ANA ŠTEFULJ / DNEVNIK JEDNOG TRKAČA: Alati koje koristim

Za trčanje nije potrebno puno: par tenisica i dobra volja.

1375
Banner
Banner
Banner

Davne 2015. godine, kada sam napravila svoje “prve” trkačke korake (nakon mnogo godina netrčanja), trčala sam u tenisicama koje sam kupila za tadašnjih 40 kuna, odnosno nekih 4EUR, po kvartu, uopće ne razmišljajući o kilometrima, tempu ili konceptu treniranja.

Za mene je trčanje značilo: idem “odraditi” krug po kvartu. A onda sam otkrila aplikaciju Endomondo (koju sam isto tako ispratila u povijest) pa sam krenula u prva mjerenja svojih trčanja. To je bio prvi alat kojeg sam koristila u trčanju.

Danas, mnogo godina kasnije, u svojim trkačkim treninzima, ali i za pripremu i oporavak nakon njih, koristim mnogobrojne “alate”, a neke koje sam i isprobala, nikada nisam nastavila koristiti, jer mi se ili nisu svidjeli, ili nisam pronašla dovoljno vremena da naučim kako ih ispravno koristiti.

I danas vjerujem da je za trčanje potrebno minimalno, no ljubav prema tom sportu i inovacije koje su dio njega, dovele su do toga da danas ipak koristim određene alate koji mi daju podršku. I osobno sam sklona isprobavanju noviteta pa me nije teško nagovorit na testiranje istih.

Napomena: Svaki od navedenih alata osobno sam platila i nisu sponzorirani od strane proizvođača.

Tijekom trčanja

Alat bez kojeg nikako ne idem na trčanje jesu tenisice. Možda je neobično tenisicu nazvati alatom, ali sam mišljenja da one to i jesu. Neovisno o tome kakav trening radila, važno je ono što imam na nogama. Svatko od nas ima preferencije oko tenisica, a i one se mijenjaju kroz vrijeme, što je normalno. Na tržište dolaze nove tehnologije, novi modeli, a na nama je da li ćemo pratiti tržište ili ne. Osobno, jako volim isprobavati nove modele tenisica, no generalno imam stav prema određenim proizvođačima, kao i svatko od nas, i neke proizvođače nikada neću kupiti, dok druge preferiram.

Kao i svaki zaljubljenik u trčanje, posjedujem previše parova tenisica. I dijelim ih u tri grupe: tenisice za treniranje, tenisice spremne za treniranje (kada jedan par ode u mirovinu, drugi dolazi na otvoreno mjesto) i tenisice za utrke. Tenisice koje koristim za treniranje opet dijelim u dvije podgrupe: tenisice za lagana i aerobna trčanja i tenisice za specifične treninge. Za lagana i aerobna trčanja preferiram koristiti jeftine tenisice, budući da njih najčešće mijenjam i uglavnom kupujem na akcijama. Veliki sam obožavatelj Asics tenisica i gotovo uvijek ću svoja lagana i aerobna trčanja, a ponekad i specifične treninge dužine, odrađivati u Asics modelu. Trenutno su mi najdraže Asics Dynablast i Asics Evoride.

Za specifične treninge najčešće koristim tenisice koje planiram koristiti i u utrci za koju se spremam. Uglavnom se to radi o staroj verziji istog modela, dok noviji model koristim u samoj utrci. Isprobala sam od gotovo svih poznatijih proizvođača njihove najbolje tenisice za polumaratone i maratone, i Nike tenisice su one koje mi najbolje odgovaraju. Naravno, radi se o njihovim modelima Nike Air Zoom Alphafly NEXT% i Nike ZoomX Vaporfly Next%. Osobno su mi draže Vaporfly, no koristim podjednako jedne i druge.

Neizostavni alat koji koristim tijekom gotovo svakog svog trčanja su sat i traka za mjerenje pulsa. Kod sata mi je bitno da mjeri vrijeme i da ima mogućnost programiranja treninga, budući da često koristim tu opciju. Bilo da se radi o nekim intervalima koje ne radim na atletskoj stazi ili o fartlek trčanjima, volim koristiti programirane treninge.

Moram priznati da nisam bila ljubitelj traka za mjerenje pulsa, ali me trener natjerao da ju koristim pa sam ju na kraju i zavoljela i počela sve više koristiti. Zapravo, traka za mjerenje pulsa mi je u većini mojih trčanja korisniji alat od samog sata, no sat mi je potreban kako bih vidjela svoje otkucaje srca. Posjedujem HRM-Pro Plus (Garmin) traku, a vjerujem da je svaka traka koja precizno mjeri otkucaje srca dobra.

