ANA ŠTEFULJ / DNEVNIK JEDNOG TRKAČA: Zamijeniti vrući zagrebački asfalt s hladnim Livignom (2. dio)

U prvom dijelu dala sam odgovore na pitanja zašto sam odabrala Livigno kao mjesto za kratke ljetne pripreme te što očekivati od smještaja.

1246
Banner
Banner

Ono najvažnije, započela sam temu gdje trčati u Livignu, odnosno koje opcije ovaj mali gradić nudi, a u ovom nastavku ću podijelit ostatak svojih iskustava vezanih uz staze i rute koje su dostupne trkačima u Livignu i široj okolici, ali i ponešto o tome kako sam se hranila tamo.

Prvi dio ove teme možete pročitati na OVOM LINK-u.

Treninzi u okolici Livigna

Da bi ste odradili trening, a ujedno razgledali mogućnosti koje se nude izvan Livigna, u predivnoj Italiji i još ljepšoj Švicarskoj, ne trebate daleko posegnuti. Okolica Livigna, unutar sat do dva vožnje, nudi jako puno mogućnosti za uvođenje raznovrsnosti u svoju dnevnu trkačku rutinu. Naravno, sve ovisi koji kriteriji su bitni pri odabiru lokacije i koji je vaš konačan cilj. Što se više spuštate u nizinu, mogućnosti je više, ali je moguće pronaći odlične lokacije i na nadmorskoj visini iznad 1500m.

Primjerice, možete unutar 2 sata vožnje posjetiti jezero Cancano koje se nalazi na nadmorskoj visini 1873m. Zapravo, radi se o dva jezera (Cancano i San Giacomo) koja možete okružiti trčeći ili biciklom. Na navedenom jezeru moguće je i unajmiti bicikl. Krug iznosi oko 17 kilometara blago valovitog terena s pokojom malo većom uzbrdicom, a pogled na samo jezero je predivan.

Švicarska nudi jednako dobre mogućnosti, kao i sam Livigno i njegova okolica. Ako posjetite St. Moritz, osim atletske staze, možete trening odraditi i oko nekoliko jezera koje se nalaze u okolici St. Moritzu ili u samom St. Moritzu. Tako se uz atletsku stazu nalazi jezero St. Moritzersee kojeg možete okružiti i taj krug iznosi nešto manje od 5 kilometara. Slično kao i u samom Livignu, na šetnici oko jezera nalazi se veliki broj ljudi, koji nisu skloni paziti na trkače oko sebe.

Ako produžite svoju rutu malo izvan St. Moritza, možete pronaći i druge lokacije, kao što su jezera Silvaplanersee ili pak Silsersee. Kombinacijom ovih jezera i uz malo maštovitosti može se odraditi dužina od 25+ kilometara prema St. Moritzu i natrag, ovisno o vlastitim ambicijama. Ono što je potrebno pripaziti jest da nije nužno da su obje strane jezera jednako prohodne ili imaju jednako kvalitetnu stazu. Posebna pažnja treba se obratiti u kišnom razdoblju kada je moguće da se pojedini dijelovi jezera izliju na stazu oko jezera.

Brdski treninzi

Za istraživanje off-road staza i dobrih brdskih ruta nije bilo puno vremena, nažalost. Tako da je to ostalo neotkriveno područje za mene. Čak i uz manjak vremena, sam Livigno možete okružiti preko brda, koristeći vrlo zanimljive i uređene planinarske puteve koji će vas odvesti i na preko 2000m nadmorske visine. Staze su vrlo pitome s jedne strane, a zanimljive s druge strane.

