LISTA BH. IRONMAN FINIŠERA: Neira Odobašić i Nermin Palić drže rekorde

Već šestu godinu na ovim stranicama možete pronaći jedinstvenu listu najboljih bh. dugoprugaša. Lista je to trkača iz Bosne i Hercegovine koji u kalendarskoj godini istrče polumaraton vrijedan Top 50 liste, ili završe maraton na jednoj od certificiranih staza bilo koje trke u svijetu.

3085

Piše: Nicolae Golea

Maratonce bilježimo sve, dok za polumaratonce imamo tabelu 50 najbržih.

Uvjet svima je, razumije se, da trče pod zastavom Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući Tomislavu Cvitanušiću po prvi put, ekskluzivno, predstavljamo vam listu Ironman finišera iz Bosne i Hercegovine.

Dugogodišnja ljubav i zanimanje prema sportu doveli su ga do toga da bilježi rezultate naših triatlonaca sa raznih takmičenja diljem svijeta. Stoga smo se odlučili da zajedno uobličimo listu i da bude javno dostupna kako za vrijedan arhiv tako i za motivaciju svima koji se bave ovim sportom i žele se uskoro naći na listi.

– Nakon nekoliko istrčanih maratona, 2010. godine sam počeo da razmišljam o Ironman triatlonu, s tim da je u to vrijeme moralo da se završi Ironman 70.3 da bi se prijavili na full. Ja sam 2011. završio 70.3. u St. Poltenu (Austrija) i prijavio se na Ironman Austrija 2012. Također sam sanjao da napravimo zajednicu i popularizujemo dugi triatlon/Ironman u BiH, što sam izgleda i uspio, pa je iz toga došla i ova, vjerovatno nekompletna evidencija. Deset godina poslije smo blizu 50 finišera, od toga 90% njih žive i rade u BiH, stoga, čeka nas svijetla budućnost, objašnjava Cvitanušić kako je počeo sa prikupljanjem podataka o triatlon finišerima.

Tomislav Cvitanušić (Foto: Dražen Filipović)

Već smo navikli da se kod nas prije svega i uvijek najprije traže greške i razlog za osudu pa moramo napomenuti da je ova lista neslužbena i u skladu sa našim mogućnostima praćenja takmičenja. To znači da može imati određenih manjkavosti, možda netko nije na listi iz nekog razloga ili mu je neki podatak pogrešno zaveden.

– Odmah da naglasim da će biti nedostataka, jer sam siguran da ćemo nekoga zaboraviti ili nećemo imati informaciju iz dijaspore, ali ovo je vrijedno da bar od nečega krenemo. Gledat ćemo samo dugi triatlon (osim trka pod Ironman licencom, može i Ocean Lava, Challenge ili bilo koji drugi dugi triatlon koji je imao certificirano mjerenje vremena i tačno izmjerenu dužinu svake discipline (3,8km plivanje, 180km bicikl i 42,2km maraton). Uvjet za ulazak na bh. listu triatlonaca je da pored imena u rezultatima stoji oznaka države BiH, odnosno da je nastup bio pod bh. zastavom, dodaje Cvitanušić.

Prema podacima koji su nam dostupni, samo su četiri dame do sada to uspjele uraditi pod zastavom BiH:
1. Neira Odobašić, Sarajevo, F25-29, Barcelona 2018., 10:35:17 – državni rekord,
2. Selma Kukić, Sarajevo, F30-34, Klagenfurt 2019., 11:32:16,
3. Azra Gangl (djev. Turković), Austrija, F25-29, Klagenfurt 2009., 11:35:26 (živi i radi u Austriji, ona je ujedno i prva osoba koja je završila Ironman takmičenje pod zastavom BiH),
4. Ademira Bešović, Sarajevo, F35-39, Barcelona 2019., 12:51:32.

Kada je riječ o muškarcima nisu svi učestvovali na Ironman trci, ali svakako su ostvarili rezultat na certificiranoj stazi dugog triatlona. Osim nositelja državnog rekorda, ostali su poredani kronološki i bez rezultata jer je teško pronaći službeno najbolja vremena svih pojedinaca. Što ne znači da neće u budućnosti biti dodano.

Nermin Palić, Jablanica, M30-34, Kopenhagen 2018., 9:29:55 – državni rekord
– Tomislav Cvitanušić, Sarajevo, prvi bh. Ironman koji živi i radi u BiH, 2012. god i prvi Norseman pod zastavom jedne od država bivše Jugoslavije
– Dino Pjanić, Švedska, prvi nastup za BiH na Koni, Havaji 2014., Svjetsko prvenstvo (kvalifikacija Kalmar, Švedska, 2014., 9:38:22)
– Mladen Nedić, Tuzla, prvi i jedini dvostruki (2014.) i trostruki (2018.) dugi triatlon pod bh. zastavom
– Zijah Gafić, Sarajevo
– Mirsad Abdaković, Austrija
– Dario Ružić, Sarajevo
– Emir Baralić, Sarajevo
– Erol Mujanović, Sarajevo
– Mladen Stevanović, Ugljevik
– Sasa Ivelić, Banjaluka
– Mirza Galijašević, Švedska
– Esad Redžepović, Švedska
– Ensar Kevrić, Švedska
– Samir Ćatibušić
– Emir Hodžić, Sarajevo
– Demir Hadžimuratović, Sarajevo
– Jasmin Mehić, Sarajevo
– Hamid Kantardžić, Sarajevo
– Ivica Vrgoč, Livno
– Damir Kadić, Švedska
– Eldin Jelešković, Sarajevo
– Armin Škandrić, Sarajevo
– Dino Tabaković, Sarajevo
– Mirza Kulić, Sarajevo
– Vedad Avdagić, Njemačka
– Mirza Hodžić, Tuzla
– Amir Selimović, Tuzla
– Haris Fazlić, Sarajevo
– Dino Košić
– Momčilo Risović, Banjaluka
– Mersad Spahić, Danska
– Mugdim Salan, Sarajevo
– Samir Sadiković, Sarajevo
– Senahid Godinjak, Sarajevo
– Benjamin Godinjak, Sarajevo
– Mirza Jamaković, Tuzla
– Haris Memić, Sarajevo
– Vedran Ugljen, Mostar
– Miloš Vejnović, Banjaluka
– Igor Isanović, Sarajevo

Ukoliko želite prijaviti rezultat koji zadovoljava navedene uvjete, a ne nalazi se na listi ili nešto drugo, možete učiniti OVDJE. Obavezno je da priložite službeni link ili dokument sa takmičenja.

*ne uzimaju se u obzir takmičenja na kojima su radi vremenskih neprilika ili iz drugih razloga neke discipline otkazane pa je trka nepotpuna (na primjer ako je otkazano plivanje)

Vaši komentari

Banner