Često na trčanje povedem i Stryd, uređaj koji se koristi za mjerenje snage. No, podatke s navedenog uređaja ne koristim jer nikada nisam pronašla dovoljno interesa da se bavim proučavanjem podataka koje prikuplja navedeni uređaj. Drugi je problem da ukoliko koristite neku od aplikacija kroz koju trener prati vaše treninge, dolazi do dupliciranja podataka – onih prikupljenih sa sata i onih koji dolaze sa Stryda. Vjerujem da bi se taj problem mogao riješiti i da postoji određen problem kako su sve moje aplikacije povezane, ali kao što sam rekla, zbog manjka interesa to nije problem kojeg želim trenutno riješiti.

Oporavak

Svi znamo koliko je nama trkačima važan oporavak. Kako bi se on ubrzao ili kako bismo se oporavili od neke ozljede, često koristimo razne alate. Osobno sam probala jako puno toga, neke od alata i posjedujem, a tri su mi najdraža.

Prvi na listi je Sidekick scraping Tool ili jednostavno nož, kako ga ja zovem. U trenutku kada sam ga kupovala, ovaj alat nije bio dostupan na europskom tržištu, a ne znam da li se nešto u međuvremenu promijenilo. Uvesti ga iz SAD-a je bio “skup sport”, no to je alat koji mi je neusporedivo najviše pomogao u oporavku i sanaciji nekih ozljeda. Nož je ujedno i jedini alat kojeg ću svugdje sa sobom povesti, toliko ga volim.

Drugi na listi je Tecar. Tecar je uređaj koji mi je najviše pomogao tijekom ozljede s kojom sam se borila prošle godine, no nažalost, navedeni uređaj ne posjedujem. Radi se o uređaju kojeg koriste fizioterapeuti i zahtjeva znanje kako bi se znao pravilno primijeniti. Tako, da bi se ovaj uređaj koristio, potrebno je plaćati fizikalne terapije u kojima se on koristi kao metoda sanacije ozljede.

Treći jesu kompresijske čizme. Kompresijske čizme jako često se koriste za oporavak, i postoje različiti proizvođači koji ih nude na tržištu. Kod nas često će spomenuti Normatec, no to nije jedini proizvođač koji je dostupan. Osobno posjedujem Air Relax i više puta sam probala i Normatec i ne postoji razlika između ova dva proizvođača, osim u cijeni. Moja zamjerka na čizme jest da za njih treba imati vremena, a nekako uvijek pronađem u danu nešto što je važnije i hitnije. Kao dobru alternativu, često koristim Compressport kompresijske nogavice za oporavak, i obožavam ih. Često ih nosim i na daleka putovanja, kako bi mi ublažila naoticanje nogu uslijed dugotrajnog sjedenja.

Aplikacije

Danas se na tržištu mogu pronaći mnogobrojne aplikacije koje se bave analizom podataka koje prikupljate tijekom trčanja, ali i u periodu kada odmarate. No, često takve aplikacije zahtijevaju i uređaj koji predstavlja sredstvo pomoću kojeg se prikupljaju podaci. Ja svoje podatke prikupljam kroz: pametni sat, stryd i traku za mjerenje pulsa.

Za praćenje plana treninga koristim Final Surge aplikaciju, u kojoj trener vidi sve treninge i podatke koje je prikupio moj pametan sat.

Podatke koje prikupi stryd moguće je analizirati u istoimenoj aplikaciji. No, kao što sam spomenula, trenutno nemam interes baviti se analizom navedenih podataka, no to se možda u budućnosti promijeni.

Posljednja aplikacija koju koristim je mySASY training, aplikacija pomoću koje prikupljam na dnevnoj razini podatke koliko se moj organizam uspješno oporavlja i da li je spreman za idući specifičan trening i adaptaciju ili je potreban dodatni odmor. Mjerenje se provodi ujutro, odmah nakon što se probudim, na način da koristim traku za mjerenje pulsa s koje aplikacija učitava i prikuplja podatke o otkucajima srca u ležećem i stojećem položaju. Ovisno o prikupljenim podacima, daje procjenu stanja organizma i njegove sposobnosti za daljnju adaptaciju na visoki intenzitet.

Zaključak

Kao što sam napisala, jedna sam od onih koja voli inovacije i isprobavanje novih alata. No, isto tako sam mišljenja da to nije nužno za dobar performans. Više je do osobnih preferencija i želje da naučimo nešto novo.

Danas se na tržištu mogu pronaći različite inovacije, i moram priznati da je to teško pratiti. Osobno sam odabrala alate koji mi donose benefit s jedne strane, a s druge strane me ne opterećuju.

Od svega spomenutog, mislim da je ipak najvažnije posjedovati kvalitetan par (ili više njih) dobrih tenisica, koje će nama osobno odgovarati. Jer postoji značajna razlika u izvedbi bilo kakvog treninga, ukoliko nemate odgovarajuće tenisice, pa čak i laganog treninga.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članak(VIDEO) 5. UNUSUAL MARATHON: Neobični maraton upao u idealne uslove
Sljedeći članakVježbe za tehniku
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.