Drugim riječima, moguće je napraviti i dobre brdske treninge, a od brojnih mogućnosti koje Livigno nudi, pronaći će se opcije za svakog trkača. Od manje zahtjevnih staza s blagim usponima, do onih koje će vam pružiti zadovoljstvo da prođete nekoliko stotinjaka metara uspona u samo nekoliko kilometara. No, pri tome valja uzeti u obzir i vrijeme i biti oprezan kada se bira ruta za trčanje. Vrijeme se može vrlo brzo promijeniti, a ako se u lošim vremenskim uvjetima pronađete na nekom od planinarskih vrhova, to može biti opasno. Nažalost, kako vrijeme nije bilo najidealnije tijekom mog boravka u Livignu, brdske staze nisam istražila onoliko koliko sam trebala. No, s druge strane, nemam ništa protiv toga, ipak je cesta moja prva ljubav.

Treninzi na atletskoj strani

Zašto su Livigno i St. Moritz toliko popularni među trkačima, posebno onim koji se trčanjem bave profesionalno, jest prisutnost atletske staze. Do nedavno, atletsku stazu imao je samo St. Moritz, udaljen manje od 50 kilometara od Livigna, no, sada i sam Livigno ima svoju atletsku stazu, što rezultira pravim pitanjem, koju atletsku stazu odabrati?

Osobno, odrađujem barem jedan trening tjedno na atletskoj stazi te ju biram za dionice i sukladno tome mi je jako bitno da imam istu povremeno na raspolaganju za korištenje. Isprobala sam obje navedene staze i svaka od njih ima svojih prednosti i nedostataka.

Na stazi u St. Moritzu najčešće ćete pronaći puno jako jako brzih trkača, koji vas mogu inspirirati svojim trčanjem i pravi je užitak promatrati ih i s kojom lakoćom postižu velike brzine, no, upravo zbog velike količine trkača, ako birate popularne termine, kao npr. večernji termini, na samoj stazi može biti gužva. Što se tiče kvalitete staze, staza je odlična i doslovno je označeno svakih 5 metara na stazi. Ono što je najvažnije, staza je potpuno besplatna, a jedino što morate jest najaviti svoj dolazak preko službene web stranice. Nitko na samoj stazi ne kontrolira da li ste izvršili registraciju, no najava je obavezna prema njihovim uputama. Također, u neposrednoj blizini staze nalazi se objekt s wc-om, a znamo koliko je nama trkačima to bitno. Osim toga, zagrijavanje i rastrčavanje možete obaviti na okolnom jezeru, koje se nalazi svega 100m dalje od atletske staze.

S druge strane, Livigno će vam pružiti cijeli sportski objekt, u kojem je moguće koristiti osim atletske staze i druge sadržaje, uključujući i tuš nakon treninga. Naravno, sve se naplaćuje. Jednokratni ulazak na atletsku stazu stajat će vas 5EUR (bez korištenja tuševa) uz obavezan polog od 10EUR za narukvicu, kojeg dobijete natrag kada istu vratite. Dakle, naplaćuje se pojedinačan ulazak na atletsku stazu, ne i vrijeme. Ukoliko odrađujete 2 treninga dnevno na atletskoj stazi, troškovi mogu biti vrlo visoki. U trenutku mog boravka na atletskoj stazi gotovo nikoga nije bilo te se neometano mogao odrađivati trening, što je potpuno suprotno od doživljaja iz St. Moritza. Osobno mi se nešto više sviđala kvaliteta staze u St. Moritzu, ali ni ova u Livignu ne zaostaje. Kako bi se izbjegao utjecaj vjetra, zbog otvorenosti kojoj je staza izložena u Livignu, sama staza se nalazi u tzv „udubljenju“, no bez obzira na to, utjecaj vjetra može se osjetiti.

I na kraju, koju stazu odabrati? Moj odabir bi bio onu u St. Moritzu. Ukoliko ste smješteni u Livignu, morat ćete odvojiti 50 minuta vožnje automobilom za odlazak u St. Moritz. No, s druge strane, navedena staza je besplatna, a uzimajući u obzir da je cijena goriva u Livignu manja od 1EUR, doći ćete do računice kako je isplativije otići u Švicarsku na trening, posebno ako trenirate u grupi od više trkača. Također, staza u St. Moritzu ostavlja bolji subjektivni dojam, a mogućnost zagrijavanja i rastrčavanja izvan staze na lokalnoj jezeru upotpunit će doživljaj.

