Uzbrdice i kako ih lakše savladati na utrci

Malo je cestovnih utrka koje nemaju neku uzbrdicu unutar svog elevacijskog profila, te je ista gotovo pa neminovna, bez obzira što je u pitanju cestovno trčanje.

1753

Pripremio: Đani Kosović

Uzbrdice nisu jednostavne, i gotovo svaki trkač –  ili ih voli ili ih ne podnosi.

Oni koji ih ne podnose, izbjegavaće ih u širokom luku iako objektivno gledano, nema ništa loše u malo savladavanja uzbrdice. U krajnjem slučaju, svi učesnici neke trke su u istoj situaciji i svima je savladati eventualne uspone, jednak izazov. Logično bi onda bilo i poslušati i primijeniti neke od savjeta vezanih za savladavanje uzbrdica, sve u cilju što kvalitetnije otrčane utrke.

Kontrolišite vaš napor

U ranoj fazi utrke je dobar izbor malo konzervativniji pristup. Svakoj uzbrdici treba prići strateški, razmišljajući na način da sama uzbrdica nije kraj utrke, te da na istoj ne treba „ostaviti dušu“, jer ima iza iste još podosta trčanja. Znači, pri prvoj uzbrdici ne treba preforsirati tempo. Time ćete sačuvati dragocjenu energiju i snagu za kasnije napore u samoj utrci, bez previše izgubljenog vremena na savladavanju same uzbrdice. Uzbrdicu biste trebali savladati bez osjećaja naprezanja, ukoliko primijetite da se naprežete, vjerovatno ste izabrali prejak tempo i gubitak snage će biti neusporedivo veći od benefita dobivenog na vremenu, gledajući kasnije faze utrke.

Skratite korak uzbrdo

Važna napomena pri prilasku uzbrdici je da zadržite kadencu, tj. broj koraka u minuti, i to tako što ćete skratiti samu dužinu koraka. Tako ćete zadržati tempo i sačuvati energiju od dodatnih gubitaka. Kraći korak će umanjiti i naprezanje mišića te ćete lakše ubrzati jednom kada se nađete na vrhu uzbrdice.

Uz uzbrdicu negdje je i nizbrdica

Obično, svaka uzbrdica na utrci, jednom kada se savlada, biva nadomještena jednakom ili odgovarajućom nizbrdicom. Ukoliko se zamorite uzbrdo, gledajte da se odmorite i relaksirate na putu prema dolje. Pretjerano dug iskorak i generalno puni sprint nizbrdo će opteretiti mišiće, može odvesti do povrede, a i kasnije u utrci ćete osjetiti „posljedice“ ovakvog pristupa. Sama gravitacija djeluje pozitivno na mogućnosti te trkače često „ponese“ ova pojava i uz relativno lakši uloženi napor onda ostvaruju veću brzinu i duži korak, a to kao što je rečeno – može imati negativne posljedice kasnije.

Prilagodite položaj tijela i generalno tehniku trčanja

Korištenje odgovarajuće tehnike trčanja je jako važno, te su benefiti koje trkač ostvari na uzbrdicama značajni. Pokušajte poravnati vaš centar gravitacije sa uzbrdicom, te pustite koljenima i kraćim koracima da obave veći dio posla. Ramena držite blago unazad te pogled pravo naprijed. Uz pojačan rad ruku pokretima prema naprijed dobićete i dodatnu snagu na uzbrdici.

Ko zna, možda i zavolite uzbrdice te im se posvetite i u većoj mjeri kroz neke buduće brdske utrke u prirodi.

(Izvor: runningmagazine.ca)

Vaši komentari

Banner