EMA KOVAČ: Najveći uzor mi je Amel Tuka; ciljam na ispod 1:37 na 600m

Ema Kovač (rođena 15. 1. 2008.) iz Bijeljine je perspektivna atletičarka u kategoriji mlađe pionirke.

2082
Banner

Piše: Miralem Rešidović

Ona je najbolja atletičarka RS-a u zadnje dvije godine u uzrasnim kategorijama mlađih pionirki i cicibana, najperspektivnija sportiskinja grada Bijeljine u zadnje dvije godine.

Ema iza sebe već ima 20 medalja na državnim takmičenjima, većinom zlatnih.

– Moje prve trkačke korake sam napravila već u vrtiću gdje sam pokazala veliku ljubav prema trčanju. Sa 9 godina počinjem trenirati atletiku. Moje discipline su 600m i 800m. Lični rekord na 600m mi je 1:40:51, ispričala je Ema Kovač za Moje trčanje.

Kao vrijedno iskustvo ističe učešće u kampu na Kopaoniku pod nazivom “Kamp atletskih nada Srbije”.

– Tamo su sve bili prvaci uzrasta od 13-18 godina, ja sam bila najmlađa sa 12 godina i jedina prvakinja iz BiH. Trenutno trčim za AK Kros iz Brčkog, a treniram u AK Atletik iz Bijeljine sa trenerom Srđanom Neškovićem. Nadam se da ću uskoro početi da trčim za svoj klub i svoj grad Bijeljinu, kaže Ema.

Stručnu pomoć za njene treninge pruža jedan od najboljih trenera iz Srbije, Pero Tankosić, koji ujedno vrši nadzor nad njenim radom.

– Ove godine sam bila na pripremama u Deliblatskoj Pješčari gdje je bilo dosta reprezentativaca Srbije raznih uzrasta i disciplina, uz prisustvo trenera Pere Tankosića, Mile Ugrena, Biljane Planko i drugih.

Od uspjeha u ovoj godini je posebno ponosna na titulu viceprvakinje BiH u sprintu na 60m, dok je na međunarodnoj uličnoj trci u Prnjavoru osvojila prvo mjesto u trci na 500m. U Tuzli je 26. maja u kategoriji starije pionirke osvojila prvo mjesto na 600m. Potom je 12. juna u Zenici osvojila titulu prvakinje BiH na 600m.

Moj najveći uzor je Amel Tuka i imala sam tu čast da smo se upoznali i odradili zajednički trening. Dao mi je mnogo savjeta i poklona kao što su startni brojevi sa velikih trka te sprinterice, govori Ema.

Istakla je podršku bez koje ne bi bilo rezultata.

– Najveća podrška mi je moja porodica koja je uvijek uz mene, bodre me na trkama i treninzima.

Kao svoj ovosezonski cilj ističe želju da popravi vrijeme na 600m.

Sa ispod 1:37 bih ušla u kategoriju najboljih sportista svijeta na IAAF listi – zaključila je Ema Kovač.

Vaši komentari

Banner