Preživjeti kao vegan u Livignu

Livigno je za mene bio pravi test, ali i dokaz da bez plana i opterećenja mogu živjeti i preživjeti na biljnoj prehrani, čak i u okolini koja i nije u potpunosti spremna na drugačiji pristup prehrani. Da se razumijemo, Italija je mjesto gdje sam jela najbolja veganska jela, ali Livigno ne pruža previše mogućnosti.

No, spremna na sve, za put sam spakirala sve. Sve što mi je potrebno da preživim i više tjedana, čak i u slučaju manjka osnovnih namirnica. No, sudbina je htjela da sve to zaboravim, i krenem u pravu malu avanturu. Moram priznati da se nisam živcirala, budući da je moj način prehrane potpuno prilagođen namirnicama koje možete pronaći u lokalnoj seoskoj trgovini. Znala sam da će mi možda neke namirnice nedostajati, ali da ih lako mogu zamijeniti.

Trgovine u Livignu imaju svašta, no, ne i previše toga što je orijentirano prema supstitutima, poput tofua. U svakoj trgovini može se pronaći barem jedno biljno mlijeko, a bila sam spremna i živjeti bez toga. Ono na čemu se moja prehrana bazirala bilo je voće i povrće (koje je cjenovno nešto skuplje nego u Hrvatskoj), riža, njoki, tjestenina, umaci od rajčica, kukuruz, grah, slanutak, kikiriki maslac, džem, kruh, zobena kaša i nešto više slatkiša nego inače. Također, ubacivala sam leću u obroke, kako bih osigurala ipak malo veće količine proteina. Naime, u Livignu ćete pronaći jako puno dobrih čokolada, a u svakoj trgovini pronađu se i veganske čokolade koje su zaista izvrsne.

Što se tiče restorana, oni nemaju ništa u ponudi za vegane. No, već u susjednoj Švicarskoj mogu se pronaći različite opcije. Tako se odmah kraj atletske staze u St. Moritzu nalazi restoran u sklopu hotela koji nudi nekoliko vrsta veganskih obroka i moram priznati da su jela koja sam probala bila odlična.

Moj pristup što se tiče prehrane u Livignu bio je: što je moguće jednostavnije. Na pripremu obroka nisam trošila više od 10 minuta, a najveći fokus bio je na ugljikohidratima. Naravno, pazila sam na unos proteina, iako ih nisam jela u onoj količini kao što to radim kod kuće, ponajviše jer sam zaboravila svoje izvore proteina (tofu, seitan, tempeh). U svakom slučaju, za mene je u Livignu bilo svega što mi je potrebno da se hranim uravnoteženo.

Zaključak

Više o treningu na nadmorskoj visini u Livignu čitajte na OVOM LINK-u.

Boravak u Livignu bio je pravi užitak, i zasigurno ću ovu avanturu ponoviti. Osim što boravak u planinama omogućava bijeg od visokih ljetnih temperatura, omogućava vam uvođenje raznovrsnosti i promjene u treninzima. Naravno, boravak na ovakvim visinama iziskuje prilagodbu u kontekstu intenziteta treninga koje odrađujete, dok se vaše tijelo ne prilagodi na nadmorsku visinu.

Sam povratak na vreli zagrebački asfalt bio je šok s jedne strane, ali s druge strane lakoća s kojom se trči na nizinama me svaki puta iznova iznenađuje. Boravak u planinama može se pretvoriti u lijepi godišnji odmor, ako ste zaljubljenik u sport, kao što sam ja. Također, destinacije poput Livigna mogu se koristiti za odlične pripreme pred neku od važnijih trka.

Na kraju, želim se zahvaliti Anti i Heleni što su sudjelovali sa mnom u ovoj maloj avanturi otkrivanja Livigna i okolice.

Vaši komentari

Banner