Znaš li šta je Wings for Life World Run?

Wings for Life World Run je globalna humanitarna utrka koja se održava svake godine u maju pod motom “Trčimo za one koji ne mogu”.

905
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Jedinstvena je jer desetine hiljada ljudi širom svijeta sudjeluje na isti dan, u istom trenutku, po kiši, suncu ili snijegu, bilo da trče na jednoj od službenih lokacija ili gdje god se nalazili uz Wings For Life App Run.

Puni iznos svih uplaćenih startnina odlazi na istraživanje ozljeda kičmene moždine, a to je moguće jer Red Bull pokriva sve administrativne i organizacijske troškove trke.

Svi su pobjednici

Još jedna cool stvar je da svi imaju priliku vidjeti koliko daleko mogu trčati, bez pritiska. Nema ciljne linije. Umjesto toga, pokretna ciljna linija pod nazivom ‘presretačko vozilo’ lovi trkače! Kada nekoga stigne i ulovi, trčanje je za tu osobu gotovo. Rekreativci će stići do petog, desetog ili dvadesetog kilometra, dok će se profesionalni trkači znojiti do 60. kilometra ili više!

Ovogodišnja utrka Wings For Life World Run je u nedjelju, 7. maja 2023. godine u 13 sati po našem vremenu, a startnina za App Run iznosi 20 KM. Taj novac je ujedno i donacija koju trčaki daju za istraživanje i liječenje povreda kičmene moždine.

Samo do utorka 14. februara, za svaku uplaćenu App Run startninu, dobija se i voucher koji se može pokloniti osobi po svom izboru, koja tako startninu dobija – besplatno.

Oni koji se registruju za App Run, mogu trčati samostalno, gdje god se u tom trenutku nalazili – na cesti, na planini ili na moru, sami ili u društvu ili se pridružiti trkačkoj zajednici na jednoj od organizovanih App Run trka koje će Red Bull BiH pripremiti.

Cijeli svijet trči zajedno

Na Wings for Life World Run utrci svi startaju istovremeno, širom svijeta. Signal za start utrke istovremeno će se oglasiti na pet kontinenata. Tačno u 11 sati po UTC. To znači da trkači u Velikoj Britaniji počinju u 12 sati, u Bosni i Hercegovini u 13 sati, u Australiji u 11 navečer.

Misija – istraživanje koje daje nadu

Upravo u ovom trenutku, dok ovo čitaš, neko boluje od ozljede kičmene moždine ili će ostati paraliziran. To znači: nema osjećaja u nogama, a u najgorem slučaju nema ga ni u rukama. Nema šetanja, nema trčanja, nema izlaska na svojim nogama na planinski vrh. Nepokretnost znači i neprestanu ovisnost o pomoći drugih.

Kao dobrotvorna zaklada, Wings for Life podržava istraživanja širom svijeta sa glavnim ciljem pronalaska lijeka za ozljede kičmene moždine.

Zahvaljujući istraživanjima finansiranim od strane Wings for Life do sada David Mzee, Michel Roccati i Gert-Jan Oskam, među onima koji su se oporavili, su uspjeli čak i nastupiti na Wings for Life World Run utrci vlastitim snagama, bez pomoći invalidskih kolica!

Više o Wings For Life World Run: Sve o utrci Wings For Life (redbull.com).

Link za prijavu na App Run (+ voucher za besplatnu startninu): Registration – Wings for Life World Run.

Vaši komentari

Banner