4. SARAJEVSKI MARATON: Ostalo je još tačno 25 dana do starta!

Najmasovnija maratonska manifestacija u našoj zemlji, održat će se u nedjelju, 7. maja 2023. godine, sa startom u 08:00 sati ispred sarajevske Vijećnice, a organizator je Udruženje DEČKI U PLAVOM.

1095
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Očekuje nas spektakl na ulicama Sarajeva.

– Sudeći prema činjenici da je za 40% premašen prošlogodišnji broj prijavljenih učesnika, možemo reći da ovogodišnju manifestaciju slavimo kao praznik sporta, prijateljstva i druženja, kaže ispred organizatora predsjednik Udruženja, Darko Lončar.

Praznik sporta

Osim maratona (42.2km) i polumaratonske trke (21.1km) na kojoj će istovremeno biti održano i CISM Balkansko vojno prvenstvo, učesnike očekuje utrka na 5km, a za najmlađe tu je i Kids Run.

– Takođe, želja nam je da ohrabrimo one koji sada istrče 5km, da naredne godine podignu ljestvicu još više i spreme se za polumaraton, a kasnije i za maraton, a sve u skladu sa našim sloganom “Let’s Run and Have Some Fun“, izjavio je Lončar.

Organizator se kao i obično u međuvremenu potrudio riješiti pitanje AIMS certifikacije svih staza u sklopu 4. po redu Sarajevo Marathona. Staza na 42.2km ostaje ista kao prethodnih godina, dok su promjene prošle staze na 5km i 21.1km. Sve tri staze su premjerene od službenog AIMS mjeritelja.

Očekuje se 1700 učesnika

Na manifestaciji Sarajevo maraton nastupiti će oko 1700 takmičara iz 34 države. Staza Sarajevskog maratona spada među one rijetke koje spajaju dva grada, Sarajevo i Istočno Sarajevo. Trenutni rekord staze je 2 sata 27 minuta i 28 sekundi, a postavio ga je Stanly Kipruto, atletičar iz Kenije.

– Ako nas vrijeme posluži, ove godine možemo očekivati obaranje rekorda staze, govori Lončar.

Sportska konferencija

Kids Run se organizuje na veliko zadovoljstvo najmlađih učesnika uzrasta od 6 do 12 godina. Ali i velikog broja porodica koje će biti podrška na stazi dužine 460m. Učešće na ovoj utrci je potpuno besplatno, a najmlađe očekuju medalje i pokloni sponzora.

U sklopu manifestacije organizirat će se i sportska konferencija, tri panela, “Žene iz medija u patikama”, “Ozljede i bolna stanja u trčanju” i “Fizička aktivnost kod djece”.

Spektakl na otvaranju

U subotu 6. maja sa početkom u 19:00 sati na trgu Vijećnica biće organizirano svečano otvaranje manifestacije Sarajevo Marathon uz nastup Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH, KUD Proleter, kluba ritmičke gimnastike “Victoria”, te rock koncert.

– Posebnu zahvalnost izražavamo pripadnicima MUP KS, Oružanih snaga BiH, GSS KS, SEC ONE, Crvenom križu FBiH, Crvenom krstu RS, KAF Spartans, te volonterima koji će brinuti o sigurnosti učesnika utrke, istakao je Darko Lončar.

Prijave su otvorene do 21. aprila 2023. godine. Ukoliko se još uvijek niste prijavili, to možete uraditi putem LINK-a.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Sarajevo, a podršku projektu pružili su: Ministarstvo kulture i sporta KS, Turistička zajednica KS, Turistička organizacija Istočno Sarajevo, BH Telecom, Ministarstvo odbrane BiH, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, Općina Stari Grad Sarajevo, OSCE Misija u BiH, Peugeot – AC BLOK, Carlsberg BH, Voda Sara – Sarajevski kiseljak, Argeta BH, Hell Energy, Mozzart Bet,  Senigor, Xella, EF tim Tuzlić. Medijski partner: Radio Sarajevo.

Foto: Jadran Čilić

Vaši komentari

Banner