SANELA MARIĆ PIANA / MOSTARKA U ŠVICARSKOJ: Volim prirodu i mir planinskih trka u Alpama

Sanela Marić Piana (rođena 8. jula 1979. godine u Mostaru) je jedina članica MT trening kluba koja živi van naše zemlje.

1512
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Sanela je u gradu Poschiavo (Švicarska), na 10km od granice sa Italijom.

Njeni svakodnevni treninzi se odvijaju podno Alpa, odnosno vrha San Romerio (1.800m), najčešće u prelijepom krajoliku jezera Lago di Poschiavo na 962m nadmorske visine.

– Tu sam već 21 godinu i živim sa mojom familijom, kaže Sanela Marić Piana.

Trči od 2017. godine.

– Ništa ozbiljno, ali eto mislim da su to prvi dani mog trčanja, priča rođena Mostarka koja je te godine odmah imala i prvu trku.

– Išla sam u maju na trku Wings For Life, za mene jednu od najljepših manifestacija što postoji. Na istoj toj trci sam se nažalost i ozlijedila na 17. kilometru zbog moje nespremnosti. Morala sam pauzirati dva mjeseca.

Ukoliko se želite oprobati u trčanju ili unaprijediti svoj trkački trening, učinite to kroz naš MT trening klub.

Pobjeda u Bormiu

Nakon toga se ipak vratila trkačkom treningu.

– U zadnji momenat sam na internetu vidjela polumaraton u Italiji (Bormio) i poželjela to odraditi. Bez ikakve pripreme i samo mjesec trčanja poslije ozljede odem da je istrčim. Bila je to večernja trka 26. 8. 2017. Poslije drugog kruga odlučim da istrčim čitav polumaraton, iako je bilo jako vruće. Završim nekako taj zadnji krug, rezultat je 2 sata i 20 minuta, ali kažu mi da sam pobijedila. Da, prva žena i jedina. Malo mi je bilo smiješno, ali sam ipak bila sretna, priča Sanela.

Svima bih savjetovala da trče i uživaju u tome jer samo tako zavoliš ono što radiš. Također bi bilo dobro ako ste u mogućnosti raditi uz pomoć nekoga ko vas prati, sluša i razumije vaše potrebe, kao u ovom slučaju kao što sam ja izabrala MT trening klub i trenera Davora, jer vrlo lako je doći do bespotrebnih povreda s kojima sam se ja na početku borila.

Ovo je bila lijepa motivacija da se nastavi baviti trčanjem.

– Poslije tog polumaratona još više treniram i odlučim da se prijavim za Ljubljanu na polumaraton. Tu je u mjesec i nešto dana završen moj drugi polumaraon za 1:59. To me je motivisalo da se trudim i ne odustajem u trčanju. Prijavila sam se na mnoge druge kraće trke ovdje gdje živim, i u Italiji. Jedna od najljepših planinskih trka za mene je Wine Trail. Tu kod mene je i DoppiaW Ultra Trail. Moj najbolji polumaraton bio je u Locarnu gdje sam završila za 1:49.

Voli trail

Sanela više voli trail, što je i logično s obzirom na ponudu okoline i konfiguraciju terena. Jedna od trka se održava i oko jezera Poschiavo u dužini od 11.4km.

– Odradila sam samo tri cestovna polumaratona, a više išla na te planinske trke jer volim prirodu i mir.

Od početka marta ona trenira pod vodstvom našeg trenera Davora Vidovića u MT trening klubu.

– Na ideju sam došla prateći vas na Facebook stranici Moje trčanje. Slučajno sam vidjela da nudite pomoć za one koji žele trenirati uz pratnju stručnjaka. Tako da sam odlučila tražiti pomoć. Ne očekujem mnogo za sada, ali voljela bih steći disciplinu u ovome jer sam svjesna da mi to ponekad stvarno fali ako želim da buduće trke ne donesu nove ozljede, ili da dođem “mrtva” u cilj.

Uz stručno vodstvo to je svakako lakše.

Treneru Davoru se zahvaljujem za strpljenje i potporu, što uvijek sluša moje potrebe i nađe način da ispravno treniram, a u isto vrijeme i uživam kao prije. Sad kad trčim uopšte ne osjetim umor kao prije. Trčim zadovoljna i polako podižem kilometražu bez umora. U jesen očekujem odraditi neke trke i jedva čekam, kazala je Sanela Marić Piana.

Vaši komentari

Banner