo do osnivanja

Početak ovdašnjeg rekreativnog trčanja, u kontekstu učešća na trkama od pet i deset kilometara, zatim polumaratonima i maratonima, trail utrkama, može se slobodno povezati sa pionirima srebreničkog trčanja Osmanom Čekićem (predsjednik kluba) i Edisom Kavgićem (potpredsjednik kluba) koji su osnovni pokretači srebreničkog kluba Silver Arrows. Kao pojedinici koji su samouki krenuli u svijet trčanja i koji su na tim stazama učili na vlastitim greškama došli su na ideju osnivanja kluba koji bi omogućio nekim novim rekreativcima olakšano učenje i sportsko i trkačko napredovanje.

Osman Čekić i Edis Kavgić

Dodatni razlog za osnivanje kluba jeste kritična masa rekreativaca, koji se iz različitih razloga, od težnje za održanjem fizičke kondicije do želje za skidanjem viška kilograma mogu vidjeti na atletskoj stazi gradskog stadiona. Preko dvadeset ih je svojim članstvom već dalo podršku radu kluba. To su prije svega neuvezani pojedinci, sezonci, koji se aktiviraju u proljetnim i ljetnim mjesecima. Ti rekreativci u trkačkom klubu mogu pronaći savjete i upustva za vlastito bavljenje trčanjem, ali i neizostavno druženje sa pozitivnim ljudima koji frustracije potroše na stazi i kojima je sportski i zdrav način života postao životni stil.

Osim navedenog radi se o sredini koja je iznjedrila sportiste sa zavidnim sportskim karijerama, a kako stvari stoje i atletika bi mogla u određenoj mjeri iskoristiti ovdašnji još neotkriveni atletski potencijal. Dokaz tome je Srebreničanin Edhem Vikalo juniorski prvak na Državnom dvoranskom takmičenju iz atletike na 60 metara i učesnik na prvenstvu Balkana U20 u Istanbulu (kao predstavnik BiH osvojio 7. mjesto, disciplina 100m) koji je član Atletskog kluba Sloboda, ali i počasni član ARK Silver Arrows.

Cilj kluba je promocija sportskog, zdravog života i pozitivnog druženja. Domete novoosnovanog kluba otkrit će buduće vrijeme, a do tog vremena u prvobitnom planu naziru se aktivnosti oko infrastrukture, kao što je tartan staza na gradskom stadionu i osvjetljenje koje bi omogućilo noćne treninge u ljetnim mjesecima svim sportistima. Do tada moguće je da se ispod planine Majevice u Srebreniku, u nadolazećem vremenu, organizira trka od pet ili deset kilometara ili eventualni ˝Kraljevski trail˝ kroz njedra planine Majevice koji bi svoj start ili finiš imao na najljepšoj veduti ovog grada, srednjovjekovnoj bosanskoj tvrđavi Kotromanića kod koje je kovan srednjovjekovni srebreni novac i koja sija kao da je građena od srebra, a koja je zaslužna i za ime ovog mladog sportskog kolektiva; Silver Arrows.

Vaši komentari

Banner