BOLJI SAN: Brži trk

Vjerovatno najbolja stvar kojom možete unaprijediti svoje trčanje je dobro se naspavati.

905

Pripremio: Đani Kosović

Ukoliko redovno trenirate, ispravno se hranite, a ipak osjećate da ne napredujete, možda jednostavno trebate više (kvalitetnijeg) sna.

San predstavlja temelj našeg mentalnog i fizičkog zdravlja i kao takav utiče na sve aspekte ljudskog djelovanja. Ukoliko svaku noć ne spavamo dovoljno dugo i kvalitetno, nećemo jednostavno moći funkcionisati na najvišoj razini. Međutim ponekad postići kvalitetan san nije tako jednostavno, mnogi faktori tokom dana utiču na san i njegovu kvalitetu.

Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći u postizanju kvalitetnijeg sna:

  • Iziđite na svjetlost dana, najbolje šetnjom od 30 do 60 minuta (za nas trkače prevedeno – više trčanja u prirodi a manje na traci),
  • Pokušajte ustajati svako jutro u isto vrijeme, a krenite na spavanje kada se osjećate pospano,
  • Izbjegavajte unos kofeina 8 do 10 sati prije spavanja,
  • Ograničite dnevni san na 90 minuta ili ne drijemajte nikako preko dana,
  • Izbjegavajte alkohol, ili barem budite svjesni da vam on utiče na kvalitet sna u negativnom smislu.

Naravno, niko ne može imati perfektan san uvijek i to je ok. Povremena odstupanja od redovne rutine i kvalitetnog sna su normalna i dešavaju se svima te ne treba biti pretjerano opsjednut težnjom za idealnim snom svaki dan. Međutim, ukoliko loše prospavane noći i dnevno negativno ponašanje koje ugrožava kvalitetan san postanu redovni, tada će dugoročno ljudsko tijelo patiti, pa tako i kvaliteta trčanja.

(Izvor: runningmagazine.ca)

Vaši komentari

Banner